Pasaulio paveldo sąraše – kapueira, jurtos ir estų dūminė pirtis

  • Teksto dydis:

Brazilijoje paplitęs su šokiu persipynęs kovos stilius kapueira, viduramžius siekianti Estijos dūminių pirčių tradicija ir Kazachstano bei Kirgizijos klajoklių jurtos ketvirtadienį buvo įtrauktos į Jungtinių Tautų (JT) Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) nematerialiojo paveldo sąrašą.

Šią savaitę Paryžiuje įsikūrusi JT kultūros agentūra svarsto apie 40 pasiūlymų įtraukti į tą sąrašą įvairias vertybes: nuo korėjiečių liaudies dainų „Arirang“ iki armėnų tradicinės duonos - lavašo.

Tarp 18 saugotinų tradicijų ir kultūrinių praktikų, įtrauktų į UNESCO sąrašą, taip pat atsidūrė Japonijoje tradiciškai rankomis gaminamas popierius vaši (washi) ir Burundžio karališkųjų būgnininkų šokiai.

„Galbūt tai tik lašas vandenyne, bet mes žingsnis po žingsnio judame į priekį. Šalys suvokia, kad jų paveldas svarbus visai žmonijai“, - UNESCO Tarpvyriausybinio nematerialaus kultūros paveldo apsaugos komiteto vadovė Cecile Duvelle (Sesil Diuvel) sakė naujienų agentūrai AFP.

Pasako jos, šis sąrašas svarbus „tapatybei, o ne turizmui“.

Afrobrazilų kapueira - kur yra kovos menas ir tuo pačiu šokis - buvo atrinkta, nes „ji taip pat veikia kaip abipusės pagarbos patvirtinimas tarp bendruomenių“.

Tuo tarpu Čilės muzikantų brolija „Bailes Chinos“, kurios nariai šoka, dainuoja ir groja muziką, „veikia kaip socialinės integracijos ir santarvės pavyzdys“, pažymėjo UNESCO.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mind

Mind portretas
www.jurta.lt

Balys

Balys portretas
O tos dūminės pirtys buvo daugelyje sodybų tarpukario Lietuvoje.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių