A. Frank eilėraštis aukcione parduotas už 140 tūkst. eurų

  • Teksto dydis:

Dienoraščiu išgarsėjusios Anne Frank (Anos Frank) ranka rašytas eilėraštis trečiadienį buvo parduotas aukcione neįvardintam pirkėjui už 140 tūkst. eurų – maždaug tris kartus didesnę nei pradinė kainą.

Olandijos vakariniame Harlemo mieste „Bubb Kuyper“ aukcione vykusios įnirtingos varžytinės dėl šio kūrinio truko vos dvi minutes.

Senovinėmis knygomis, žemėlapiais ir iliustracijomis dekoruotoje aukciono salėje susirinko maždaug 20 kolekcininkų, daugiau pirkėjų varžėsi telefonu arba internetu.

Pradinė eilėraščio kaina buvo 30 tūkst. eurų. „Per pastaruosius 40 metų aukcione buvo parduoti vos keturi ar penki paauglio pasirašyti dokumentai“, – nurodė aukciono direktorius Thysas Blankevoortas (Teisas Blankevortas).

Olandų kalba juodu rašalu ant balto, užrašų knygelės dydžio popieriaus lapo parašytas eilėraštis buvo skirtas „Brangiai Cri-Cri“ ir pasirašytas žodžiais „atsiminimui nuo Anne Frank“.

Šį 12 eilučių tekstą , datuojamą 1942 metų kovo 28 diena, A. Fank parašė atminimų knygelėje, kuri priklausė jos geriausios draugės vyresniajai seseriai, likus trims mėnesiams iki dienos, kai ji su šeima buvo priversta palikti savo namus ir bėgti nuo nacių į Amsterdamą.

„Anos Frank dienoraštis“, kurį mergina vedė nuo 1942 metų birželio iki 1944 metų rugpjūčio, buvo išleistas 67 pasaulio kalbomis ir jo parduota daugiau nei 30 mln. kopijų.

Ji mirė Bergen-Belzeno koncentracijos stovykloje Vokietijoje 1945 metų pradžioje, artėjant Antrojo pasaulinio karo pabaigai, nacių nelaisvėje išbuvusi mažiau nei metus.

Anne ir jos sesers Margo (Margo) laiškų, skirtų susirašinėjimo draugams Amerikoje, kolekcija buvo parduota 1988 metais aukcione už 165 tūkst. JAV dolerių. Dar 62 tūkst. 500 JAV dolerių Niujorko aukcione buvo gauta už 1925 metų leidimo brolių Grimų pasakų knygą, ant kurios titulinio puslapio buvo užrašyti abiejų mergaičių vardai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių