Gruzijoje atidaroma Lietuvos fotografo V. Luckaus paroda

  • Teksto dydis:

Lapkričio 24 d. Gruzijos nacionalinio muziejaus padalinyje Simonʼo Janashiaʼos muziejuje Tbilisyje bus atidaryta legendinio Lietuvos fotografo Vito Luckaus paroda „Iš kelionių“.

Paroda veiks iki gruodžio 14 d.

Vitas Luckus (1943–1987) – vienas iš originaliausių Lietuvos fotografų. Nuo XX amžiaus 7-ojo dešimtmečio jis prisidėjo prie Lietuvos fotografijos mokyklos formavimo, reiškėsi ne tik meninėje, bet ir taikomojoje fotografijoje, vienas iš pirmųjų ėmė kurti konceptualius projektus. Nors ir Lietuvoje, ir visoje buvusioje Sovietų Sąjungoje V. Luckus buvo tikra legenda tiek kaip menininkas, tiek kaip asmenybė, tačiau per savo gyvenimą surengė vos kelias asmenines parodas, nesulaukė jokio rimtesnio leidinio – prireikė daugiau nei 20 metų, kad kūrybinis menininko palikimas būtų atrastas iš naujo ir V. Luckaus pavardė pagaliau pradėtų kelią pasaulinėje fotografijos istorijoje.

Šiaulių „Aušros“ muziejus, bendradarbiaudamas su Lietuvos ambasada Gruzijoje, vienoje iš svarbiausių Gruzijos paveldo institucijų surengtoje parodoje pristatys V. Luckaus kelionių ciklus „Tbilisyje“, „Azerbaidžane“, „Baškirijoje“ (visi 1981), „Altajaus krašte“ (1985), taip pat kelionėse fotografuotus portretus en face, papildžiusius 1968–1986 m. kurtą ciklą „Portretas stambiu planu“.

Kelionių fotografijose V. Luckus peržengia tradicinio fotoreportažo ar socialinės fotografijos ribas, nesielgia jis ir kaip įspūdžių ištroškęs turistas. Ir nors jo kamera yra užfiksavusi gausybę vietai būdingų bruožų, detalių, tačiau jos čia lieka foninės, o ne esminės: jo kadruose atsiskleidžia kur kas daugiau nei skirtingų tautų materialinės ir dvasinės kultūros faktų atspindžiai. V. Luckus turėjo išskirtinę bendravimo dovaną ir sugebėdavo sukurti betarpišką ir itin glaudų ryšį su žmonėmis ir aplinka. Būtent dėl to, kad jis nelikdavo tik stebėtojas iš šono, o tapdavo pilnaverčiu veiksmo dalyviu, natūraliai įsiliedavo į sutiktų naujų žmonių kasdienį gyvenimą ir sugebėdavo perteikti jų tikrąją realybę.

Parodoje, be jau gerai žinomų parodinių darbų, saugomų Fotografijos muziejuje Šiauliuose ir Lietuvos fotomenininkų sąjungoje, bus eksponuojama parodos kuratorės Ievos Meilutės-Svinkūnienės specialiai atrinkta ir atspausdinta iki šiol nerodytų Gruzijos fotografijų ciklo darbų rinktinė iš fotografo negatyvų archyvo, kurį saugo našlė Tatjana Luckienė-Aldag (JAV).

Parodos organizatoriai: Šiaulių „Aušros“ muziejus, Fotografijos muziejaus Vito Luckaus fotografijos centras, Lietuvos ambasada Gruzijoje, Gruzijos nacionalinis muziejus

Parodos partnerės: Lietuvos fotomenininkų sąjunga, Tatjana Luckienė-Aldag

Parodą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių