„Auksinių scenos kryžių“ nominacijos: kam skirta daugiausia?

  • Teksto dydis:

Daugiausia – devynios – „Auksinių scenos kryžių“ nominacijų skirta lenkų režisieriaus Lukaszo Twarkowskio (Lukašo Tvarkovskio) spaktakliui „Lokis“ ir jo kūrybinei komandai.

Tarp Kultūros ministerijos skelbiamų nominantų režisieriaus kategorijoje, be L. Twarkowskio, dėl geriausiojo vardo varžysis Eimuntas Nekrošius, režisavęs spektaklį „Cinkas“, taip pat Gintaras Varnas su spektakliais „Natanas išmintingasis“ bei „Pagalvinis“.

Dramos aktorės pagrindinio vaidmens kategorijoje nominuotos Airida Gintautaitė – už Marie Trintignant (Mary Trentinjan) vaidmenį spektaklyje „Lokis“, Regina Šaltenytė – už Elzės Aleksandrovos vaidmenį spektaklyje „Elzės žemė“, Monika Šaltytė – už Mae vaidmenį spektaklyje „Dumblas“.

Iš vyrų pagrindinio vaidmens kategorijoje apdovanojimams nominuoti Vytautas Anužis – už Natano vaidmenį spektaklyje „Natanas išmintingasis“, Sergejus Ivanovas – už vaidmenį spektaklyje „Cinkas“, Darius Gumauskas – už Cantat (Kanta) ir Wittenbacho I (Vitenbacho I) vaidmenis spektaklyje „Lokis“.

Nepagrindinio vaidmens kategorijoje nominuotos Kamilė Petruškevičiūtė (Leros vaidmuo spektaklyje „Šokis Delhi“), Aušra Pukelytė – už vaidmenį spektaklyje „Cinkas“, Rasa Samuolytė – už Sonatos vaidmenį spektaklyje „Terapijos“ ir Dorinos vaidmenį spektaklyje „Tartiufas“.

Juozas Bindokas nepagrindinio vaidmens kategorijoje nominuotas už Valeko vaidmenį spektaklyje „Kasykla“, Rytis Saladžius – už Šemetos vaidmenį spektaklyje „Lokis“, Vainius Sodeika – už Luckaus ir Wittenbacho II (Vitenbacho II) vaidmenis spektaklyje „Lokis“.

Scenografų kategorijoje dėl „Auksinių scenos kryžių“ varžysis Marijus Jacovskis, sulaukęs nominacijos už scenografiją baletui „Procesas“, Fabienas Lede (Fabjenas Ledė) – už scenografiją spektakliui „Lokis“ bei Renata Valčik – už scenografiją instaliacijų spektakliui „Apie baimes“.

Šviesų dailininko-vaizdo projekcijų kūrėjo kategorijoje geriausiais pripažinti Audrius Jankauskas („Cinkas“, miuziklas „Adamsų šeimynėlė“ ir operetė „Misteris X“), Jakubas Lechas („Lokis“), Eugenijus Sabaliauskas (miuziklas „Čikaga“, spektakliai „Lokis“ ir „Tartiufas“).

Geriausiu muzikos dramos spektakliui kūrėju pretenduoja tapti Vidmantas Bartulis („Natanas išmintingasis“), Algirdas Martinaitis („Cinkas“), Bogumilas Misala („Lokis“).

Muzikos operai, baletui kūrėjo kategorijoje nominuoti Rita Mačiliūnaitė (opera „Į švyturį“), Raminta Šerkšnytė (opera vaikams „Penki Merės stebuklai“) ir Mindaugas Urbaitis (baletas „Procesas“).

Operos solisto kategorijoje nominacijų sulaukė Andrius Apšega – už Misterio X vaidmenį operetėje „Misteris X“, Liudas Mikalauskas – už pono Beno vaidmenį operoje „Penki Merės stebuklai“ bei Kapelijaus vaidmenį operoje „Kapulečiai ir Montekiai“, taip pat Džuljetos vaidmenį minėtoje operoje sukūrusi Viktorija Miškūnaitė.

Geriausiais choreografais, vertais nominacijų, pripažinti Anželika Cholina (šokio spektaklis „Idiotas“), Gintarė Marija Ščavinskaitė ir Nielsas Claesas (šokio spektaklis „Aside“), Martynas Rimeikis (baletas „Procesas“).

Šokėjų kategorijoje į „Auksinius scenos kryžius“ pretenduoja Gintarė Marija Ščavinskaitė ir Nielsas Claesas (spektaklis „Aside“), Jeronimas Krivickas (Jozefo K. vaidmuo balete „Procesas“), Beata Molytė (Karmen vaidmuo spektaklyje „Karmen“ ir Nastasjos Filipovnos vaidmuo „Idiote“)

Dramaturgijos kategorijoje nominuotos Birutė Kapustinskaitė – už dramą „Terapijos“, Gabrielė Labanauskaitė – už komediją „Žalgirės“ bei kūrėjų kolektyvas: Rimantas Ribačiauskas, Kristina Savickienė, Jonas Tertelis, Kristina Werner, kūrę koncepciją ir tekstą spektaklyje „Žalia pievelė“.

Jaunojo menininko-debiuto kategorijoje Oksana Griaznova pripažinimo sulaukė už šokio spektaklio „Asmens kodas“ choreografiją ir atlikimą, Aušra Krasauskaitė – už šokio spektaklio „Karmen“ choreografiją, Paulius Markevičius – už monospektaklio „Alberai, W.R.U.?“ koncepciją ir atlikimą.

Teatro vaikams ir jaunimui kategorijoje į apdovanojimus pretenduoja trys kūrybinės grupės: instaliacijų spektaklio šeimai „Apie baimes“ (režisierė Olga Lapina), spektaklio jaunimui „Kryptis“ (scenarijaus autorė ir režisierė Jūratė Trimakaitė) bei spektaklio vaikams „Žydroji paukštė“ (režisierius Vaidotas Martinaitis).

16 „Auksinių scenos kryžių“ bei Boriso Dauguviečio auskaras profesionalaus teatro meno kūrėjams bus įteikti kovo 27-ąją Kauno nacionalinio dramos teatro scenoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių