Klaipėdos dramos teatrui – derlingas ruduo

Restauruojamas Klaipėdos dramos teatras pasipuošė senąja savo emblema – tai ne tik baigiamasis šiemet suplanuotų statinio išorės tvarkymo darbų akcentas, bet ir teatro atgimimo simbolis.

Kad teatras neapsiriboja vien fasadų puošyba, liudija naujojo sezono spektakliai: nuo rudens pradžios teatralai parodė jau dvi premjeras – Dorotos Masłowska’os „Mums viskas gerai“ (rež. Jonas Vaitkus) ir Pero Olovo Enquisto „Lūšies valanda“ (rež. Mara Kimelė, Latvija).

Iki metų pabaigos planuojamos dar dvi premjeros: britų dramaturgės Caryl Churchill „Neprilygstamos merginos“ (rež. Gytis Padegimas) bei kroatų dramaturgo Matės Matišičiaus „Moteris be kūno“ (rež. Ramunė Kudzmanaitė).

Lapkričio 7 d. 18 val. Klaipėdos dramos teatras kviečia į Žvejų rūmus, kur publika turės galimybę išvysti vieną naujausių premjerinių spektaklių – D.Masłowskos „Mums viskas gerai“ (nuotraukoje - scena iš spektaklio).

1983 metais gimusi Dorota Masłowska laikoma didžiausiu jaunosios kartos talentu lenkų literatūroje. 2006 metais už romaną „Karalienės povas“ ji gavo prestižiškiausią lenkų literatūros apdovanojimą „Nike“.

Pjesėje „Mums viskas gerai“ su negailestinga ironija kalbama apie šiuolaikinę visuomenę, nutrūkusius žmogiškuosius ryšius, abejingumą, niveliaciją. Pjesės peizažas – šiuolaikinė Lenkija, iki skausmo primenanti ir mūsų dienų Lietuvą ar bet kurią kitą postsovietinę šalį. Personažai vienas kito nebegirdi ir net nebando kalbėtis ar įsiklausyti. Iš tiesų jie net negyvena, o tiesiog būna, laukdami beketiško stebuklo, kuris neateis. Laukdami tikrojo gyvenimo - gyvenimo be baimės, be pažeminimo, su savigarba ir orumu. Be amžinojo „o Vakaruose tai jau, o pas mus vis ne“ ir be tylaus siaubo suvokus, jog tavo gyvenime niekas nepasikeis... Masłowska atvirai klausia – kas slypi už žvilgančio fasado, ar visas tas prašmatnumas kartais nėra vien  tik neonu švytintys muilo burbulai? Kas mes tokie? Kodėl jaučiamės ir persisotinę, ir mirtinai išbadėję vienu metu? Kodėl mums šitaip nesibūna, ir kur ieškoti atspirties taško globaliame surogatų pasaulyje? Akivaizdu, jog  „Mums viskas gerai“ - pjesė anaiptol ne tik apie šiuolaikinę Lenkiją: tai pjesė mums ir apie mus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių