Bus sprendžiama, kuris lietuviškas filmas sieks „Oskaro“

JAV Kino meno ir mokslo akademijos patvirtintas lietuviškasis „Oskaro“ komitetas skelbia kasmetinę atranką ir spręs, kuris filmas taps oficialiu Lietuvos pretendentu į 2019-ųjų „Oskarą“ geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje. Atranką koordinuoja Lietuvos kino centras.

Pretendentų į „Oskarą“ rinkimai Lietuvoje yra rengiami nuo 2006 m. Atrinktieji kūriniai vykdo tarptautinę kampaniją siekiant patraukti daugiau kaip 9000 narių vienijančios prestižinės Akademijos bendruomenės dėmesį ir balsus. Į Akademijos narių gretas pernai pakviestas ir 95-rių metų sulaukęs pasaulyje gerai žinomas lietuvių kino menininkas Jonas Mekas. Filmo kandidato iki „Oskaro“ laukia ilgas atrankos kelias: nuo lapkričio iki sausio mėnesio Akademijos komitetai iš visų šalių nominuotų pretendentų atrinks 9 geriausius užsienio šalių filmus. Iš jų sausį antruoju balsavimu bus tvirtinamas finalinis penketukas, kuris pateks į galutinį nominuojamų filmų sąrašą, iš kurių vienas pelnys „Oskarą”.

Atrankos komitetą šiemet sudaro komisijos pirmininkė, kino kritikė Živilė Pipinytė, režisierė ir prodiuserė Giedrė Žickytė, prodiuserė Uljana Kim, režisierius Linas Mikuta, animacinio kino kūrėjas ir prodiuseris Valentas Aškinis bei kino kritikė Santa Lingevičiūtė.

Pastaruosius ketverius metus Lietuvai atstovavo Igno Jonyno filmas „Lošėjas” (2014 m.), Alantės Kavaitės „Sangailės vasara” (2015 m.), Kristijono Vildžiūno „Senekos diena“ (2016 m.), o praėjusiais metais pretendentu išrinktas Šarūno Barto filmas „Šerkšnas“.

Atrankoje tradiciškai gali dalyvauti visų žanrų, ne trumpesni kaip 40 minučių filmai, atitinkantys pagrindinius kriterijus, tarp kurių svarbiausi – jų platinimas Lietuvoje pirmą kartą vyko tarp 2017 m. spalio 1 dienos ir 2018 m. rugsėjo 30 dienos, seansai šalies kino teatrų komerciniame repertuare rodyti mažiausiai septynias dienas iš eilės, didžioji dalis dialogų yra ne anglų kalba, o dauguma kūrybinių procesų buvo vykdyti lietuvių autorių.

Norintys dalyvauti atrankoje iki rugpjūčio 10 d. turi pateikti prašymą Lietuvos kino centrui dėl dalyvavimo atrankoje bei suteikti galimybes komisijai peržiūrėti filmą pateikiant peržiūros nuorodas. Paraiškų laukiama ir iš tų kompanijų, kurios dar tik ketina platinti filmus iki šių metų rugsėjo 30 d. ir atitinka Akademijos keliamus reikalavimus. Šių filmų prodiuseriai turi pateikti atitiktį įrodančius dokumentus.

Lietuviškasis „Oskaro“ komitetas filmą, pretenduosiantį varžytis dėl „Oskaro“ geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje, planuoja paskelbti iki rugpjūčio 24 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių