Gaisro nuniokotas Tytuvėnų ansamblis jau sutvarkytas

Praėjus trejiems metams po didžiulio gaisro, nuniokotas unikalus Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno ansamblis jau sutvarkytas. Tačiau darbuotojai sako, kad turistai pirmiausiai tebeieško nuodėgulių ir sulietų sienų.

Vienuolyno patalpos atstatytos, už daugiau nei 3 mln. litų uždengti nauji vienuolyno ir bažnyčios stogai, įrengta ventiliacija ir nauja šildymo sistema, atlikta daug kitų darbų. Dabar čia veikia liturginių drabužių ir reikmenų paroda. Arnotai, altorių užtiesalai, kitokie apdangalai, pasak gidės, nėra labai seni, tačiau brangūs, nes visus juos įvairiais laikais dėvėjo Tytuvėnų bažnyčios klebonai, o pasiuvo ir išsiuvinėjo miestelio auksarankės.

„Jie dabar nenešiojami, bet jie yra labai brangūs, kai kurie net rankomissiuvinėti. Yra ir senų – XIX a. pabaigos“, – pasakoja Tytuvėnų piligrimų centro gidė Rūta Krencienė.

Pasak darbuotojų, lankytojų vienuolyne ir visame ansamblyje niekada netrūko, ypač padaugėjo užbaigus per 10 mln. litų kainavusius ansamblio restauravimo darbus 2011 m. Porą metų plušėję restauratoriai atidengė beveik visą vidaus puošybą, restauravo tris freskas, bibliniais piešiniais ištapė sienas, lubas, durų arkadas. Prieš trejus metus naktį kilęs didžiulis gaisras nuniokojo ansamblį. Jis buvo atstatomas  daugiau nei 2 metus ir pagaliau darbai baigti.

„Žmonės ieško tų sudegusių pamatų, klausia, kur čia degė, kaip kas vyko, nes iš išorės gaisro žymės nėra, tik viduje vyksta darbai, tai tiesiog visiems kyla klausimas, kur tai buvo“, – sako Tytuvėnų piligrimų centro direktorė Asta Vaitkevičiūtė-Kizienė.

Kelmės apylinkė teisme jau netrukus ketinama paskelbti nuosprendį vieninteliam kaltinamajam dėl kilusio gaisro – buvusiam laikinajam Piligrimų centro direktoriui. Byloje pareikšti milijoniniai ieškiniai. Nustatyta, kad 2012 m. sausį vienuolyno palėpėje kilusio gaisro priežastis – netinkamai eksploatuojamas palėpėje įrengtas dūmtraukis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Naglis Puteikis

Naglis Puteikis portretas
Prokuratūra slepia tiesą, teigdami, neva "Nustatyta, kad 2012 m. sausį vienuolyno palėpėje kilusio gaisro priežastis - netinkamai eksploatuojamas palėpėje įrengtas dūmtraukis." Iš tikrųjų priežastis yra kita - niekas nebudėjo priešgaisrinės signalizacijos patalpoje prie kaukiančio nuo dūmų pulto. O pagal projektą priešgaisrinė signalizacija galėjo būti eksploatuojama tik tokiu vieninteliu būdu - kai spec.patalpoje VISĄ PARĄ YRA BUDINTIEJI. Deja, priėmimo komisija įskaitant gaisrininkus, nors ir matė, kad tokia patalpa neįrengta, tačiau pasirašė, neva viskas pagal projektą. Dar galėjo tą signalizacijos pultą įrengti pas gaisrininkus, tačiau nematė reikalo. Dabar milijonai dūmais, kaltas bus atpirkimo ožys - vadovas, kai iš tikrųjų kalti ir statybų pripažinimo tinkama akto pasirašytojai. Bet prokurorai dirba valdžios advokatais, deja.Todėl ir toliau tęsis tokie aplaidūs statybų pripažinimai, taigi gaisrai tęsis, nes nevykdomas teisingumas, nevykdoma aplaidumo prevencija.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių