Kiniją stebinęs Baltijos gitarų kvartetas kelsis į Trakus

Vienas ryškiausių Baltijos šalių klasikinės gitaros kolektyvų Baltijos gitarų kvartetas spalio pabaigoje grįžo iš Kinijos, kur surengė šešis koncertus. Po sėkmingo koncertų turo gerų emocijų kupini kvarteto nariai gruodžio 16 d. Trakų pilyje pristatys programą „Fenestrae“ (lot. langai).

Programa „Fenestrae“ pavadinta pagal kvarteto nario Chriso Ruebenso tokio pat pavadinimo kūrinį, kurį iš Belgijos kilęs gitaristas ir kompozitorius skyrė specialiai Baltijos gitarų kvartetui. Šis kūrinys buvo atliktas ir Anglijoje, ir Kinijoje, ir Lietuvoje – po visų koncertų klausytojai buvo sužavėti ypatinga kompozicijos struktūra ir ypač netikėta jos pabaiga – kai kvarteto nariai pademonstruoja  ir savo vokalinius sugebėjimus kūrinį užbaigdami dainavimu.

Nors Chrisas Ruebensas sako, kad programos pavadinimas buvo pasirinktas gana spontaniškai, tačiau jis pripažįsta, kad kūrinys ir jo koncepcija tikrai gerai atspindi kvarteto dvasią: „Mūsų kvartetas kelia sau aukštus reikalavimus, atliekame ir pasaulyje pripažintus klasikos kūrinius, tačiau visada siekiame naujovių. Be to, mūsų langai nuolat atverti pasauliui“ – su šypsena pastebi kompozitorius Chrisas Ruebensas. Prisimindamas pirmuosius įspūdžius, kai Chrisas kvarteto nariams pristatė savo kūrinį, kvarteto narys Zigmas Čepulėnas sako, kad pirmąją jo reakciją galima apibūdinti ir taip: „Gal kitą kartą Chrisas privers mus ir pašokti?“.

Humoro jausmo nestokojantys Baltijos gitarų kvarteto nariai Zigmas Čepulėnas, Sergejus Krinicinas, Saulius S. Lipčius ir Chrisas Rubensas Lietuvos nacionalinės filharmonijos rengiamame koncertų cikle „Muzika Trakų pilyje“ atliks Ástor Piazzolla, Manuel de Falla, Gioachino Rossini, Antonin Dvorák Chris Ruebens kūrinius.

Artimiausi Baltijos gitarų kvarteto narių planai – kitų metų pradžioje pradėti naujos kompaktinės plokštelės įrašus. Be to, jau suplanuotas ne vienas koncertas užsienio salėse –  numatyti pasirodymai Belgijoje, Olandijoje, Rusijoje, Kroatijoje, Slovakijoje, Austrijoje ir Kinijoje.

 

Apie Baltijos gitarų kvartetą

Jaunų ir talentingų klasikinės gitaros atlikėjų iniciatyva 2004 metais susibūręs Baltijos gitarų kvartetas yra garsiausias tokios sudėties ir muzikavimo žanro ansamblis Baltijos šalyse. Dabartinės sudėties kvartetas susiformavo, kai 2008-aisiais prie Zigmo Čepulėno, Sergejaus Krinicino ir Sauliaus S. Lipčiaus prisijungė belgas Chrisas Ruebensas. Kolektyvas itin vertinamas vietinių klasikinės muzikos gerbėjų, užsienyje pristatomas kaip lyderiaujantis gitarų ansamblis Baltijos šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių