Ermitaže pristatyta M. K. Čiurlionio fotografijų paroda

Sankt Peterburge, Ermitaže, surengtas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybos vakaras. Pirmą kartą eksponuojamos M. K. Čiurlionio fotografijos, kompozitoriaus kūrinius atliko proanūkis Rokas Zubovas ir Sonata Zubovienė.

Juodoji jūra, žmonės, jų buitis... Tai nuotraukos, kurias M. K. Čiurlionis padarė 1905 m. viešėdamas Anapoje, prie Juodosios jūros. Jos ilgai buvo Čiurlionio šeimos archyve ir tik du 2000 m.  pirmą kartą eksponuotos Kaune, o dabar – Ermitaže.

„Manau, kad M. K. Čiurlionio fotografijos labai panašios į  tapybos darbus. Jis tapė gamtos vaizdus, juos ir fotografavo“, – sakė M. K. Čiurlionio draugijos Sankt Peterburge prezidentas Jurijus Šeniavskis.

Čiurlionį itin traukė Sankt Peterburgas, nors čia gyveno neilgai. Iki šiol menininko kūryba labai domimasi. Lietuvos generalinis konsulatas ketino Ermitaže surengti Čiurlionio kūrinių parodą, tačiau iškilus problemų, apsiribota fotografijomis ir kūrybos vakaru.

„Fotografijos yra pirmas žingsnis Čiurlioniui artėjant į Peterburgą. Kas bus toliau, mes nežinome. Du Čiurlionio paveikslai yra Peterburge, kas čia žino, anksčiau ar vėliau vis dėlto įvyks ir platesnis Čiurlionio pristatymas“, – kalbėjo Lietuvos generalinis konsulas Sankt Peterburge Dainius Numgaudis.

Čiurlionio kūrinius fortepijonui atliko Rokas ir Sonata Zubovai. Pirmuosius skyrė prieš metus mirusiam dirigentui Sauliui Sondeckiui, kurio repertuare dažnai skambėdavo M. K. Čiurlionio muzika.

„Mane nukreipė į muziką dėlto, kad buvau Čiurlionio proanūkis, ypatingų muzikinių nerodžiau nei gabumų, nei talentų, bet, matyt, tikėdami, kad gabumai ir talentai kada nors pasirodys, mane ilgai laikė muzikoje švelniai, bet tvirtai“, – pasakojo prof. R. Zubovas.

„Mes su Roku buvom panirę į Čiurlionį iki ausų ir giliau“, – sakė pianistė S. Zubovienė.

K. K. Čiurlionio fotografijų paroda Ermitaže, Sankt Peterburge, veiks iki kitos savaitės pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių