Festivalis „Nerk į teatrą“ sugrįžta į Kauną

  • Teksto dydis:

Tradicinis festivalis "Nerk į teatrą" sugrįžta į Nacionalinį Kauno dramos teatrą – dirbtuvės vyks ne vieną savaitę, o pasklis po visą lapkričio kalendorių.

Festivalio užsiėmimai suskirstyti pagal dalyvių amžių. Šeimas su 5–7 metų vaikučiais ir jų tėvelius pasitiks "Miško linksmybės" su knygos "Riešutortas" autoriais Benu Bėrantu ir Vilija Kvieskaite. Dirbtuvių vedėjai kvies kurti netikėčiausias istorijas ir jas įamžinti piešinyje. Šios kūrybinės dirbtuvės vyks lapkričio 4 d.

Lapkričio 26 d. organizuojami trys VšĮ Vaikų ir jaunimo visapusiško lavinimo centro užsiėmimai. Pirmasis, "7 Intelektų lavinimo", skirtas 5–24 mėnesių mažyliams ir jų tėveliams. Jame per spalvas, garsus ir vaizdus žaidžiama su pačiais mažiausiasiais. Antrajame – "Pojūčių lavinimo" – kviečiami apsilankyti tėveliai su 1–3 metų vaikučiais. Čia bus mokoma, kaip mažylius skatinti aktyviai tyrinėti juos supantį pasaulį. Į programą įtrauktas ir naujas Vaikų ir jaunimo visapusiško lavinimo centro užsiėmimas "Vamos! Jump-in", jungiantis kalbą, pojūčius, judesį ir piešimą. Jis skirtas vyresniems, 8–14 metų vaikams, kartu su mama ar tėčiu. Dirbtuvės vyks anglų kalba, jas ves anglų ir ispanų kalbų mokytoja Carolina Pailhe iš Argentinos.

Net šešios skirtingos kūrybinės dirbtuvės skirtos grupėms. 7–11 metų mokiniams parengta pažintis su lėlių teatru. Tai puiki proga sužinoti įvairius lėlių valdymo būdus ir patiems įsitraukti į kūrybinį procesą, tapti lėlininkais ir atgaivinti žinomų pasakų personažus su Kauno valstybinio lėlių teatro aktoriais.

Per septynerius gyvavimo metus festivalis "Nerk į teatrą" užaugino ne vieną teatro žiūrovą ir mylėtoją, kuris peržengė festivalio rėmus.

Festivalio programoje išlieka ir užsiėmimai, supažindinantys su scenos meno profesijomis. Viena jų – "Integruoto balso ir judesio dirbtuvės" (nuo 16 metų) kartu su dėstytoja Monika Valkūnaite ir Vytauto Didžiojo universiteto vaidybos studentais.

Spektaklio kūrimo metodus paaiškins jaunosios kartos režisieriaus Gildo Aleksos ir jo kolegų vedamas užsiėmimas (17–19 metų), kuriame bus ieškoma įvairiausių spektaklio atsiradimo būdų. Na, o kaip svajones paversti tikrove pademonstruos režisierė Eglė Kižaitė. Jos vedami užsiėmimai taip ir vadinasi "Teatras prasideda nuo svajonės" (7–11 metų) bei "Nuo idėjos iki įgyvendinimo" (12–15 metų).

Bus kur gilintis ir ką išbandyti šokio mylėtojams, nes Kauno šokio teatro "Aura" šokėjai supažindins su šiuolaikinio šokio teatro subtilybėmis (16–19 metų). Šioje šokio pamokoje teks judėti aukštyn ir žemyn, išjudinti įvairias kūno dalis, taip pat trupės aktoriai pamokys savo spektaklių choreografijos, sukurs trumpą choreografinę kompoziciją. Užsiėmimas vyks anglų kalba. Patartina nepamiršti patogios aprangos.

Kūrybinių dirbtuvių ciklą baigs psichodramos specialistės Gintarės Kazakevičienės ir psichologės Marinos Mažionienės užsiėmimas "Kūrėjas manyje" (14–19 metų), žadinantis kūrybinius resursus bei spontaniškumą.

Paskaitų ciklas gurmanams

Per septynerius gyvavimo metus festivalis "Nerk į teatrą" užaugino ne vieną teatro žiūrovą ir mylėtoją, kuris peržengė festivalio rėmus. Tai lėmė paskaitų-diskusijų ciklą, skirtą nacionalinio teatro raidai, atsiradimą. Lapkričio 9 d. paskaitą apie Valstybės teatrą skaitys teatro profesoriumi tituluojamas režisierius Gytis Padegimas. Aistringai tarpukario Lietuvos kultūriniais tyrinėjimais užsiimantis režisierius neakademiška maniera pristatys ryškiausius ir įdomiausius to meto teatro įvykius bei vardus. Lapkričio 14 d. apie stiprią nacionalinio teatro varomąją jėgą – Kaune tarpukariu (1919–1940 m.) veikusį žydų teatrą – kalbės VDU Teatrologijos katedros docentė Ina Pukelytė, lapkričio 23 d. profesorius, filosofijos mokslų daktaras Gintautas Mažeikis pristatys sovietinį Gulago teatrą, o lapkričio 30 d. ciklą baigs VDU Teatrologijos katedros vedėjo docento Edgaro Klivio paskaita apie Lietuvos sovietinį teatrą. Šios paskaitos kartu ir Kauno miesto renginių, skirtų valstybės 100-mečio paminėjimui, dalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių