Tarpukario Kauno kronika: menas – ir vargetai, ir turtingam

Dar neseniai džiaugęsi nauju stiklo fabriku, kauniečiai jį aprauda: dėl blogo administravimo vos metus išdirbusi įmonė bankrutavo.

Vietos komunistai gegužės 1-ąją neiškentė nepasirodę viešumoje, o meno gerbėjai nekantriai laukė paskutinio 1924-ųjų pavasario sezoną "grandiozinio" spektaklio "Otello", į kurį patekti galėjo pačių įvairiausių sluoksnių atstovų – bilietų kainų amplitudė svyravo nuo 0,75 lito iki 8 litų.

Įdomiausias įvairių tarpukario metų dienraščių gegužės mėnesio publikacijas parinko istorikas Jonas Palys. Visus, turinčius senojo Kauno gyvenimo akimirkas fiksuojančių fotografijų, jis prašo susisiekti tel. 8 610 44014.

Kronikų kalba netaisyta.
Lietuva
1924 V 02
Šachmatai. Po pertrūkio pradėjo veikti Šachmatininkų D-jos klubas. Naujas butas (Ukmergės pl. Šakovo viešbutis) turi žymių patogumų, todėl tikimasi sudaryti tinkamas lošimo sąlygas. Seni nariai ir kiti mėgėjai kviečiami atsilankyti. Šeštadienį, 3 gegužės organizuojamas p. A.Machto vienkartinio lošimo seansas. Užsirašymas lošimo dienoje. Pradžia 5 val. v.

Stiklo fabrikas uždaromas. 1923 sausio mėnesį buvo atidarytas stiklo fabrikas Petrašiūnuose, tačiau vos metai sukako ir fabrikas dėl blogo administravimo visai susibankrutavo. Tame fabrike dirbo apie 300 darbininkų. Daugelis jų – svetimšaliai. Per savo gyvavimo laiką fabrikas daugiau prasiskolino, negu visas nejudamas turtas, kainuoja. Vieniems darbininkams likę neišmokėta apie 70.000 litų algos. Dabar darbininkai atleisti nuo darbo, o fabriko nejudomam turtui uždėtas areštas ir gegužės mėn. 5 d. bus parduodami iš varžytinių. Pirmoj eilėj būsią atlyginta darbininkams algos, o toliau – skolintojams. Skolintojai tegausią iš parduoto turto vos dalį savo skolų.
Komunistų demonstracija Kaune. Gegužės 1 d. komunistai neiškentė nepasirodę viešumoj. Apie 11 val. jie išėję iš seno miesto lydimi nedidelės susidedančios daugiausia iš žydų minios dainuodami rusiškai revoliucines dainas pasiekė Įgulos bažnyčios. Bet čia policija visus areštavo, ir tuo jų demonstracijos baigėsi.

1924 V 05

Suvažinėjo mergaitę. Gegužės mėn. 2 d. 19 val. nežinomas asmuo, važiuodamas dviračiu Malūnų gatve, ties namais Nr. 14 suvažinėjo mažytę mergaitę. Neatsargiam dviratininkui pavyko pasprukti. Atbėgusi motina likusią be sąmonės mergaitę nusinešė namo.

1924 V 12

Kai kuriuose laikraščiuose tilpo žinia, kad gegužės mėn. 1 d. Kaune drauge su komunistais demonstrantais suimtas ir vienas šaulys V.Jankaitis. Šią žinią patikrinusi Lietuvos Šaulių Sąjungos Vadovybė praneša, kad paminėtas asmuo nėra joks šaulys. Prieš kelias dienas jis buvo priimtas į naujai susikūrusį Šančių šaulių būrį kaip kandidatas.

1924 V 16

Valstybinė drama. Sukėlusi tiek entuziastingų balsų mūsų spaudoje ir visuomenėje paskutinioji visais žvilgsniais grandiozinė ir reta mūsų Valstybinės Dramos premjera – Šekspyro "OTELLO", kaip jau buvo rašyta, eina antrą ir paskutinį kartą šį sezoną šiandien, gegužės mėn. 16 d. Otello rolėje dalyvauja K.Glinskis. Norinčiųjų pasigrožėti taip šiuo pastaruoju režisieriaus p. B.Dauguviečio pastatymu, taip Otello – Glinskio vaidinimu ir šį kartą bus pilnutėlis Teatras. Bilietų kainos (...) žymiai pigesnės, kaip buvo per premjerą – jos prilygintos šį kartą paprastiesiems 1 rūšies spektakliams, t.y. nuo 75 ct ligi 8 lt. Bilietų dar galima gauti. Taip pačios publikos, taip Teatro Administracijos patogumo žvilgsniu Teatro kasa prašo priminti gerb. publikai, kad ji malonėtų apsirūpinti bilietais kaip įmanoma anksčiau.

1927 V 13

Dėl gatvių apšvietimo Žaliajame kalne. Žaliasis kalnas apie Darbininkų gatvę, kur anksčiau buvo vieni dirvonai, šiandien turi naujo miesto vaizdą. Čia matyti visa eilė pastatytų naujų namų, įrengta plati rinka, naujai suplanuotos ir pravestos gatvės, tik visa nelaimė, kad ne visur tiksliai sutvarkyta pačių gatvių apšvietimas. Kur gatvių apšvietimas ne taip jau reikalingas, ten pravesta elektros linijos, pavyzd. Zanavykų g-vė apšviesta iki pat 8-os baterejos, net iki tos vietos, kur apkasuose gyvena viena šeima ir baigiasi gatvės ribos. Toliau apšviesta Ežerėnų gatvė nuo Žemaičių iki Zanavykų gatvės, be to, iš to pat gatvių kampo eina įstrižai trečia elektros linija, bet nuo Zanavykų gatvės Ežerėnų ir Širvintų gatvės tęsinys, kur aplink yra nemaža namų ir tomis gatvėmis eina platus Jonavos gatvės, žem. Eigulių ir Slabados gyventojų susisiekimas su Žaliuoju kalnu, - tose gatvėse nėra jokio apšvietimo. Kadangi čia ir policijos arti nėra, todėl vakaro metu čia tamsiomis gatvėmis praeiti žmogus gali tik bėdos spiriamas, arba turi daryti didelį ratą per senamiestį. Dėl šių gatvių apšvietimo gyventojai esą net prašymą miesto valdybai padavę.

1927 V 18

Meksfaltavimo darbus Laisvės Alėjoj prie miesto šiandien jau žada baigti. Viso bus nuklotas 950 kv. metrų gatvės plotas. Kvadr. metro meksfaltavimas atseina 21 lt. Tokiu būdu visas tas sklypas atseitų apie 20.000 lt. Bet firma, kuri atlieka darbą, reklamos dėliai miesto valdybai nuleidžia iš bendros sumos 2800 lt., taip kad tasai sklypas atseis viso apie 17.000.

Skrybėlės. Gegužės 17 d. iš Malakytės Bliumos skrybėlių dirbtuvės, Laisvės Al. kažkokia moteris pavogė 3 skrybėles. Policija vagilę sulaikę. Jąja pasirodė esanti Šančių gyventoja Slavisnkaitė Elena. Pas ją dar rasta viena iš pavogtų skrybėlių.

1927 V 25

Seniavos senelių prieglauda. Kauno miestui yra palikta apie trys hektarai žemės su trimis mūro trobesiais buvusiame Gonrovskio Seniavos dvare prieš III fortą Aleksote. Miesto Valdyba yra nutarusi įrengti ten senelių prieglaudą. Miesto inžinierius Frykas drauge su burmistru ir socialės apsaugos skyriaus vedėju Kairiūnaičiu yra apžiūrėję tuos trobesius. Sudarytas projektas šių namų remontui. Darbas manoma atiduoti iš varžytinių rangovams. Varžytinės nuskirtos birželio mėn. 2 d. 12 val. miesto valdyboje.


Šiame straipsnyje: kauno kronikaSantaka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių