Aktorius J. Žalakevičius: jei mes nedirbsime, tai kas išlaikys Lietuvą?

  • Teksto dydis:

Teatro, kino ir televizijos aktorius Julius Žalakevičius – neabejotinai įvairialypis kūrėjas, sukūręs ne vieną komišką personažą televizijoje ir kine, draminius vaidmenis – teatre. Dar vienas naujas personažas jo kūrybinėje biografijoje – signataras, finansininkas, bankininkas ir politinis veikėjas Jonas Vailokaitis, kurį jis įkūnijo LRT atkuriamosios dokumentikos cikle „Žmonės, kurie sukūrė Lietuvą“.

Pats aktorius tikina, kad intensyvus darbas jį džiugina, tačiau prisipažįsta norintis daugiau laiko skirti šeimai.

Jau šį sekmadienį LRT televizijos žiūrovų laukia ketvirtoji atkuriamosios dokumentikos projekto dalis, papasakosianti apie iškilią XX a. asmenybę – J. Vailokaitį. Istorikai sutaria, kad jo indelis į Lietuvos kūrimą buvo itin reikšmingas, o jį įkūnijęs J. Žalakevičius sako, kad jam buvo didelė garbė sukurti šią istorinę asmenybę.

„Kai man pasiūlė imtis šio vaidmens, apie jį žinojau tikrai ne tiek, kiek, pavyzdžiui, apie Antaną Smetoną. Tada man žmona papasakojo visą šio žmogaus istoriją, skaičiau enciklopedijas, pradėjau daugiau domėtis. Tai buvo didis žmogus. Kaip vaidinant A. Smetoną reikia pagarbos, taip ir įkūnijant šį žmogų“, – apie savo sukurtą personažą pasakojo aktorius.

J. Vailokaitis – Vasario 16-iosios akto signataras, finansininkas, bankininkas, verslininkas, steigiamojo Seimo narys, politinis veikėjas, politinės partijos „Lietuvos ūkininkų sąjunga“ kūrėjas ir mecenatas. Pasak istoriko Algimanto Kasparavičiaus, ši asmenybė – geriausias tarpukario Lietuvos sėkmės pavyzdys versle, ūkyje ir finansuose.

Ryškią asmenybę suvaidinusiam J. Žalakevičiui labiausiai imponuoja tai, kad jis buvo šeimos žmogus. Aktorius juokiasi, kad jie panašūs ne tik išoriškai – abu tamsūs, žemo ūgio – bet ir savo puoselėjamomis vertybėmis: „Jis buvo linksmas, verslus, bet svarbiausia tai, kad jis mylėjo savo šeimą. Dabar ir pats turiu šeimą, vaikų. Gal prieš dešimt metų man šį personažą būtų buvę sunkiau suvaidinti, bet kai jau žinai, ką reiškią tokia meilė, tai vaidindamas gali pamilti ir personažo vaikus, ir jo šeimą.“

 

Tris vaikus – aštuonmetį Rapolą, trejų Povilą ir dar tik metukų Augustiną – su žmona Ramona auginantis aktorius tikina, kad intensyvus ir nuolat besikeičiantis aktoriaus darbas jį džiugina, tačiau prisipažįsta norintis daugiau laiko skirti šeimai.

„Labai norėtųsi daugiau laiko skirti šeimai, nes dabar pas mus toks greitas tempas, eini į darbą, daug dirbi, kad galėtum susimokėti mokesčius. Bet jei mes nedirbsime, tai kas išlaikys Lietuvą? Šis projektas yra apie žmones, kurie sukūrė Lietuvą, o dabar mes esame tie, kurie ją kuria“, – sako Julius.

„Aktoriai – ta vienintelė profesija, kurie neemigruoja, neišvažiuoja. Mes, aktoriai, esame ta žmonių grupė, kuri kuria Lietuvą. Taip, mes užsidarome mėnesiui ar dviem toje mažoje dėžutėje – teatre – ir kuriame meną, bet nuo scenos matome žmonių šypsenas, jie išeina laimingi. Tikiu, kad ir pažiūrėję šitą projektą žmonės kažkiek nusišypsos“, – sako J. Žalakevičius.

Atkuriamosios dokumentikos cikle „Žmonės, kurie sukūrė Lietuvą“ J. Vailokaitį įkūnijęs aktorius džiaugiasi, kad tokie visuomenę šviečiantys projektai pasiekia televizijos ekraną. „Aš labai džiaugiuosi, kad yra kažkas, kas kuria ir daro tokį projektą. Jis tikrai reikalingas, ypač jaunesnei kartai. Knygos yra viena, o vaizdinė medžiaga į viską leidžia pažvelgti kitaip. Netgi vyresniems žmonėms verta pasižiūrėti šį projektą. Vieni sutiks, kiti gal prieštaraus, bet iš esmės, tai labai geras projektas“, – įsitikinęs J. Žalakevičius.

„Žmonės, kurie sukūrė Lietuvą“ – kiekvieną sekmadienį 16.25 val. per LRT televiziją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių