Išrinkti geriausi šių metų jaunieji kino kritikai

  • Teksto dydis:

Du mėnesius trukęs Lietuvos kino centro Jaunojo kino kritiko konkursas jau turi šių metų nugalėtojus – išrinktos geriausios filmų recenzijos, kurias rašė visos Lietuvos 14–18 metų moksleiviai, mėgstantys savo laisvalaikį leisti su kinu.

Laimėtojai bus apdovanoti statulėlėmis,  diplomais ir asmeniniais prizais pasirinktoms laisvalaikio pramogoms, o jų recenzijos publikuojamos Lietuvos kino centro puslapyje ir konkurso partnerio „KINFO.LT“ kino naujienų portale.

Konkurso 14–15 metų kategorijoje prizinės vietos atiteko kasmet jame aktyviai dalyvaujančių Ukmergės gimnazijų moksleiviams. Pirmąją vietą šioje amžiaus grupėje laimėjo Kamilė Samusiovaitė iš Antano Smetonos gimnazijos už filmo „Emilija iš Laisvės alėjos“ (rež. Donatas Ulvydas) recenziją. Antrąją vietą užėmė Adelė Unikauskaitė iš Jono Basanavičiaus gimnazijos, recenzavusi filmą „Neatmenu tavo veido“ (rež. Raimundas Banionis). Trečioji vieta atiteko kitai Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazistei Rugilei Godliauskaitei už filmo „Riešutų duona“ (rež. Arūnas Žebriūnas) recenziją, rašoma pranešime spaudai.

Vyresni geriausių recenzijų autoriai rinkosi vertinti užsienio filmus. Konkurso 16–18 metų amžiaus kategorijoje pirmąją vietą laimėjo Ugnė Tumosaitė iš Klaipėdos Vydūno gimnazijos už filmo ,,Pradžia“ (rež. Christopher Nolan) recenziją. Antroji vieta atiteko Martynui Kliučininkui iš Kauno Juozo Grušo meno gimnazijos, parašiusiam filmo „Mamytė“ (rež. Xavier Dolan) recenziją. Trečioji vieta skirta Pasvalio Petro Vileišio gimnazijos moksleivei Aistei Mažuolytei už filmo „Rokas ir jo broliai“ (rež. Luchino Visconti) recenziją.

Gauti darbai teikia viltį, jog lietuviškų tekstų apie kiną kokybė ateityje tik kils ir rašančių apie juos tikrai netrūks.

Penktus metus vykstantis Jaunojo kino kritiko konkursas iš viso sulaukė keliasdešimt filmų recenzijų iš įvairių šalies miestų. Moksleiviai recenzavo lietuviškus ir užsienio, naujausius bei klasikinius filmus. Konkursui pateiktas filmų recenzijas vertino komisija, kurią sudarė profesionalūs kino kritikai  Audrius Dambrauskas, Auksė Kancerevičiūtė ir Lietuvos kino centro atstovė Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė.

Komisijos nario, kino kritiko Audriaus Dambrausko nuomone, šis moksleiviams skirtas konkursas yra džiuginanti ir sveikintina iniciatyva, kai į kino filmų recenzijas Lietuvoje neretai vis dar žvelgiama kaip į lengvą ir nerimtą kūrybinį užsiėmimą, nereikalaujantį didelių pastangų, platesnio išsilavinimo, funkcionuojantį tik populiariosios kultūros paraštėse. Nors didžiajai daliai konkursinių darbų dar trūksta recenzijos žanrui būtino kritinio vertinimo, jaunųjų kino kritikų tekstai nuteikia pozityviai.

„Gauti darbai teikia viltį, jog lietuviškų tekstų apie kiną kokybė ateityje tik kils ir rašančių apie juos tikrai netrūks, – teigia A. Dambrauskas. – Platus jaunųjų kritikų pasirinktų filmų spektras – nuo nebyliosios kino klasikos (F. W. Murnau) iki nūdienos Holivudo spragėsių (Džeimsas Bondas, „Divergentė“), nuo italų neorealistų (Luchino Visconti) iki jaunų, nepriklausomų šiandienos režisierių (Xavier Dolan), nuo sovietmečio Lietuvos kino grandų (Arūnas Žebriūnas, Raimundas Banionis) iki „Šventojo“ ir „Emilijos iš Laisvės alėjos“ – įrodo, jog egzistuoja poreikis reflektuoti pačią įvairiausią kino produkciją, o ne vien apdovanojimais nukabinėtą kino klasiką ar komerciniuose kino teatruose besisukančius kino filmus. Vietos šiai refleksijai Lietuvoje yra pakankamai –  tikiu, nepritrūks jos ir jauniems būsimiems kino kritikams.“

Lietuvos kino centro kasmet rengiamu Jaunojo kino kritiko konkursu siekiama skatinti moksleivius žiūrėti ir analizuoti filmus, lavinant jų kūrybiškumą bei kritinio mąstymo įgūdžius ne tik gebėti aprašyti  savo emocinį santykį su filmu, bet ir objektyviai įvertinti jo kokybę –  struktūrą, vizualinę kalbą, dramatinį veiksmą bei kitus filmo elementus. Norimą recenzuoti filmą jaunuoliai gali rinktis iš kino teatro repertuaro, Lietuvos kino centro Kino edukacijos ugdymo bazės bei kitų teisėtų filmų peržiūrų internete platformų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių