Restauruotas vagonas primins tremties baisumus

Artėjant Gedulo ir vilties dienai, Radviliškyje pastatytas restauruotas vagonas, kokiu sovietų okupacijos metais į tremtį buvo vežami rajono gyventojai.

Praėjusios amžiaus pradžioje pagamintą vagoną Radviliškio savivaldybei padovanojo kariškiai. Radviliškiečiai sako, kad buvo belikusi tik metalinė vagono dalis.

„Tas vagonas visas supuvęs stovėjo Vytauto Didžiojo jėgerių batalione Kaune. Kariškiai pasiūlė radviliškiečiams jį perimti ir pasistatyti atminimui, minint Gedulo ir vilties dieną“, – pasakojo Radviliškio rajono savivaldybės meras Darius Brazys.

Restauruoti istorinį vagoną pasisiūlė geležinkelininkai – Radviliškio traukinių depas. Atkurtas ir vagono vidus – būtent ant tokių gultų galėjo nugaras ištiesti tik dalis tremčiai pasmerktųjų. Statybininkai baigia sutvarkyti ir vagono aplinką, kad ji primintų sovietmetį.

„Viršutinę dalį darome granitinėmis atsijomis, kad atkurtume 1940 metų autentiškumą“, – sakė statybų bendrovės atstovas Vidmantas Byla.

Po pusmetį trukusių darbų vagonas įkurdintas netoli geležinkelio stoties perono. Iš čia į tremtį išvežta apie 3 tūkst. miesto ir rajono gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anas

Anas portretas
Paklauskit tremtinių - ar tokiais vagonais vežė ?

k

k portretas
Kiek pamenu iš močiutts pasakojimo, tai ne kitokiais.

bs

bs portretas
baisu, kaip taip galejo komunistai lietuvius zudyt...issigimeliai...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių