Fotomenininkai Nidoje susiburs keturiasdešimtąjį kartą

  • Teksto dydis:

Rugsėjo 4–10 d. fotomenininkai, kaip ir kasmet, rinksis į tarptautinį fotografijos seminarą Nidoje – keturiasdešimtąjį kartą.

Jubiliejinėje programoje numatyta 16 teorinių paskaitų, 13 menininkų prezentacijų, keturios parodos, trejos meistriškumo dirbtuvės, leidinių mugė, fotografų darbų peržiūros, dokumentinių filmų seansai bei gausybė smulkesnių ir spontaniškų įvykų.

Šiųmečio renginio metu taip pat bus įteikta Neringos savivaldybės įsteigta Nidos mero premija. Neringos savivaldybė nusprendė taip įvertinti fotografus ir atsidėkoti jiems už ilgalaikį bendradarbiavimą ir nuoseklų krašto garsinimą.

Teorinės paskaitos yra tapusios pagrindine Nidos seminaro ašimi ir tai leidžia menininkams ne tik suvokti savo kūrybą platesniame vizualiosios kultūros kontekste, bet ir susipažinti su naujomis kūrybos interpretacijomis bei vertinimais. Seminaro dalyviai šiemet klausysis Lietuvos akademinio pasaulio lyderių – Erikos Grigoravičienės, Agnės Narušytės, Natalijos Arlauskaitės, Jolitos Liškevičienės, Nerijaus Milerio, Virginijaus Kinčinaičio ir kt. – įžvalgų. Tarp teorinių paskaitų itin laukiama ir lektorė iš Didžiosios Britanijos Liz Wells. L. Wells yra kultinėmis tapusių knygų „The Photography Reader“ ir jau penkių leidimų sulaukusios „Photography: A Critical Introduction“ autorė. Ji yra fotografijos kultūros profesorė menų ir humanitarinių mokslų fakultete, Plimute, Didžiojoje Britanijoje. L. Wells savo paskaitoje kalbės apie kraštovaizdžio fiksavimą ir tam tikrų nuojautų bei paprastai nematomų trauminių patirčių perdavimą fotografijos būdu.

Teorines paskaitas seminare keis popietiniai vizualiniai menininkų prisistatymai, kuriuose autoriai ne tik demonstruos savo sukurtus dabus, bet kartu ir kalbės apie kūrinių atsiradimo intencijas bei prielaidas arba, tariant paprastai, atskleis savo darbo virtuvę. Šiuose susitikimuose bus galimybė pabendrauti su gerai žinomais fotografais Algirdu Šeškumi, Arūnu Baltėnu, susipažinti su jaunais autoriais: Geiste Kinčinaityte, Kotryna Ūla Kiliulyte ir kitais. Kaip dažniausiai nutinka, seminare labiausiai laukiami menininkai iš užsienio. Ir šiemet čia išvysime tikrai svarbių ir aktualių fotografinio lauko veikėjų. Susitiksime su konceptualios fotografijos klasiku, kuratoriumi, fotografijos kritiku bei leidėju Joachimu Schmidu iš Vokietijos, jau daugiau nei 30 metų laužančiu fotografijos meno stereotipus bei pristatančiu vis naujas ir dar neatskleistas fotografinės kūrybos galimybes. Kūrybinis duetas iš Italijos Paolo Woods ir Gabriele Galimberti pristatys savo tiriamąjį fotografijų ciklą, kuriame papasakos apie „nematomą“ finansų cirkuliaciją šiandieniame pasaulyje. O izraelietis Shaaron Ya‘ari – jo parodą neseniai galėjome pamatyti Nacionalinėje dailės galerijoje – pristatys savo kūrybą, paremtą rastais ir pasiskolintais fotografiniais vaizdais.

Vieną popietę fotografai turės galimybę susitikti su Nidos fotomenininkų seminaro iniciatoriumi, lietuviškos fotografijos patriarchu Antanu Sutkumi. Neseniai pelnęs prestižinę Vokietijos fotografijos asociacijos (DGPh) dr. Ericho Salomono vardo premiją, A. Sutkus pasidalins prisiminimais, kaip per keturiasdešimtmetį kito Nidos fotografų seminarai, bei pasidalins įžvalgomis, kokiu keliu šiuo metu vystosi fotografijos meno pasaulis.

Parodos keturiasdešimtajame seminare nesitenkins vien tradicinėmis erdvėmis, bet pasklis ir po viešąsias kurorto zonas. Nuolatiniams seminaro lankytojams intrigą ruošia kuratorius Donatas Stankevičius. Jis įrengs fotografinę instaliaciją, žyminčią seminaro kelią nuo paprasto draugų ir bičiulių susirinkimo iki tarptautinio renginio, skirto vizualiajai kultūrai. Algio Griškevičiaus parodos „Ritualai“ darbus kuratorė Vilma Samulionytė išlaisvins iš įprastinių eksponavimo vietų ir perkels į Nidos gatves bei kraštovaizdį.

Žiūrovams bus pasiūlyta starto aikštelėje Gintaro galerijoje-muziejuje susipažinti su A. Griškevičiaus kūrybos metodais ir pasiėmus žemėlapį keliauti po apylinkes atrandant išraiškingus autoriaus vaizdus. Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijoje bus atidaryta užsienyje kuriančių jaunų Lietuvos menininkų paroda „Už sienos“. Joje dalyvauti kuratorius Gytis Skudžinskas pakvietė Ievą Baltaduonytę, Vytautą Kumžą, Visvaldą Morkevičių, Paul Paper, Valų Sonovą. Šie autoriai jau dabar garsina Lietuvos fotografijos vardą užjūryje, bet retai matomi savo tėvynėje. Jų kūryba integravosi į pasaulinius fotografijos procesus ir nebepaklūsta lokalioms fotografinės raiškos taisyklėms.

Nidos istorijos muziejuje bus atidaryta šiemet fotomenininkų gretas palikusio žymaus keliautojo bei fotografo Pauliaus Normanto paroda. Simboliška, kad ir pirmoji P. Normanto paroda prieš 36 metus buvo surengta Nidoje.

Nekanoniškus dokumentinius filmus seminare rodys ir pristatys  Lina Kaminskaitė-Jančorienė. Programoje – filmai, netelpantys į tradicines dokumentinio kino kategorijas. Nesutilpimas kanone leis naujai pažvelgti į „dokumentalumo“ sampratas nevaidybiniame lietuvių kine, jų formavimosi kontekstus bei kūrėjų vaizdo ir garso panaudojimo strategijas.

Rugsėjo 6–7 d. seminaro dalyviai bus pakviesti į fotografijos leidinių mugę, kurioje galės įsigyti fotoalbumų už leidyklų kainas. Šioje mugėje pristatomi ne tik pagrindiniai fotografijos leidėjai, bet ir mažesnės įstaigos ar pavieniai autoriai, publikavę savo knygas. Tad norintieji čia išvys visą spektrą lietuviškų fotografinių leidinių. O taip pat galės susipažinti ir su latviškomis bei lenkiškomis fotopublikacijomis.

Dalis renginių Nidos fotografų seminare bus uždari, tik iš anksto užregistruotiems dalyviams, skirti profesiniam fotomenininkų tobulėjimui. Festivalis „Kaunas Photo“ Nidoje pristatys specialias darbų peržiūras, kuriuose jauni autoriai galės parodyti savo darbus tarptautiniams festivalių, leidyklų, galerijų ekspertams, sulaukti kritinių pastabų ar paskatinimų, o gal, sėkmės aveju, ir pasiūlymų konkretiems ateities projektams. Trys menininkai seminaro metu ves meistriškumo dirbtuves. Prancūzė Claire Laude pasakos apie fotografijos ir instaliacijos sąsajas, mokys darbus eksponuoti išnaudojant erdvinius sprendimus, taip išplečiant fotografijos turinį ir raiškos galimybes. Gintautas Trimakas analoginės fotografijos dirbtuvėse išryškins senųjų technikų privalumus ir neribotą galimybių lauką. Su knygos kūrimo ir gamybos praktika bus galima susipažinti G. Skudžinsko kūrybinėse dirbtuvėse.

Vakarais ir naktimis, kaip ir visuomet Nidos fotomenininkų seminare, bus rengiami neformalūs pokalbiai, pasidalijimai patirtimi bei informacija, o keletą jų papuoš ir naktinės fotografijos peržiūros viešose ir specifinėse Nidos kurorto erdvėse.

Daugiau informacijos – www.photography.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių