Amžino įšalo žemę lietuvis nufotografavo be pagražinimo

"Vorkuta. 67-oji paralelė" – taip vadinasi naujausias keliautojo, Lietuvos fotomenininkų sąjungos nario Raimondo Puišio fotografijų albumas apie Vorkutą.

Tušti namai ir dosnios širdys

Trečią pagal dydį atšiaurų ir šiauriausią mūsų planetos miestą už poliarinio rato, kurio apylinkės nusėtos gulago lageriais, tūkstančių lietuvių tremties Golgota, tris kartus ten lankęsis, daugiau nei 30 metų kalnus, žmones natūralų ir nepagražintą gyvenimą fiksuojantis fotomenininkas R.Puišys regėjo ne kaip politikas, o kaip paprastas mirtingasis ir profesionalus fotografas.

Vorkuta – šalta ir besišypsanti, šilta ir griūvanti, bet linksma. Amžiname įšale vėjo ir sniego glostomos medinės dėžės su palaidotais mirusiaisiais, ant senų garažų besikarstantys vaikai, savo kukliuose būstuose palydovinę televiziją žiūrintys tolimosios šiaurės čiabuviai, besiverčiantys elnininkyste, dar veikiančios kelios šachtos, laukiniai žvėrys ir visai čia pat – prabangūs vakarietiški automobiliai, negyvenami tušti namai ir dosnumo kupinos širdys.

Ten vis dar tebestūkso paminklai sovietiniams veikėjams: Leninui, Kirovui, bet esama paminklų ir buvusiems tremtiniams – lietuviams, vokiečiams.

Be politikos

"Vorkuta – be politikos, be perdėto pakilumo ar noro pažeminti. Su jos emocijomis, ironija, liūdnomis ir linksmomis akimirkomis – natūraliai žmogiška, apsupta nuostabios gamtos grožio, dažniausiai skendinti sniege, bet gyva", – apie 1930 m. geologų įkurtą gyvenvietę, tapusią anglies kasybos centru, nuo 1943 m. lapkričio – miestu, kalbėjo albumo autorius R.Puišys.

Albumą apie Vorkutą užsakė kauniečiui padaryti jau beveik dešimt kartų Lietuvoje lankęsis rusas verslininkas iš Sankt Peterburgo Pavelas Eretnovas.

Urale, Čeliabinsko srityje, Satkos mieste, gimęs P.Eretnovas šiaurės vakarų Rusijos mieste Vorkutoje gyveno nuo ketverių iki 26 metų.

"Vorkutoje pralėkė patys gražiausi gyvenimo metai, vaikystė, jaunystė, – nostalgiškai prisimena Pavelas, kuris, kaip ir daugelis jo pažįstamų, vėliau išsikraustė į Sankt Peterburgą. – Vieną dieną pirtyje sėdėjome, bendravome ir kilo idėja aplankyti Vorkutą. Bet juk nevažiuosi žiūrėti girtų snukių. Reikia sugalvoti ką nors įdomesnio."

Taip Pavelui kilo idėja išleisti albumą apie Vorkutą ir išsimaudyti Arkties vandenyne – už Vorkutos baigiasi žemė šiaurėje ir plyti mažiausias planetos vandenynas.

Idėja gimė pirtyje

Kodėl rusas išleisti albumą pasiūlė lietuviui?

"Į tokią vietą nori vežti žmogų, tokį, kurį pažįsti, kuris pažįsta tavo draugus, kuris neištižęs, – aiškina nuoširdus ir tiesus P.Eretnovas. – Raimondas kopė į kalnus, jis užsigrūdinęs, nėra bailys, geras ir patikimas žmogus, ir dar puikus fotografas."

Su Paša, kaip vadina P.Eretnovą draugai, R.Puišys susipažino Rusijos fotoreportažo tėvu vadinamo Karlo Bulla muziejuje.

"Paskui – pirtyje. Rusijoje pirtis išgrynina žmones. Tu jauti, ar pažintis tęsis, ar žmogus geras, ar blogas. Pirtis žmones sulygina. Ten nėra antpečių, titulų, niekas nemato, kokiu automobiliu atvažiavai, kaip apsirengęs. Pirtyje lieka tik žmogus", – 2001 m. pažinties su R.Puišiu nepamiršta verslininkas iš Sankt Peterburgo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Raivo

Raivo portretas
Gerulis!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių