Jaunoji smuiko žvaigždė Ai. Syed į „Gaidą“ atsiveža Stradivarijaus smuiką

  • Teksto dydis:

Neeilinę intrigą žada festivalio „Gaida“ koncertas spalio 28 dieną – sparčiai kylanti smuiko žvaigždė Aisha Syed, iš Majamio (JAV) atkeliaujanti į Vilnių, su Stradivarijaus smuiku grieš pasaulinę Algirdo Martinaičio kūrinio premjerą. Koncerto šeimininkas Lietuvos kamerinis orkestras, pažymintis 55-uosius savo gyvavimo metus, šiame koncerte taip pat pagros kviestinės festivalio kompozitorės Hannos Kulenty kūrinį „E-motions“, argentiniečio Osvaldo Golijovo opusą „Last Round“ ir Philipo Glasso 3-ąją simfoniją, skirtą muzikos įžymybės atvykimui į Vilnių.

Festivalio „Gaida“ kvietimu į Lietuvą atvykstanti ir A. Martinaičio naują koncertą smuikui ir orkestrui sutikusi įgyvendinti smuikininkė Aisha Syed (g. 1989), nepaisant jauno amžiaus, jau yra pelniusi ypatingų tarptautinių apdovanojimų: 2009 m. – Metų klasikos atlikėjos apdovanojimą „Casandra Award“ ir Jaunosios ambasadorės apdovanojimą Bostone, 2013 m. – Dominikos Respublikos geriausios metų atlikėjos titulą, o įrašų kompanija „Decca Records“ jai paskyrė „Klasikinį menų klubo apdovanojimą“.

Dominikoje gimusi Aisha Syed dar būdama vienuolikos tapo jauniausia atlikėja savo šalyje, debiutavusi su Dominikos simfoniniu orkestru. Ankstyva sėkmė nutiesė kelią į prestižinę lordo Yehudi Menuhino mokyklą, kur nuo 2003 m. ji studijavo vadovaujama Natashos Boyarsky. Studijų metu smuikininkė bendradarbiavo su Mstislavu Rostropovičiumi, dalyvavo mokyklos organizuojamuose koncertuose prestižinėse Londono salėse – „Royal Albert Hall“, „Wigmore Hall“, „Purcell Room“, „Queen Elizabeth Hall“, „Sheldonian Theatre“ ir kt. Gavusi stipendiją vėliau studijavo Karališkajame muzikos koledže ir Gildholo (Guildhall) muzikos ir dramos mokykloje. Aishos Syed pasirodymai ir koncertai rengiami prestižinėse salėse ir žinomuose muzikos festivaliuose JAV, Europoje, Artimuosiuose Rytuose, Karibų jūros regiono šalyse.

Aisha Syed griežia meistrų Antonio Stradivarijaus (1690) ir Antonio Pelizono smuikais, šią unikalią galimybę jai suteikė kompanija „Florian Fine Violins“. Smuikininkė yra paramos fondo „Muzika gyvenimui“ („Music for Life“) viena įkūrėjų.

Koncertą Nacionalinėje filharmonijoje Lietuvos kamerinis orkestras pradės žymiausio dabarties Argentinos kompozitoriaus Osvaldo Golijovo, išugdyto tango (dėl žavėjimosi Piazzola) ir klezmerių (dėl šeimos tradicijų) muzikos, kūriniu „Last Round“ („Paskutinis ratas“). Taip pat skambės tarp populiariosios, klasikinės ir etninės muzikos smagiai balansuojantis garsios lenkų kūrėjos Hannos Kulenty koncertas akordeonui ir orkestrui „E-motions“, kurio solistas – Lenkijos akordeono virtuozas Eneasz Kubit. O Philipo Glasso atvykimo į Lietuvą proga orkestras atliks šio kultinio kompozitoriaus Trečiąją simfoniją, kurios pasaulinę premjerą 1996 m. dirigavo Dennisas Russellas Daviesas.

Vis dėl to bene labiausiai publikos laukiama yra Aishai Syed dedikuoto Algirdo Martinaičio Koncerto smuikui ir styginių orkestrui „Trijų m’art komedijų sezonas“ (2014) premjera, kurią jaunoji virtuozė grieš Stradivarijaus smuiku.  Nestandartiniais kūrybiniais sprendimais garsėjantis kompozitorius, regis, ir šį kartą žada nustebinti klausytojus. Kūrinys trijų dalių: „Commedia m’art“, „Baletas–komedija“ ir „La caccia–komedijos sezonas“. Pasak autoriaus: „Šiame kaukių baliuje „palaidas“ intertekstualumas neblogai įsuka teatrališkąjį diskursą, kitą kalbėjimą žinomais tekstais ir atskleidžia naujas atlikėjų artistiškumo galimybes. Šiuo „oposumu“ (panašu į opusą, bet čia kailinis žvėrelis) autorius malonųjį klausytoją 20-čiai minučių įvilioja į „afektinės anestezijos“ (Patrice Pavis) seansą, kuriame veikia mano naujoji mylimoji šv. Kvailybė, pilna grotesko, blizgesio, bravūros..., nes ten, lauke, už durų mūsų visų laukia nelaukiamas tragiškasis komedijos teatras“, – sako A. Martinaitis.

Lietuvos kameriniam orkestrui diriguos jaunosios kartos lietuvių dirigentė, meistriškumo paslapčių Austrijoje įgijusi Adrija Čepaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių