2018-ųjų Pritzkerio architektūros premija atiteko Indijos architektui

  • Teksto dydis:

Šiųmetė Pritzkerio architektūros premija, dar vadinama architektūros Nobeliu, atiteko devyniasdešimtmečiui indų architektui Balkrishnai Doshiui už jo novatoriškus darbus projektuojant įperkamus būstus, praneša BBC.

Jis - pirmasis Indijos architektas, įvertintas šia premija. Ji laikoma aukščiausiu architektūriniu apdovanojimu pasaulyje.

B. Doshis studijavo Mumbajuje, o praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje išvyko į Paryžių, kur dirbo prancūzų ir šveicarų architekto Le Corbusier studijoje.

„Balkrishna Doshis visuomet kūrė rimtą architektūrą, niekuomet nerėžiančią akies ir nesivaikančią madų“, - teigė Pritzkerio premijos komisija.

Komisija pridūrė, kad B. Doshis „visuomet demonstravo, kad gera architektūra ir miestų planavimas privalo ne tik apjungti tikslą ir struktūrą, bet ir atsižvelgti į klimatą, vietą, techniką ir amato tradicijas bei giliai suvokti ir įvertinti platesnį kontekstą“.

Tarp ankstesnių šios premijos laureatų yra architektas Jornas Utzonas, suprojektavęs Sidnėjaus operos teatrą, brazilų architektas Oscaras Niemeyeris bei britų ir irakiečių architektė Zaha Hadid.

100 tūkst. JAV dolerių dydžio piniginė premija architektui bus įteikta gegužę Toronte (Kanada).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių