H. Poteriui sukanka 20 metų: ką jis reiškia šiandien?

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Didžiojoje Britanijoje ir visame pasaulyje – burtų šventė. Minimos 20-osios pirmos Hario Poterio knygos metinės.

Kaip jaunojo burtininko gimtinėje susirinkę gerbėjai mini šią progą ir ką Haris Poteris reiškia šiandien?

„Haris Poteris ir išminties akmuo“ – taip vadinasi J. K. Rowling parašyta pirmoji burtininko Hario Poterio magijos ir nuotykių knyga, išleista 1997-ųjų birželį. Nors nuo knygos išleidimo praėjo 20 metų, Hario poterio istorijos abejingų nepalieka ir šiandien. Čia paslaptingoji Londono Kings Kroso stotis ir 9 peronas su trimis ketvirčiais, iš čia knygose bei filmuose traukinys rieda į magijos mokyklą Hogvartsą, o šią savaitę – peroną aplanko Hario Poterio gerbėjai iš visos pasaulio.

„Waterstones“ knygynas Londone – pirmasis, kuriame buvo parduodamos pirmojo leidimo „Haris Poteris ir išminties akmuo“ knygos. Šią savaitę tai namai įvairaus amžiaus Hario Poterio gerbėjams – jie rašo laiškus, balsuoja už mėgstamiausius knygų herojus, dalijasi įsimintiniausiais epizodais.

„Knygos turi savitą magiją, kuri tave tiesiog įtraukia. Jose sukuriamas skirtingų herojų pasaulis, čia tikrai rasi su kuo susitapatinti. Todėl šis stebuklingas pasaulis traukia žmones ir šiandien. Kai skaitau – noriu verkti, jei kas klostosi blogai, imu rėkti ant knygos ir panašiai. Istorijos tikrai jaudina skaitytojus“, – pasakoja „Waterstones“ renginių organizatorius Stephenas Haskinsas.

2014 m. italai atliko tyrimą, kuris įrodė, kad Hario Poterio istorijos vaikus išmoko empatijos, bendruomeniškumo. Remiantis Didžiojoje Britanijoje atliktomis apklausomis, vidurinių mokyklų mokytojai bei moksleiviai sutaria, kad Hario Poterio knygos vaikus paskatino skaityti. Mokytojai teigia, kad pagerėjo ir moksleivių skaitymo įgūdžiai.

Daugiau apie tai – Ievos Balsiūnaitės reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių