Prezidentūroje įteiktos Nacionalinės kultūros ir meno premijos

Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienio vakarą įteikė Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas, kurias pelnė šeši kultūros ir meno atstovai.

Šių metų Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatais tapo skulptorius Vladas Vildžiūnas, literatūrologas Kęstutis Nastopka, architektas Eugenijus Miliūnas, dirigentas Modestas Pitrėnas, menininkas Žilvinas Kempinas bei scenografas Vitalijus Mazūras.

„Vasario 16-osios išvakarėse pagerbiame tuos, kurie laisvą valstybę atkūrė, ir tuos, kurie kuria ją šiandien. Laisvą valstybę, laisvą kultūrą ir laisvą žmogų. Jūs laisvę kuriate akmenyje ir medyje, scenoje, priešais orkestrą. Kuriate valstybę projektuodami erdvę, moderniose instaliacijose, žmogų - ieškodami prasmių ir reikšmių“, - Prezidentūroje surengtose iškilmėse sakė šalies vadovė.

Pasak prezidentės, savo valstybę kiekvienas kuriame kasdien - dirbdami, kurdami ar mokydamiesi.

Skulptorius V.Vildžiūnas įvertintas už viso gyvenimo kūrybą. Anot laureatus rinkusios komisijos, jam apdovanojimas skirtas už „modernios nacionalinės kultūros vizijos įkūnijimą ir laisvos dvasios kultūros židinio puoselėjimą“.

Literatūrologui, literatūros kritikui K.Nastopkai premija skirta už „pasaulinį pripažinimą pelniusios lietuviškosios semiotikos plėtojimą ir literatūros kūrinių suvokimo meną“, architektui E.Miliūnui - už „konceptualių architektūros erdvių suvokimą, už šiuolaikinių visuomenei reikšmingų pastatų sukūrimą“.

Dirigentas M.Pitrėnas premija pagerbtas už „platų kūrybinį mostą interpretuojant klasikinę ir šiuolaikinę muziką bei lietuviškos muzikinės kultūros sklaidą“, o vizualaus meno kūrėjas Ž.Kempinas - už „minimalistinės šiuolaikinio meno kalbos įtaigą ir jos tarptautinį rezonansą“.

Scenografas Vitalijus Mazūras apdovanojamas už „lėlių teatro virsmą ryškiu Lietuvos kultūros reiškiniu, už kūrybos sąsajas su etnine lietuvių pasaulėjauta“.

104 tūkst. litų siekiančios premijos teikiamos kasmet už reikšmingiausius pastarųjų septynerių metų darbus kultūros ir meno srityje arba už ilgametį kūrėjo indėlį į kultūrą ir meną.

Premijų laureatų diplomai ir ženklai paprastai teikiami vasario 16-ąją, minint Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, tačiau šiemet nuspręsta renginį viena diena paankstinti. Tai motyvuojama renginių gausa vasario 16-ąją.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos kasmet skiriamos už reikšmingiausius kultūros ir meno kūrinius, Lietuvos ir pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurtus per pastaruosius septynerius metus arba už viso gyvenimo indėlį į kultūrą ir meną. Premijos skiriamos nuo 1989 metų, per tą laiką apdovanoti daugiau kaip 170 asmenų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių