Jeruzalėje susirinko tūkstančiai krikščionių ortodoksų

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai krikščionių šeštadienį susirinko Jeruzalėje esančioje senovinėje Kristaus Kapo bažnyčioje ir siaurose senamiesčio gatvėse prieš šventosios ugnies uždegimo ceremoniją ortodoksų Velykų išvakarėse.

Per jau bent 1,2 tūkst. metų gyvuojantį ritualą žmonės užplūdo šventovę, kuri, kaip tikima, yra pastatyta Kristaus nukryžiavimo, palaidojimo ir prisikėlimo vietoje.

Per kasmetinę ceremoniją triskart apėjęs puošnią šventovę, skambant šūksniams „Axios“ (Jis vertas), patriarchas įžengė į mažą kriptą, kurioje, kaip tiki ortodoksai, katalikai ir daugelis kitų krikščionių, buvo palaidotas Kristus, ir po kelių minučių išėjo, laikydamas kelias degančias žvakes, neva stebuklingai įžiebtas „šventosios ugnies“, kuri yra dangaus siųstas ženklas tikintiesiems.

Kaip iš tikrųjų uždegamos tos žvakės, yra griežtai saugoma paslaptis.

Patriarchas savo nešama ugnimi uždegė džiūgaujančių žmonių tiesiamas žvakes. Šventoji ugnis keliavo minioje iš rankų į rankas, oranžine šviesa nušviesdama pilkas sienas ir didžiules akmenines kolonas, pripildydama orą dūmų.

Maldininkai teigia, kad šventoji ugnis pirmąsias 33 minutes po įsižiebimo nedegina jų plaukų, veidų, drabužių ir jokių kitų daiktų.

Šventoji ugnis greitai pasiekė prie bažnyčios laukiančią minią, toliau ji gabenama į Betliejaus mieste esančią Viešpaties Gimimo bažnyčią, pastatytą vietoje, kurioje, kaip tikima, gimė Jėzus Kristus.

Katalikai ir protestantai Velykas šiemet šventė kovą, pagal Grigaliaus kalendorių. Rytų ortodoksų bažnyčios Velykas švęs ateinantį sekmadienį, likdamos ištikimos senesniam Julijaus kalendoriui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių