G. Kuprevičiaus „Liuterio durys“ atsivers keturiuose Lietuvos miestuose

  • Teksto dydis:

Giedriaus Kuprevičiaus tezių opera „Liuterio durys“, vainikavusi Reformacijos 500 metų jubiliejui skirtus metus, balandį pradės kelionę po didžiuosius Lietuvos miestus. Didelio publikos susidomėjimo sulaukusį žymių šalies kūrėjų darbą galės išvysti Panevėžio, Alytaus, Kauno ir Klaipėdos žiūrovai.

Pagal Herkaus Kunčiaus libretą sukurta tezių opera – tai modernus žvilgsnis į reikšmingą istorinį tarpsnį, išryškinant ir šiandien aktualius klausimus. Pasak rašytojo, tezių operoje „Liuterio durys“ mėginama atkurti ne tik Martyno Liuterio laikmečio dvasią, bet ir parodyti svarbiausius jo gyvenimo etapus, lydimus tikėjimo, abejonių, ir žinoma, meilės“.

„Ryškiausias sukakties akcentas“, „Brandi Kalėdinė dovana, atverianti duris į žmogaus sielos grožio tyrumą“, „Puikus gabių kūrėjų komandinio darbo pavyzdys“ – tokiais atsiliepimais muzikos ir teatro kritikų palydėtos pirmosios operos premjeros bei Vilniaus ir Kauno teatrų salėse netelpantys žiūrovai įrodė, kad kūrinys dar tik pradeda savo gyvavimą scenoje“ – teigia organizatoriai.

Pagrindinius vaidmenis operoje sukūrė ryškiausi jaunosios kartos operos solistai – Liudas Mikalauskas (Martynas Liuteris), Rafailas Karpis (Tecelis, indulgencijų prekeivis), Eugenijus Chrebtovas (Vienuolis Juodasis), Tomas Pavilionis (Vienuolis Rudasis), Vilija Mikštaitė (Miestietė) ir kiti. Ypatingas vaidmuo spektaklyje patikėtas chorui – aukštuomenės damas, Tecelio pagalbininkus, miestiečius įkūnija profesionalus ir nuolat veržliais sumanymais stebinantis choras „Vilnius“.

„Mane žavi paradoksalus Martyno Liuterio veiksmas – racionaliniu ir valingu būdu jis siekė įgyvendinti labai emocingą Dievo ir žmogaus suartinimo be tarpininkų idėją“, – pastebi operos režisierius, daugiau nei 100 spektaklių pastatęs Gytis Padegimas, į savo komandą pakvietęs ištikimas bendražyges – scenografę Birutę Ukrinaitę bei choreografę Indrę Puišytę. Į kūrybinį tandemą sklandžiai įsiliejo vaizdo projekcijas spektakliui kūręs Linartas Urniežis ir viso pastatymo muzikos vadovas ir dirigentas – choro „Vilnius“ vyriausiasis dirigentas Artūras Dambrauskas.

„Liuterio durys“ yra daugeliu aspektų kitoks, išskirtinis kūrinys. Krūvis, scenoje tenkantis mūsų chorui, yra ir nemažas iššūkis, ir didžiulis pasiekimas. Dar vienas išskirtinumas ir labai natūralus bei organiškas kompozitoriaus sprendimas yra tai, kad operai įprastas orkestras pakeičiamas instrumentiniu ansambliu. Todėl visas muzikinis koloritas laikosi ant puikių muzikantų – gitaristo Sauliaus S. Lipčiaus, perkusininko Sauliaus Auglio, akordeonininko Tado Motiečiaus, violončelininkės Elenos Daunytės bei pianisto Vincenzo de Martino pečių“ – pasakojo A. Dambrauskas.

G. Kuprevičiaus tezių operos „Liuterio durys“ spektakliai įvyks balandžio 18 d. Panevėžyje, Juozo Miltinio dramos teatre, balandžio 20 d. Alytaus miesto teatre, balandžio 25 d. Kaune, Girstučio kultūros centre ir balandžio 29 d. Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centre „Žvejų Rūmai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių