Išleidžiamas pašto ženklas, pristatantis grafikos meną ir P. Repšio kūrybą

  • Teksto dydis:

Lietuvos paštas tęsia pašto ženklų serijos „Šiuolaikinis lietuvių menas“ leidybą. Šeštadienį, spalio 8-ąją, apyvartoje pasirodys pašto ženklas, reprezentuojantis grafikos meną ir lietuvių grafiko Petro Repšio kūrybą.

Pašto ženklą tema „Šiuolaikinis lietuvių menas. Grafika“ sukūrė dailininkas Domantas Vildžiūnas. Jame naudojamas grafiko P. Repšio kūrinys „Sėdinti“. Naujojo pašto ženklo nominalas – 0,48 euro, tiražas – 300 tūkst. egzempliorių. 

„Pašto ženklas yra vienas iš būdų pasauliui pristatyti savo šalies meną ir kultūrą, žymiausius jos kūrėjus. Tęstinėje pašto ženklų serijoje „Šiuolaikinis lietuvių menas“ jau yra amžinta dizainerio Juozo Statkevičiaus kūryba. Šįkart pristatome garsų grafikos meistrą – dailininką P. Repšį ir jo kūrybą. Pašto ženklas taip pat laikomas grafikos žanru, todėl ženkle įamžintas P. Repšio darbas puikiai reprezentuoja grafikos meną“, – teigė Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Rasa Kruopaitė-Lalienė. 

Kartu su pašto ženklu, skirtu reprezentuoti šiuolaikinį lietuvių meną – grafiką, apyvartoje pasirodys ir pirmosios dienos vokas. Šeštadienį pašto korespondencija, apmokama šiuo pašto ženklu, Vilniaus centriniame pašte bus antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.

Grafika yra vaizduojamosios dailės šaka, jai priskiriami piešiniai, estampai, knygų ir periodinių leidinių iliustracijos, karikatūros, pašto ženklai ir kt. Visame pasaulyje Lietuvą garsina grafiko, iliustratoriaus, medalių, ekslibrių, freskų kūrėjo Petro Repšio (g. 1940) darbai. Menininko kūryba įvertinta keliomis dešimtimis įvairiausių apdovanojimų. Pasak menotyrininkų, vizualiai interpretuodamas Lietuvos kultūros istoriją, naudodamas pirminius šaltinius, kūrybos vyksmo metu diskutuodamas su įvairių sričių specialistais, meną P. Repšys taip suartino su mokslu, kad galėtų būti laikomas pirmuoju šalyje tarpdisciplininiu kūrėju.

Per metus Lietuvos paštas išleidžia 25–27 pašto ženklus. Lietuvos paštas taip pat teikia kurjerių, logistikos ir finansinio tarpininkavimo paslaugas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių