Išrinkti dailiausi lietuvių tautiniai kostiumai

  • Teksto dydis:

Praūžė, nuvilnijo pirmą kartą rengiamas Lietuvių tautinio kostiumo konkursas. Pirmadienio vakarą LRT televizijoje vykusiame šventiniame projekto renginyje „Išausta tapatybė“ apie 200 finalininkų demonstravo skirtingų etnografinių regionų, kraštų ir vietovių drabužius.

Žinoma, kad tokius konkursus šaulių ir jaunųjų ūkininkų organizacijos rengė ir Tarpukario Lietuvoje. Atgaivinti gražią tradiciją po daugybės metų ir įtvirtinti naują – minėti Tautinio kostiumo dieną kartu su Valstybės švente – sumanė Lietuvos liaudies kultūros centras, jau pernai, per Dainų šventės Dainų dieną liepos 6-ąją, raginęs puoštis bent jau kostiumo detale.

Organizatoriai džiaugiasi, kad gavo daugybę paraiškų ir įspūdingų tautinių kostiumų nuotraukų. Finalinio turo nugalėtojus rinko specialistų, žymių visuomenės ir kultūros žmonių vertinimo komisija: režisierius Gytis Padegimas, žurnalistė Edita Mildažytė, poetas Vladas Braziūnas, Lietuvos liaudies kultūros centro direktorius Saulius Liausa ir kiti. Dalyvių pristatyti kostiumai buvo vertinami pagal tai, kaip jie atspindi vieną ar kitą istorinį laikotarpį, regioną, kokia jų dalių – audinių, rankdarbių ir siuvinių – kokybė, kaip rūbas derėjo su jį pristačiusiais žmonėmis.

Nugalėtojai buvo renkami keliose kategorijose: prizas už  „Geriausius šeimos tautinius kostiumus“ atiteko Vainučių šeimai iš Vilniaus, „Geriausio asmeninio tautinio kostiumo“ apdovanojimą gavo Alvyda Česienė iš Kauno, kategorijoje „Asmeninis vaikiškas tautinis kostiumas“ šauniausiai pasirodė dvynukės Saulė ir Auksė Dovydėnaitės iš Vilniaus, „Geriausiais bendrijos tautiniais kostiumais“ paskelbti Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės Klaipėdos regiono karininkų šeimų moterų draugijos drabužiai, kategorijoje „Geriausi mėgėjų meno kolektyvo tautiniai kostiumai“ komisijos sprendimu nugalėtoju pripažintas jaunimo tautinių šokių kolektyvas „Žemyna“ iš Kybartų, o už „Geriausius folkloro kolektyvo tautinius kostiumus“ buvo apdovanotas Klaipėdos etnokultūros centro folkloro ansamblis „Alka“.

Šventiniame renginyje pasirodė žinomi atlikėjai: Veronika Povilionienė, saksofonininkas Petras Vyšniauskas, grupės „Thundertale“,  „Žalvarinis“, kamerinis ansamblis „Subtilu-Z“ ir Visagino Česlovo Sasnausko menų mokyklos vaikų choras. Tautinio kostiumo konkurso finalą „Išausta tapatybė“ žiūrovai galės pamatyti liepos 5 d. 21 val. per LRT Televiziją. Liepos 6 d. visa Lietuva taip pat raginama minėti Tautinio kostiumo dieną, puoštis tautiniais rūbais ir dalyvauti šventiniuose renginiuose. Vilniečiai ir miesto svečiai kviečiami jungtis į šventines eitynes – jie laukiami 10.30 val. prie paminklo Karaliui Mindaugui, nuo kurio pajudės į Simono Daukanto aikštę dalyvauti vėliavos pakėlimo ceremonijoje.

Šis projektas, kurį remia LR Prezidentūros kanceliarija, LR Kultūros ministerija, Lietuvos nacionalinis muziejus, Daktaro Bronislovo Lubio vardo labdaros ir paramos fondas ir LRT televizija, prisideda prie Etnografinių regionų metų minėjimo, parodo, kokia iš tiesų didelė yra skirtingų etnografinių regionų, kraštų, vietovių kostiumų įvairovė bei puoselėja kultūrinių tradicijų prigimtinį ryšį ir tęstinumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių