Europos kino akademijos gretas papildė lietuvių režisierius T. Donela

Europos kino akademijos, vienijančios daugiau kaip 2700 iškilių Europos kino profesionalų, gretas papildė dar vienas kūrėjas iš Lietuvos – kino režisierius Tomas Donela.

„Džiaugiuosi priimtas į tokią garbingą draugiją. Visą Europą apimanti kino geografija reiškia ne tik profesinius kontaktus, bet ir savo paties darbų vertinimą platesniame kontekste, kuris išeina už Lietuvos ribų. Svarbu ir tai, kad akademijoje vis daugiau kino profesionalų iš Lietuvos," – kalbėjo režisierius.

T. Donelos debiutinis filmas „Išakėtas krantas„ (1991) pelnė Angers (Anžero, Prancūzija) festivalio prizą, o juosta „Atsisveikinimas“ (2010), kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Dainius Kazlauskas, atrinkta į Manheimo festivalio konkursinę programą. Šiuo metu režisierius kuria dokumentinį filmą „Nespalvoto kino Maestro„ apie iškiliausią lietuvių kino operatorių Joną Gricių ir įsigijo teises ekranizuoti Antano Šileikos romaną „Pogrindis“ apie lietuvių partizanų kovas.

Europos kino akademiją (EKA) 1989 m. įsteigė 40 kino kūrėjų iš visos Europos, jos pirmuoju prezidentu buvo išrinktas švedų kino ir teatro režisierius Ingmaras Bergmanas. Pagrindinis Europos kino akademijos tikslas – skleisti ir remti Europos kino meną. Ryškiausias kasmetinis Akademijos renginys – Europos kino akademijos apdovanojimų ceremonija, kurioje įteikiama 18 kategorijų apdovanijimai. EKA apdovanojimus Lietuvoje yra pelnę režisieriai Š. Bartas, A. Matelis ir A. Stonys. Šiuo metu Akademijai priklauso dešimt kino profesionalų iš Lietuvos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių