40 metų „Metropolitan Opera“ vadovavęs J. Levine'as išeina į pensiją

  • Teksto dydis:

Dirigentas Jamesas Levine'as (Džeimsas Livainas), kuris, kaip muzikos direktorius, vadovavo Niujorko „Metropolitan Opera“ (MET) 40 metų, šio sezono pabaigoje išeis į pensiją dėl sveikatos problemų, ketvirtadienį paskelbė garsusis teatras.

72 metų J. Levine'as, kuris dirigavo daugiau kaip 2500 „Metropolitan Opera“ spektaklių, po 2015-2016 metų sezono bus šio prestižinio teatro muzikos direktorius emeritas.

J. Levine'as pastaraisiais metais sirgo, taip pat – ir Parkinsono liga.

Naujojo muzikos direktoriaus pavardę planuojama paskelbti artimiausiais mėnesiais.

J. Levine'o išėjimu baigiasi ištisa MET era. Jis buvo sąsaja tarp šio operos teatro dabarties ir klestėjimo 8-ajame ir 9-ajame dešimtmečiuose, kai švietė tokios žvaigždės kaip Leontyne Pryce (Leontin Prais) ir Joan Sutherland (Džoan Saderland).

J. Levine'as diriguodavo per garsiųjų „Trijų tenorų“ pasirodymus, kuriais XX a. 9-ajame ir 10-ajame dešimtmečiuose buvo populiarinama opera. Tos gastrolės su Luciano Pavarotti (Lučianu Pavaročiu), Jose Carrerasu (Chosė Karerasu) ir Placido Domingo (Plasidu Domingu) priartino operą prie plačiosios publikos ir iškėlė ją į tokias didžiules arenas kaip Vemblio stadionas Londone ir „Dodger“ stadionas Los Andžele.

„Per visą operos istoriją nėra kito dirigento, pasiekusio tiek, kiek pasiekė Jimas per savo epinę karjerą MET“, – sakė „Metropolitan Opera“ generalinis direktorius Peteris Gelbas (Piteris Gelbas).

Dėl Parkinsono ir kitų ligų J. Levine'as buvo priverstas 2011-aisiais išeiti dvejų metų atostogoms, po kurių diriguodavo iš motorizuoto vežimėlio bei naudodavosi mechaniškai nuleidžiama ir pakeliama pakyla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių