Kad Klaipėda būtų muzikuojantis miestas

Studijos "Grock" įkūrėjas, festivalio "Grock" iniciatorius, "akustinių" popiečių ir kitų jaunimo koncertų organizatorius muzikos mokytojas Linas Švirinas dažnai pats pasirodo koncertinėje scenoje. Jis ne tik uostamiestyje žinomas muzikantas ir bardas. Akompanuodamas gitara bei fortepijonu, Linas savo  bei kitų autorių parašytus poetinius tekstus paverčia dainuojamąja poezija. Kartais jis muzikuoja kartu su sūnumis Jotvilu ir Ryčiu, grojančiais perkusija ir bosine gitara.

L.Švirinas šešti metai vadovauja jo paties įkurtai studijai, kuri, palydėdama vasarą, klaipėdiečiams pristatė pirmąją Klaipėdoje gimusią roko operą. Studijos "Grock" grupės "Rezervuota", "Jambazoo", "Nakties grafika", "Nervas", "Pėdos smėly" ir "Lighthouses" susivienijo ir per pusmetį sukūrė roko operą "Eglė žalčių karalienė" pagal S.Nėries poemą. Repetavo ten pat – Ligoninės gatvės 16-ojo namo antrame aukšte, virš muzikos salono "Tamsta", kur studija turi nedideles, pilnas jaukaus jaunatviško šurmulio patalpas.

– Vis dažniau girdime apie studiją "Grock", kurią garsina jos grupės ir renginiai. Koks jūsų studijos statusas, kaip, iš kokių lėšų ji gyvuoja? – pasiteiravome L.Švirino.

– Sudija "Grock" šiuo metu yra vienas iš Všį "Muzikiniai projektai" darbo barų, išlaikoma pačių lankančiųjų. Stengiamės palikti kuo ryškesnį pėdsaką miesto kultūriniame gyvenime. Šiemet buriame itin stiprią muzikinio ugdymo specialistų komandą, kad dar tvirčiau isitrauktume į edukacinę veiklą. Naują sezoną pradėjome ne tik Klaipėdoje, bet ir Palangoje. Abiejuose miestuose priimame naujus mokinius, anksčiau lankiusieji studiją po vasaros vėl užsuka suderinti užsiėmimų laiko.

Iš tikrųjų priėmimas vyksta visus metus. Tai vieta ir erdvė kiekvienam patirti muzikavimo teikiamas emocijas. Čia randa sau vietą ir pradedantysis, ir jau muzikuojantis. Nėra nė vieno, atmesto dėl įgimtų, ar kokių nors kitų savybių, nes visus vienija noras muzikuoti, tobulėti ir įgyti pasitikėjimo savimi, nesvarbu, ar tau penkeri, ar aštuoniolika.

– Kokia galimybė lankančiajam studiją būti išgirstam kitų?

– Penkti metai vykstantis "Grock" festivalis, muzikinės popietės jaunimui "Grock akustiškai", koncertai "Akustinės spalvos" – tai tradiciniai mūsų renginiai, kiekvienam suteikiantys galimybę būti išgirstam ir kaupti neįkainojamą patirtį. Apie tai su kitais dalijamės įspūdžiais savo internetiniame tinklalapyje www.grock.lt, mums galima parašyti elektroninį laišką (pastas@grock.lt), paskambinti telefonu 8 600 00 370 arba tiesiog užeiti. Dažniausiai tokia būna pradžia. O per penkerius metus mūsų studijoje susikūrė ir subrendo ne viena grupė ir atlikėjas, išdrįsę koncertuoti didelėse scenose kartu su scenos vilkais. "Fiesta Borealis" (Lenkija), "1 World", "Gintarinis kablys", LRT "Lietuvos dainų dešimtukas" – tai tik stambiausi renginiai, kuriuose teko garbė dalyvauti.

Šiemet mūsų sukurta roko opera "Eglė žalčių karalienė" turi galimybę pasiekti ir didžiąją sceną. Su Klaipėdos muzikiniu teatru vyksta kūrybinio bendradarbiavimo paieškos ir net preliminarus veiksmų planavimas.

Betgi ne kiekvieno galimybės ir tikslai veda į viešumą, todėl didžiausiomis vertybėmis laikome tai, kas išlieka kiekvieno širdyje, ir galimybę praturtinti savo bei artimųjų gyvenimą nuostabiausiais muzikos garsais.

– Kaip pačiam kilo mintis įkurti tokią studiją?

– Prieš gerą dešimtį metų gavau laišką iš Vokietijos, jame draugų – dizainerio ir žurnalistės – šeima sveikino Kalėdų proga ir aprašė, kaip jie su savo bičiuliais šventė. Nė vieno žodžio apie vaišėmis nukrautą stalą. Jie su draugais kasmet per šias šventes drauge muzikuoja, kas pianinu, kas gitara, kas išilgine fleita, kas dainuoja. Be jokio tiklso kam nors įtikti. Mane, kasmet šių švenčių metu persivalgantį, tas laiškas stipriai sukrėtė ir pradėjau mąstyti, kaip muzikavimu praturtinti bendravimą šeimoje. Abu sūnūs mokėsi muzikos mokykloje, ir pamėginau paruošti bendrą – vaikišką, nuotaikingą programėlę. Ir supratau, kad muzikavimo džiaugsmas nebūtinai sietinas su muzikinėmis aukštumomis. Tradicinės muzikos mokyklos tuo metu buvo labiau orientuotos į būsimų profesionalų rengimą, ir man pradėjo "suktis" mintis apie kitokias muzikos-muzikavimo pamokas su kitokiais tikslais.

– Įdomu, kokiais?

-Kai žmogus sportuodamas meta antsvorį, dažniau jis susilaukia komplimentų nei pašaipų, o gal ir sveiko pavydo. Sportuoja, kad palaikytų gerą savijautą, savo malonumui – ne vertinimui. O muzikuojančius mes dažnai rikiuojame į gretas – tuos, kuriems "meška užlipus ant ausies", ir tuos, kuriems pavyko to išvengti. Vienus išaukštiname, kitus nuvertiname užbrėždami ribą. O jeigu pamėgintume atsiriboti nuo savo muzikinių gebėjimų lyginimo, pajustume, kad muzikuoti ir tobulėti gali kiekvienas. Tuo ir bandome vadovautis, priimdami į savo gretas visus pageidaujančius.

– Ko pas jus galima išmokti?

– Vyksta ikimokyklinio amžiaus muzikavimo užsiėmimai, į kuriuos kviečiame vaikučius, kuriems jau ketveri ar daugiau. Su vyresniais dainuojame, grojame perkusiniais instrumentais. Na, o kam per dešimt, siūlome ir gitarą – akustinę, elektrinę arba bosinę, taip pat mušamuosius, klavišinius instrumentus.

Žinoma, visi pageidaujantys turi galimybę suburti savo pirmąją grupę. Muzikinė kompanija "Jaunatis", grupės "Lighthouses", "Jambazoo", "Nervas", "Rezervuota" – jie "užgimė" studijoje "Grock". Tai tik patys žinomiausi kolektyvai, aktyviai dalyvaujantys ne tik mūsų pačių organizuotuose koncertuose.

– Priimate tik vaikus?

– Šiemet į užsiėmimus pagroti įvairiais perkusiniais instrumentais pakviesime ir suaugusiuosius. Pavargusiems nuo įtempto darbo tai puiki priemonė teigiamoms emocijoms atkurti.

– Turbūt norintiems muzikuoti reikia turėti ir instrumentus?

– Ne visus juos realu turėti namuose, tad grojantiems mušamaisiais stengiamės sudaryti sąlygas savarankiškai padirbėti studijoje. Visiems kitiems instrumentalistams rekomenduojame instrumentus įsigyti. Jų į užsiėmimus nešiotis nebūtina – galima naudotis studijoje esančiais.

– Kaip manote, ar muzikavimo įgūdžiai vėliau gyvenime pravers?

– Muzikavimas – tai ne tik muzikinių įgūdžių kaupimas ar malonių išgyvenimų šaltinis. Tai ir dėmesio koncentracija, – susikaupimo reikia visose situacijose, ir kūrybingumo ugdymas, – be to neišsiverčia daugelio sričių specialistai. Pagaliau muzika ir muzikavimas – harmoningos asmenybės formavimo(si) priemonė.

– Penkerius metus kitus mokote muzikos. Kam jums to reikia?

– Studija "Grock" – jos veikla ir renginiai – ne šiaip žaidimas. Turime daug ambicijų išlikti, tobulėti, vystytis ir įsijungti į gretas tų, kurie siekia, kad Klaipėda būtų muzikuojantis miestas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jaunuolis

jaunuolis portretas
gražu. esu girdėjęs ne vieną šio studijos auklėtinių koncertą. aišku, galima prie visko kabinėtis, bet iniciatyva labai graži. ačiū.
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių