Pavasarį Klaipėdoje skelbs Jauno teatro dienos (programa)

Kovo 7–9 dienomis uostamiestyje vyks Jauno teatro dienos – kelių nevalstybinių profesionalių teatrų inicijuotas renginių ciklas, skirtas žiūrovams, neabejingiems teatrinės išraiškos formų įvairovei, bei patiems jauniesiems teatralams, aktyviai ieškantiesiems savojo braižo.

Renginių ir susitikimų ciklas

Jauno teatro dienos – renginių ir susitikimų ciklas, kuriuo, anot rengėjų, skatinamas teatrų bendradarbiavimas, šiuolaikinių teatro metodikų ir mokyklų analizė bei gerosios praktikos mainai.

Koks yra ir turėti būti aktualus teatras? Šis klausimas kirba režisieriams, aktoriams ir jų veiklą nagrinėjantiems teatrologams bei teatrui neabejingai publikai. Visų išvardytųjų tikslinių grupių atstovai atsakymų drauge ieškos Klaipėdos universiteto (KU) Menų fakulteto (MF) Mokomajame teatre, tapsiančiame Jaunųjų teatro dienų namais. Ten vyks kūrybinės dirbtuvės, diskusijos profesinėmis temomis ir publikai skirti pasirodymai. Vakarais renginiai kelsis į vieną iš miesto barų.

Renginio dienomis plati programa laukia teatru besidominčių klaipėdiečių, kurie norėtų išvysti Jauno teatro dienų organizatoriaus Klaipėdos jaunimo teatro kolektyvo ir jo bendraminčių iš Vilniaus „No Theatre“ bei „Atviro rato“ laboratorijos darbus – nuo jau spėjusių apkeliauti įvairias renginių sales iki visiškai naujų.

Rodys spektaklius

Publikos laukia premjera – naujausias režisieriaus Valentino Masalskio bei jo suburtos aktorių trupės ir kompozitorės Nijolės Sinkevičiūtės muzikinis spektaklis „Batai“. Būtent jie, anot režisieriaus, pins savas istorijas intensyvaus šokio ritmo muzikos spektaklyje. „Batuose“ nėra įprasto teksto: pasakojimu tampa dainos ir šokio vienovė.

„Gastrolių užsienyje metu supratome, kad šiuolaikinė publika išsiilgusi beteksčių spektaklių, kad kartais siekti meninės išraiškos geriau vartojant teatro ženklus ir kūno plastiką nei verbaliką“, – kalbėdamas apie naująjį spektaklį, sakė V.Masalskis.

Teatro judėjimas „No Theatre“ surengs teatralizuotą „No Concert“ ir pakvies į aktoriaus bei režisieriaus Vido Bareikio solinį koncertą. Teatro laboratorija „Atviras ratas“ pristatys du spektaklius: Aido Giniočio režisuotą „Pra“ su Justu Terteliu, įvardijamą kaip „vieno aktoriaus vienos dalies prasidėjimas“, bei Ievos Stundžytės „Brangiąją mokytoją“ pagal Liudmilos Razumovskajos pjesę. Klaipėdos jaunimo teatras taip pat rodys žaismingas „Gaidas“ ir didelio susidomėjimo sulaukusį „Paukštyno bendrabutį“.

Dalysis žiniomis

Nuomonėmis apie teatro raišką ir raidą profesiniame dispute dalysis trijų teatrų režisieriai Aidas Giniotis, Vidas Bareikis ir Valentinas Masalskis. Į diskusiją įsijungs teatro kritikas Valdas Gedgaudas bei dramaturgas Mindaugas Nastaravičius.

Stebėti lietuvių darbo ir dalytis žiniomis atvyks ir teatro specialistai iš užsienio. Bobas Dantonelis – Liono (Prancūzija) regiono „Theatre la Griffon“ vadovas, režisierius, pedagogas, pasaulinio garso pantomimos aktoriaus Marcelio Marceau mokinys. Nesyk Liono teatrų festivalyje dalyvavęs Klaipėdos jaunimo teatro (anksčiau – „trupės p.s.“) kolektyvas ryšius su šia asmenybe puoselėja jau keletą metų. Seminaro metu svečias pristatys aktualiuosius prancūzų teatro principus. Iš Londono atvyksiantis aktorius, režisierius ir teatro pedagogas Michaelas Woodwoodas nagrinės interakcijos tarp aktorių bei publikos dėsnius ir būdus.

Pats V.Masalskis, besidomintis Konstantino Stanislavskio metodikai alternatyviomis aktorinio meistriškumo lavinimo sistemomis, pristatys Lee Strasbergo vaidybos metodą – populiarią JAV mokymo sistemą. Maskvos Vsevolodo Mejerholdo centre tobulinęsis V.Bareikis apžvelgs Rusijoje vyraujančias mokymo tendencijas, o kompozitorė N.Sinkevičiūtė skatins nagrinėti muziką ir judesį bei ieškoti naujų jų taikymo formų.

Pratęs „Turgaus naktis“

Visi šie renginiai yra Baltijos jūros regiono programos tarptautinio projekto „Urbanistinės traukos erdvės“, vykdomo Klaipėdos ekonominės plėtros agentūros ir skirto aktyvinti uostamiesčio kūrybines industrijas, dalis.

Anot agentūros vadovės Raimondos Laužikienės, tolesnį bendradarbiavimą su Klaipėdos jaunimo teatru paskatino pernai rudenį kartu su aktorių komanda ir verslininkais senojoje miesto turgavietėje surengta vadinamoji Turgaus naktis, kuri sulaukė didžiulio miesto bendruomenės susidomėjimo.

„Šis renginys buvo puikus įrodymas, kad menininkai sugeba pažadinti verslą ir gyvybę senamiestyje, nestokoja universalių idėjų ir pasirengę savarankiškai veiklai“, – sakė R.Laužikienė. Ji užsiminė, kad įspūdingas renginys turi tapti tradicija – pavasario „Turgaus naktis“ jau turi datą – gegužės 18 d. ir spalvingą, atraktyvų planą.

PROGRAMA

Kovo 7 d.

10–12 val. –  įžanginę sesiją „Nuo J.Copeau iki M.Marceau“ ves režisierius B.Dantonelis (Prancūzija).*

13–14 val. – teatrų forumo atidarymas KU MF Mokomajame teatre.

14–16 val. – teatro dirbtuves „Darbas su trupe ir publika“ ves režisierius M.Woodwoodas (Didžioji Britanija).*

18–19 val. – Klaipėdos jaunimo teatro premjera muzikinis spektaklis „Batai“ (rež. V.Masalskis, kompozitorė N.Sinkevičiūtė).*

21 val. – aktoriaus V.Bareikio solinis koncertas ir vakariniai pasišnekėjimai.**

Kovo 8 d.

10–12 val. – teatro dirbtuves-spektaklį „Aktorinio muzikavimo paskaita“ ves kompozitorė N.Sinkevičiūtė.**

13–15 val. – apvalaus stalo disputas „Teatras iš skirtingų mokyklų perspektyvų“ (rež. A.Giniotis, V.Masalskis, V.Bareikis).*

16–17 val. – teatro laboratorijos „Atviras ratas“ ir Justo Tertelio monospektaklis „Pra“.*

18–20 val. – teatro judėjimo „No Theatre“ teatralizuotas koncertas „No Concert“.*

21 val. – Klaipėdos jaunimo teatro muzikinis spektaklis „Gaidos“ (rež. V.Masalskis, kompozitorė N.Sinkevičiūtė) ir vakariniai pasišnekėjimai.**

Kovo  9 d.

12–14 val. – Klaipėdos jaunimo teatro spektaklis M.Nastaravičiaus „Paukštyno bendrabutis“ (rež. V.Masalskis, scenografija Renatos Valčik).*

16–17.15 val. – teatro laboratorijos „Atviras ratas“ spektaklis „Brangioji mokytoja“ pagal L.Razumovskają (rež. A.Giniotis).*

18–20 val. – teatrų forumo uždarymas.*

21 val.Afterparty, arba Atviras vakarėlis su „Soviet Grooves“ (Weedska, Genn Bo, Artiomas Souldatovas).**

*KU MF Mokomajame teatre (K.Donelaičio g. 4).

**Danės g. 6–1.



NAUJAUSI KOMENTARAI

isrzjanbsa

isrzjanbsa portretas
qlmztlmb9jqfeb, http://www.kybkvukfkz.com/ ynhfbsiikc

cheap replica louis vuitton shoes men

cheap replica louis vuitton shoes men portretas
http://www.karatechcnc.com/?keyword=Ray-Ban-Aviator-small&id=5892Ray Ban Aviator small cheap replica louis vuitton shoes men http://www.karatechcnc.com/?keyword=cheap-replica-louis-vuitton-shoes-men&id=3520

louis vuitton baby bags cheap

louis vuitton baby bags cheap portretas
http://www.karatechcnc.com/?keyword=Air-Jordan-III-Retro-cheap&id=1560Air Jordan III Retro cheap louis vuitton baby bags cheap http://www.karatechcnc.com/?keyword=louis-vuitton-baby-bags-cheap&id=3516
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių