Kanų kino festivalio „Auksinę palmės šakelę“ paskirs žvaigždžių žiuri

  • Teksto dydis:

Prestižinę „Auksinę palmės šakelę“ ir kitus Kanų kino festivalio apdovanojimus sekmadienį per uždarymo ceremoniją paskirs žiuri, sudaryta daugiausiai iš garsių aktorių ir režisierių.

Amerikiečiai broliai scenaristai ir režisieriai Joelis ir Ethanas Coenai (Džoelis ir Itanas Koenai), sukūrę kultinius filmus „Didysis Lebovskis“ (The Big Lebowski) ir „Fargo“, taip pat keturis „Oskarus“ laimėjusią juostą „Šioje šalyje nėra vietos senukams“ (No Country for Old Men), tapo šių metų Kano festivalio žiuri pirmininkais. Jų kūriniai išsiskiria keistoku humoru, tamsiomis temomis ir grėsmės nuojauta.

34 metų amerikietis aktorius Jake'as Gyllenhaalas (Džeikas Džilenholas) yra gimęs kino režisieriaus ir scenaristės bei prodiuserės šeimoje, o filmuotis pradėjo būdamas 11-metis. Pirmiausiai jis buvo pastebėtas dėl vaidmens mokslinės fantastikos filme „Donis Darko“ (Donnie Darko), o vėliau sulaukė šlovės, tapęs filmo „Kuprotas kalnas“ (Brokeback Mountain) žvaigžde. Vėliau J.Gyllenhaalas sukūrė vaidmenų tokiose komercinio kino juostose, kaip „Zodiakas“ (Zodiac), „Persijos princas“ (Prince of Persia) ir „Išeities kodas“ (Source Code), taip pat intriguojančiose dramose – „Priešas“ (Enemy), „Nakties klajūnas“ (Nightcrawler).

33 metų britė aktorė Sienna Miller (Siena Miler) karjerą pradėjo suvaidinusi 2004 metų filme „Sluoksniuotas pyragas“ (Layer Cake), kurio žvaigždė Danielis Craigas (Danielis Kreigas) vėliau buvo pasirinktas vaidinti Džeimsą Bondą. Ji taip pat sukūrė ekscentriško menininko Andy Warhol (Endžio Vorholo) mūzos vaidmenį 2005 metų filme „Factory Girl“.

Vėliau jai teko mažiau įsimintinų vaidmenų, kaip filme „Eilis Džo. Kobros prisikėlimas“ (GI Joe: The Rise of Cobra), bet dabar S.Miller atrodo vėl atrodo išgyvenanti karjeros pakilimą, sukūrusi antrojo plano vaidmenis dviejuose „Oskarams“ nominuotuose praeitų metų filmuose „Lapių medžiotojas“ (Foxcatcher) ir „Amerikiečių snaiperis“ (American Sniper).

48 metų Sophie Marceau (Sofi Marso) savo karjerą kūrė ilgiau negu tris dešimtmečius gimtojoje Prancūzijoje, o kitose šalyse labiausiai žinoma dėl dalyvavimo didelio biudžeto filmuose, kaip „Narsioji širdis“ (Braveheart), ypač dėl piktadarės vaidmens Bondiados juostoje „Viso pasaulio negana“ (The World is Not Enough). Ji taip pat yra išbandžiusi jėgas režisūroje, sukūrusi 2002 metų filmą „Pakalbėk man apie meilę“ (Parlez-moi d'amour) ir 2007 metų juostą „Dingusi Dovilyje“ (La disparue de Deauville).

Meksikietis režisierius Guillermo del Toro (Giljermas del Toras) įsitvirtino Holivude dėl savo fantastinių juostų, kuriose išmoningai derinami žmonių santykiai ir įspūdingi didžiojo ekrano vaizdai. Pagal stilių jis laikomas artimu „Žiedų valdovo“ (Lord of the Rings) kino trilogijos kūrėjui Peteriui Jacksonui (Piteriui Džeksonui), kuriam taip pat padėjo parašyti scenarijus „Hobito“ (Hobbit) trilogijos filmams.

G.del Toro filmas ispanų kalba „Pano labirintas“ (Pan's Labyrinth) pelnė kelis „Oskarus“, o jo statusą Holivude dar labiau įtvirtino filmas apie komiksų superherojų „Pragaro vaikis“ (Hellboy) ir jo tęsinys.

26 metų kanadiečio režisieriaus Xavier Dolano (Ksavjė Dolano) filmas prancūzų kalba „Mamytė“ (Mommy) praeitais metais pelnė Kanų žiuri prizą. Anksti karjerą pradėjęs kino kūrėjas debiutavo būdamas 20 metų, sukūręs filmą „Aš nužudžiau savo motiną“ (J'ai tue ma mere). Ateinančiais metais bus išleistas jo pirmasis filmas anglų kalba „Džono F.Donovano mirtis ir gyvenimas“ (The Death and Life of John F. Donovan).

Legendinio ispanų režisieriaus Pedro Almodovaro filmuose vaidinusi Rossy de Palma (Rosi de Palma) pelnė pripažinimą dėl savo išskirtinės išvaizdos. Ši 50-metė ispanė aktorė filmavosi daugelyje P.Almodovaro juostų, pradedant 1987-ųjų „Geismo įstatyme“ (La ley del deseo) ir baigiant 2009-ųjų „Šalti apkabinimai“ (Los abrazos rotos).

Malyje gimusi 41 metų Rokia Traore (Rokija Traorė) nėra nei aktorė, nei režisierė, bet jos muzika, pagrįsta jos šalyje įprastomis melodijomis, yra gerai žinoma tarp vadinamosios pasaulio muzikos gerbėjų. Jos naujausias albumas „Beautiful Africa“ išleistas 2013 metais.


Prestižinį „Auksinės palmės šakelės“ apdovanojimą Kanų tarptautiniame kino festivalyje lig šiol pelniusių filmų dešimtukas

2005: „Vaikas“ (The Child), rež. Jeanas-Pierre'as ir Lucas Dardenne'ai (Žanas Pjeras ir Liukas Dardenai), Belgija.

2006: „Vėjas, siūbuojantis miežius“ (The Wind that Shakes the Barley), rež. Kenas Loachas (Kenas Loučas), Didžioji Britanija.

2007: „4 mėnesiai, 3 savaitės ir dvi dienos“ (4 Months, 3 Weeks and 2 Days), rež. Cristianas Mungiu (Kristijanas Mungiu), Rumunija.

2008: „Klasė“ (Entre les murs), rež. Laurent'as Cantet (Loranas Kantė), Prancūzija.

2009: „Balta juosta“ (Das weisse Band), rež. Michaelis Haneke (Michaelis Hanekė), Austrija.

2010: „Dėdė Bunmis, galintis prisiminti buvusius savo gyvenimus“ (Long Boonmee Raluek Chat), rež. Apichatpongas Weerasethakulas (Apičatpongas Virasetakulas), Tailandas.

2011: „Gyvenimo medis“ (The Tree of Life), rež. Terrence'as Malickas (Terensas Malikas), JAV.

2012: „Meilė“ (Amour), rež. M.Haneke, Austrija.

2013: „Adelės gyvenimas“ (La Vie d'Adele – Chapitre 1&2), rež. Abdellatifas Kechiche'as (Abdelatifas Kešišas), Prancūzija.

2014: „Žiemos miegas“ (Kıs Uykusu), rež. Nuri Bilge Ceylanas (Nuris Bilgė Džeilanas), Turkija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių