Įspūdinga vagystė: už didžiulės auksinės monetos nugvelbimą – iki 10 metų kalėjimo

  • Teksto dydis:

Keturi berlyniečiai ketvirtadienį stojo prieš teismą dėl įspūdingos vagystės iš muziejaus, kai buvo pagrobta didžiulė auksinė jubiliejinė moneta „Didysis klevo lapas“, vertinama 3,75 mln. eurų.

2017 metų kovą kone gryno aukso 100 kilogramų moneta buvo pavogta iš Berlyno Bodės muziejaus, esančio netoli kanclerės Angelos Merkel buto.

Policija neaptiko jokių 2007 metais Kanados karališkosios monetų kalyklos išleistos monetos pėdsakų ir manė, kad ji buvo „arba supjaustyta į mažus gabalėlius, arba išvežta į užsienį“.

Ant 53 centimetrų skersmens ir trijų centimetrų storio pinigo įspaustas karalienės Elizabeth II (Elzbietos II) portretas. Monetos nominalioji vertė yra 1 mln. Kanados dolerių.

Trys pagrindiniai įtariamieji yra 2017 metų liepą areštuoti broliai Ahmedas R., kuriam 20 metų, ir 23 metų Wayci R. (Vaisis R.), taip pat jų 21 metų pusbrolis Wissamas R. (Visamas R.).

Jei bus pripažinta jų kaltė dėl vagystės, jiems grės įkalinimas iki 10 metų.

Nepilnamečių teisme taip pat teisiamas buvęs muziejaus apsaugininkas, 20 metų Dennisas W. (Denisas V.), kuris, kaip įtariama, bendrininkavo ir suteikė kitiems esminės informacijos įsilaužimui.

Trys įtariami vagys, kurie yra užregistruoti kaip bedarbiai, nėra sulaikyti.

Berlyno dienraštis B.Z. ir kitos vokiečių žiniasklaidos priemonės pranešė, kad jie priklauso šaknų Libane turinčiai išplėstinei Remmo (Remų) šeimai, kurios keli nariai siejami su organizuotu nusikalstamumu.

Pernai sostinės policija iš Remmo klano konfiskavo 77 nuosavybes, bendrai vertas 9,3 mln. eurų, ir tvirtino, kad jos buvo nupirktos už pajamas iš įvairių nusikaltimų, įskaitant banko apiplėšimą.

„Metale iškalta istorija“

„Didysis klevo lapas“ yra laikomas antra pagal dydį auksine moneta pasaulyje. Ją neįvardijamas kolekcininkas buvo paskolinęs Bodės muziejui, kuris savo monetų ir medalių kolekciją vadina „metale iškalta žmonijos istorijos kronika“.

Bodės muziejus, įsikūręs į UNESCO sąrašą įtrauktoje Berlyno Muziejų saloje, turi vieną didžiausių monetų kolekcijų pasaulyje. Joje yra 102 tūkst. antikinių graikų ir maždaug 50 tūkst. romėnų monetų.

Vagystės naktį saugumo kameros nufilmavo, kaip trys jauni vyrai, vilkėję tamsius megztinius su gobtuvais, patenka į muziejų, kuriame anksčiau lankėsi norėdami apsižvalgyti.

Vagys į muziejų įsilaužė maždaug 3 val. 30 min. pro langą, pasinaudoję kopėčiomis, kurias surado prie netoliese esančių geležinkelio bėgių.

Monetai ant šalia esančių pakeltų geležinkelio bėgių perkelti jie panaudojo virvę, medinį strypą ir karutį.

Moneta tikriausiai buvo apgadinta, kai vagys dukart ją išmetė. Pirmą kartą taip nutiko ant bėgių, einančių pro muziejų ir per Šprė upę, o antrą kartą – Monbižu parke kitoje upės pusėje. Iš ten jie išsivežė monetą automobiliu.

Kaltinamajame akte rašoma, kad vėliau „kaltinamieji, kaip įtariama, supjaustė auksinę monetą ir pardavė gabalus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių