B. Obama gina savo įgaliojimus, kad suteiktų malonę Padėkos dienos kalakutams

  • Teksto dydis:


JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) gynė savo teisinius įgaliojimus imtis vykdomųjų veiksmų – kad suteiktų malonę dviem Padėkos dienos kalakutams.

B.Obama juokavo, kad malonė kalakutams bus „labiausiai aptariamas šio mėnesio vykdomasis veiksmas. Praėjusią savaitę prezidentas ėmėsi daugelio lauktų vykdomųjų veiksmų dėl imigracijos, kuriems nepritaria respublikonai.

Prezidento malonė kalakutams yra keista Padėkos dienos, per kurią amerikiečių šeimos susirenka, būna kartu ir vaišinasi keptais kalakutais, tradicija.

Šiemet prezidento malonė buvo suteikta kalakutams Macui (Makui) ir Cheese (Čiz).

Šie paukščiai bus išsiųsti į vieną kalakutų ūkį Šiaurės Virdžinijoje, kur gyvens iki natūralios savo dienų pabaigos.

Prezidento malonės suteikimo kalakutams "ritualas" Baltuosiuose rūmuose atliekamas nuo 1989 metų, kai jį pirmą kartą atliko prezidentas George'as Bushas (Džordžas Bušas). Jis vyksta Padėkos dienos, kai milijonai amerikiečių ant savo šventinio stalo padeda keptą kalakutą, išvakarėse.

Tačiau pati Padėkos diena švenčiama nuo pirmųjų piligrimų, pabėgusių nuo religinio persekiojimo Anglijoje, laikų.

Daugeliui amerikiečių Padėkos diena yra svarbiausia šventė po Kalėdų, o ilgas Padėkos dienos savaitgalis reiškia keliones susitikti su savo šeima ir Kalėdų sezono pradžią, kai pradedamos pirkti kalėdinės dovanos.

Padėkos diena Jungtinėse Valstijose pradėta švęsti 1621 metais, kai pirmieji imigrantai po itin sunkios pirmosios žiemos sulaukė gausaus derliaus, kuris leido jiems išgyventi kitą žiemą. Už tai jie padėkojo Dievui ir juos pamokiusiems indėnams.

Tuometis gubernatorius Williamas Bradfordas (Viljamas Bradfordas) paskelbė, kad visi kolonistai ir indėnai kasmet minės Padėkos dieną.

Galutinai ši šventė buvo pripažinta 1863 metais, kai prezidentas Abrahamas Lincolnas (Abraomas Linkolnas) ketvirtą lapkričio ketvirtadienį paskelbė Padėkos diena.

Padėkos dieną amerikiečiai tradiciškai stengiasi praleisti tėvų namuose. Ketvirtadienį šeimos visoje Amerikoje sės prie vakarienės stalo, ant kurio bus ir pagrindinis kalakuto patiekalas. Šia proga keptas kalakutas proga paprastai valgomas su spanguolių padažu, kukurūzais, ryžiais, batatais (saldžiosiomis bulvėmis) ir moliūgų pyragu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių