Baltijos gitarų kvartetas džiugins tris didžiausius Lietuvos miestus

  • Teksto dydis:

Talentingų ir energingų gitaristų ansamblis prieš žiemos šventes paruošė dovaną klasikinės muzikos gerbėjams – ilgai lauktas Baltijos gitarų kvarteto kompaktinis diskas dar šį mėnesį pasieks klausytojus. Penkerius metus brandintą darbą muzikantai pristatys koncertuose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Kompaktinio disko pavadinimas „Tradición Nuevo“, ispaniškai reiškiantis naująją tradiciją, išduoda, kad šįkart gitaristai pasiruošę rimtai nustebinti savo gerbėjus. Kvartetas pristato ne tik naujai skambančius klausytojams jau žinomus kūrinius, bet ir pasaulyje pirmą kartą keturiomis klasikinėmis gitaromis atliekamą garsiojo A. Shnittkes „Gogolio siuitą“. Aranžuotės autorius Zigmas Čepulėnas sako, kad perprasti šio kompozitoriaus muzikinį stilių nebuvo paprasta: „Ėmęsis šio darbo klausiau daug įrašų, teko dar kartą į rankas paimti ir seniai skaitytus N. Gogolio tekstus – „Nosį“, „Apsiaustą“, „Mirusias sielas“ – taip galėjau įsigilinti į kompozitoriaus perteikiamą N. Gogolio kūrybos groteskiškumą ir siurrealistiškumą. Tiesa, kad pasiekčiau norimą rezultatą, teko išnaudoti visas įmanomas gitaros technikos galimybes ir ne tik...“, – intriguoja gitaristas.

Kompaktiniame diske įrašyti ir trys kvarteto nario Chriso Ruebenso kūriniai – kvarteto narių choralu užbaigiamas „Fenestrae“ (lot. langai), laisvę improvizuoti suteikianti istorija apie gražiąją čigonę „Gitana Linda“ ir auditorijos jau pamėgtas „Summer dance“ (angl. vasaros šokis). Pastarasis kompozitoriaus darbas šįkart suskamba kitaip – klasikinių gitarų balsus papildo multiinstrumentininkas Saulius Petreikis su indiška fleita bansuri ir bosistas Eugenijus Kanevičius.

Muzikantai džiaugiasi ir kompozitoriaus iš Kanados Patricko Roux siūlymu įrašę jo kūrinį „Concerto Tradicónuevo“, kuris yra tarsi tradicinio ir naujojo argentinietiško tango portretas. „Kai Patrickas Roux išgirdo mūsų atliktą šio kūrinio versiją su orkestru, sulaukėme jo siūlymo pagroti kūrinio aranžuotę keturioms gitaroms. Rezultatu esame patenkinti, be to, jis puikiai atspindi mūsų kompaktinio disko sumanymą – naująją tradiciją“, – sako gitaristai.

Didžiąją dalį kompaktinio disko repertuaro Baltijos gitarų kvartetas jau spėjo atlikti koncertuose užsienyje. Sulaukę pačių geriausių reakcijų, muzikantai teigia, kad šis albumas įdomus ne tik Lietuvos publikai: „Beveik pusė kūrinių kompaktiniame diske – unikalūs, jų neatlieka kiti tokios sudėties ir žanro ansambliai“, – sako už kūrybiškumą ypač vertinamo kvarteto narys Saulius S. Lipčius. 

Naujoji tradicija su Baltijos gitarų kvartetu gruodžio 17 d. Klaipėdos koncertų salėje, 20 d. Kauno valstybinėje filharmonijoje ir 27 d. – Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje.
Apie Baltijos gitarų kvartetą

Jaunų ir talentingų klasikinės gitaros atlikėjų iniciatyva 2004 m. susibūręs Baltijos gitarų kvartetas yra garsiausias tokios sudėties ir muzikavimo žanro ansamblis Baltijos šalyse. Dabartinės sudėties kvartetas susiformavo 2008 m., kai prie Zigmo Čepulėno, Sergėjaus Krinicino ir Sauliaus S. Lipčiaus prisijungė belgas Chrisas Ruebensas. Gitaristai yra koncertavę įvairiuose festivaliuose, prestižinėse koncertų salėse daugiau nei dvidešimtyje Europos ir Azijos šalių. Muzikantai groja specialiai kvartetui pagamintomis žymiojo ispanų meistro Manuel Contreras gitaromis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių