Biblijos muziejus pripažino, kad kai kurie Negyvosios jūros rankraščiai yra klastotės

  • Teksto dydis:

Jau tada, kai 500 mln. dolerių (435 mln. eurų) vertės Biblijos muziejus Vašingtone 2017 metų lapkritį surengė grandiozinį savo atidarymą, kuriame dalyvavo JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas), kilo klausimų dėl jo pagrindinės Negyvosios jūros rankraščių kolekcijos autentiškumo.

Dabar muziejus buvo priverstas pripažinti skausmingą tiesą: vokiečių specialistų komandos techninė analizė parodė, kad mažiausiai penki iš 16 muziejuje esančių rankraščių fragmentų tikriausiai yra klastotės.

Tai turi rimtų pasekmių net tik Biblijos muziejui, bet ir kitiems evangelikams bei jų institucijoms, sumokėjusiems didžiules sumas už tai, kas dabar atrodo kaip didžiulė archeologinė klastotė.

Muziejaus direktorius Jeffrey Kloha (Džefris Kloha) pareiškime nurodė, kad ši atskleista informacija yra „proga šviesti visuomenę apie retų biblinių eksponatų autentiškumo tikrinimo svarbą, vykdomą sudėtingą tikrinimo procesą ir mūsų įsipareigojimą dėl skaidrumo“.

Negyvosios jūros rankraščiai yra senovės žydų religinių tekstų rinkinys, praėjusio amžiaus penktojo dešimtmečio viduryje atrastas urvuose vakarinėje Negyvosios jūros pakrantėje dabartinėje Izraelio teritorijoje. Šis didžiulis hebrajiškų dokumentų rinkinys, kaip manoma, buvo surašytas Jėzaus laikais.

Visai kolekcijai, kurią sudaro daugiau kaip 9 tūkst. dokumentų ir 50 tūkst. fragmentų, paimti prireikė ištisų dešimtmečių.

Daugumą rankraščių ir fragmentų griežtai kontroliuoja Izraelio senienų administracija. Bet maždaug 2002 metais rinkoje ėmė paslaptingai rastis naujų fragmentų, nors Biblijos žinovai juos vertino skeptiškai.

Šie fragmentai, perspėjo ekspertai, yra konkrečiai nutaikyti į Amerikos evangelikus, kurie Negyvosios jūros rankraščius itin vertina. Atrodo, kad būtent taip ir atsitiko: viena baptistų seminarija Teksase ir vienas evangelikų koledžas Kalifornijoje, kaip pranešta, už šiuos fragmentus sumokėjo milijonus.

Naujai pasirodžiusius fragmentus taip pat uoliai supirkinėjo Greenų (Grinų) šeima – Oklahomos evangelikai milijardieriai, kuriems priklauso rankdarbių reikmenų parduotuvių tinklas „Hobby Lobby“. Ši šeima garsėja ir tuo, kad kėlė religinę bylą buvusio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijai, teigdami, kad nenori mokėti už galimybes savo darbuotojoms naudotis skubiąja kontracepcija ar gimdos spiralėmis.

Greenai yra pagrindiniai Biblijos muziejaus rėmėjai ir per kelerius metus iki jo atidarymo nupirko daug archeologinių eksponatų. Šeimai teko net turėti reikalų su Teisingumo departamentu, kuris sakė, kad jie įsigijo tūkstančius kontrabanda atvežtų eksponatų, pagrobtų Irake ir kitur.

Pernai Greenai sutiko grąžinti šiuos eksponatus ir sumokėti 3 mln. dolerių (2,6 mln. eurų) baudą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stengiasi

Stengiasi portretas
šėtonas iskreiti tiesa kaip tik gali, bet vistiek jam chana neužilgo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių