Frankfurto knygų mugėje – ypatingas dėmesys ir Lietuvai

  • Teksto dydis:

Spalio 11–15 d. viename didžiausių Vokietijos miestų – Frankfurte – kaip ir kasmet šurmuliuos tarptautinė knygų mugė. Tradiciškai lietuviška knyga ir literatūra bus pristatyta jungtiniame Lietuvos knygų leidėjų stende,  kurio organizavimu jau kelintą dešimtmetį rūpinasi Lietuvos leidėjų asociacija (LLA).

Šiemet vykstantys į Frankfurto knygų mugę leidėjai ir autoriai, Lietuvos stendą galės rasti penktoje salėje (stendo Nr. C95). Jame dirbs dešimties knygų leidyklų profesionalai ir autorių teisių agentai, taip pat Lietuvos kultūros instituto literatūros sklaidos specialistai ir patys lietuvių autoriai. Stende bus teikiama informacija apie Lietuvos kūrėjus, literatūrą ir literatūros vertimų programą, leidybos rinką, viešinami autorių teisių ir leidėjų kontaktų katalogai, dalinama pažintinė informacinė medžiaga apie Lietuvą. Knygų lentynose išsirikiuos specialiai šiai knygų mugei surinkta knygų kolekcija. 

Stende užsienio leidėjai bus kviečiami dalyvauti Vilniaus knygų mugėje ir plačiau pažinti mūsų kultūrą, istoriją ir kasdieną lietuvių autorių kūriniuose. Autorių teisių agentai galės interaktyviu būdu susipažinti ir naršyti Lietuvos autorių teisių katalogą „Lithuanian Books“.

Tradicija tapęs, Lietuvos leidėjus ir užsienio partnerius suburiantis Lietuvos stendo atidarymas, vyks pirmąją knygų mugės dieną – spalio 11-ąją 14 val.

Šeštoje salėje Londono knygų mugės stende (Nr. B126) 17.30 val. Lietuvos laukia išskirtinis renginys – čia Lietuva, Latvija ir Estija bus paskelbtos 2018 metų Londono knygų mugės „Baltic Market Focus“. Kitais metais vienoje svarbiausios Europos knygų mugės dėmesys bus skirtas mūsų knygų leidybai, knygos menui, literatūra ir sklaidai anglakalbiame pasaulyje. Tai ypatinga galimybė atverti langą lietuvių kūrėjams į plačią populiarios anglų kalbos leidybos rinką. Todėl jau Frankfurto knygų mugėje britai pradės energingą Baltijos šalių autorių ir jų kūrinių viešinimo kampaniją. Londono knygų mugės stende kviestiniai žurnalistai ir užsienio leidėjai susipažins su Kristinos Sabaliauskaitės (Lietuva), Nora Ikstena (Latvija) ir Mihkel Mutt (Estija) kūryba. Šių autorių Londone laukia išskirtinis mugės dalyvių, didžiųjų pasaulio leidėjų ir žiniasklaidos dėmesys.

LLA atstovaus Lietuvą ir profesionalų renginiuose. Mugės atidaryme skambės politikų kalbos, LLA dalyvaus federacijos organizuojamame tradiciniame tarptautinių leidėjų susitikime „FEP Rendez-Vous“ su Europos politikais: komisaru Tibor Navracsics, EP nariu Christian Ehler ir EK direktoriumi Giuseppe Abbamonte, bei Frankfurto knygų mugės direktoriumi Jurgen Boos. 

Europos kultūros ministrų uždarame sąskrydyje, kuris vyks Vokietijos ir Prancūzijos kultūros ministrų iniciatyva, taip pat bus kalbama apie Europos literatūros paveldą ir sklaidą, autorių teises po „Brexit“ ir kitas knygų leidybos aktualijas. Kadangi šiais metais mugės Garbės viešnios teisėmis dalyvauja Prancūzija, dėmesys bus skiriamas daugiakalbės Europos literatūrai ir jos sklaidai.

LLA prisidės ir prie Tarptautinės leidėjų asociacijos (IPA) rengiamo „Freedom to Publish“ komiteto atidarymo vakaro spalio 11 d. Ten bus aptartos premijos „Freedom to Publish“ koordinavimo detalės. Tai projektas, kuriuo siekiama ginti kiekvieno žmogaus raiškos, leidybos ir informacijos prieinamumo laisvę. Ši premija buvo įteikta ir Lietuvoje: 2010 m. Vilniuje, LLA organizuojant FEP generalinę asamblėją.

LLA dalyvavimas knygų mugėje dalinai finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių