Dainų šventė suvienys skirtingų kartų ir tautų Lietuvos žmones

  • Teksto dydis:

Šią vasarą vyksianti Lietuvos nepriklausomos valstybės atkūrimo šimtmečiui paminėti skirta Dainų šventė „Vardan tos...“ vėl primins jau beveik 100 metų šalyje gyvą dainų švenčių tradiciją ir kvies visą tautą švęsti Laisvę.

Viena kitą papildydamos šventės programos kalbės apie tai, kas stiprina mus kaip tautą ir valstybę – apie istorinę atmintį, tradicijas, pagarbą Tėvynei, ją kūrusiems ir tebekuriantiems žmonėms.

„Džiaugiamės, kad garsas apie unikalų mūsų kultūros reiškinį – Dainų šventę – sklinda plačiai po pasaulį ir kaskart pritraukia vis daugiau dalyvių ir žiūrovų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio. Šventėje, kuriai ruošėmės ištisus ketverius metus, bus surengta 14 masinių renginių, dalyvaus iki 40 000 atlikėjų. Tai bus vienas didžiausių Valstybės šimtmečio minėjimo renginių, ir jį dovanosime Lietuvai. Kviečiame visus atvykti ir šią iškilmingą sukaktį paminėti kartu su švenčiančia ir dainuojančia tauta“, – sakė Dainų šventę organizuojančio Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa.

Pirmą kartą Nepriklausomos Lietuvos istorijoje liepos 1 d. Vilniaus Rotušės aikštėje vyks specialiai pasaulio lietuviams ir Lietuvoje gyvenančioms tautinėms bendrijoms skirtas renginys „Šimtas Lietuvos veidų – sujunkime Lietuvą“. Tai bus renginys, kuris suburs, sujungs ir suvienys skirtingų kartų, tautų bei Lietuvos žmones, siekiančius išlaikyti, kurti bei ugdyti lietuvių kalbą, kultūrą, papročius, tradicijas. Visą dieną Rotušės aikštėje veiks lietuvių bendruomenių paviljonų miestelis, scenoje koncertuos pasaulio lietuvių ir tautinių bendrijų mėgėjų meno kolektyvai, bus atidaryta užsienio lietuvių meno darbų paroda.

Į Lietuvos šimtmečio dainų šventę atvyksta itin gausi pasaulio lietuvių kolektyvų delegacija – per 1700 dalyvių iš 16 pasaulio šalių: Airijos, Argentinos, Australijos, Austrijos, Belgijos, Brazilijos, Didžiosios Britanijos, JAV, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Švedijos, Ukrainos, Urugvajaus, Vokietijos.

Dainų dienoje dainuos net 29 pasaulio lietuvių chorai – 650 choristų. Beveik 800 šokėjų tikimasi sulaukti Šokių dienoje, Folkloro dienoje muzikuos 12 išeivijos folkloro ansamblių. Šventėje dalyvaus ir kanklių ansamblis „Vaidilutė“ iš Australijos. Ansamblio vadovas Stasys Eimutis – buvęs čiurlionietis, kanklėmis grojęs legendiniame „Čiulionio ansamblyje“ (1949–1991). S. Eimučiui šiemet sukanka 102 metai.

Vienas didžiausių Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo renginių, Lietuvos dainų šventė „Vardan tos...“, vyks 2018 m. birželio 30 – liepos 6 d. Kaune ir Vilniuje.

Žiūrovų lauks net septynios muzikos, dainų, šokių ir nepamirštamų įspūdžių kupinos dienos. Sostinės aikštėse, parkuose, bažnyčiose, koncertų salėse vyks renginiai ir koncertai, kuriuose pasirodys chorai, dainų ir šokių ansambliai, pučiamųjų ir liaudies instrumentų orkestrai, folkloro kolektyvai, senųjų amatų meistrai, mėgėjų teatrai.

Kulminacija taps liepos 6-ąją vyksianti Dainų diena „Vienybė težydi“. Kai suskamba tūkstančiai vyrų ir moterų, vaikų ir jaunuolių balsų ir daina tampa tautos gyvybės balsu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių