Knygoje – O. Koršunovo kuriamas teatro pasaulis iš arti

  • Teksto dydis:

Kas vyksta scenoje, paskutinį kartą nusileidus uždangai ir įsijungus šviesoms? Kaip vyksta spektaklių kūrimas? Kaip režisieriui gimsta mintys, personažai, mizanscenos? Atsakymus į daugeliui teatro žiūrovų rūpimus klausimus knygos „Kelionė su Oskaru Koršunovu“ puslapiuose pateikia rašytoja Dovilė Zelčiūtė. Šią savaitę visi norintys galės ne tik susipažinti su leidyklos „Alma litera“ išleista knyga, bet ir susitikti su knygos autore bei pačiu režisieriumi knygos pristatyme.

Ketveri metai, kuriuos rašytoja D. Zelčiūtė praleido su O. Koršunovo teatru. Tai – intriguojantys užrašai salės tamsoje: žvilgsnis į magišką ir kūryba tvinksintį repeticijų laiką, žiūrovui nematomus užkulisius, netikėtumų prisodrintą teatro gyvenimą gastrolėse.

Knygos autorė turėjo galimybę iš arti stebėti O. Koršunovo spektaklių gimimą. Fiksuodama tai, kas vėrėsi prieš akis ir skleidėsi pokalbiuose su režisieriumi, aktoriais, kūrybine grupe, rašytoja bando įminti didžiąją teatro paslaptį – kas yra spektaklio kūryba ir kokią kainą spektaklio kūrėjai sumoka už aistrą apie pasaulį kalbėti teatro kalba.

„Kas nors pasirenka rašyti apie savo kaimą, tėviškę, o aš rašau apie tai, ką, tikiuosi, bent kiek nujaučianti ir pažįstanti – apie teatro realybę. Kitos artimesnės realybės neturiu, ji prasidėjo man dar net negimus. Nuoširdus, talentingai kuriantis teatras, visų pirma, yra didieji Kūrybos namai – visuomet atviri pasauliui, bet atviriausi pačiam žmogui, jo sielai. Čia, teatro salėje, žiūrovas turi unikalią galimybę per kitus – dramaturgą, režisierių, aktorius ir visus teatro kūrėjus – išgyventi ir patirti pats save. Gali būti, jog vienišiausią savo gyvenimo momentą atėjęs į spektaklį jis bus išgydytas, nes atpažins savo skausmą ir nuodėmes per spektaklio atvertį“, – apie tai, kodėl jos knygų tema – teatras, pasakoja rašytoja D. Zelčiūtė.

„Kelionė su Oskaru Koršunovu“ sudaryta iš esė, repeticijų fragmentų, spektaklių, gastrolių įspūdžių, recenzijų, pokalbių. Taip pat čia užfiksuotas O. Koršunovo režisuotų spektaklių „Išvarymas“, „Katedra“, „Miranda“, „Žuvėdra“ gimimas, žiūrovams nematomi spektaklių „Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija“, „Meistras ir Margarita“, „Hamletas“, „Dugne“ užkulisiai.

„Nežiūriu į teatrą profesionalo žvilgsniu, juk teatrinių mokslų nesu baigusi, į teatrologinius apibendrinimus negaliu pretenduoti. Manau, jei jau žmogus eina į teatrą, tai mano knygos puslapiai turėtų ar galėtų praplėsti pažinimą, pamėginti atsakyti, iš ko teatras susideda ar atsiranda. Knygą rašiau su meile, manau, ji atpirks visa, kas gali atrodyti „per sunku“ ar „per lengva“, – sako D. Zelčiūtė.

Susipažinti su režisieriaus  spektakliais skaitytojai galės ne tik per knygoje sutelktus tekstus, bet ir vizualinę jos pusę. Knygos dailininkas Agnius Tarabilda, taip pat fotografai Dmitrijus Matvejevas, Tomas Ivanauskas, Tomas Lukšys ir kt. – leis dar kartą susitikti su spektaklio herojais knygoje publikuojamose nuotraukose.

Knygos „Kelionė su Oskaru Koršunovu“ autorė Dovilė Zelčiūtė (g. 1959 m.) – dešimties poezijos rinkinių, romano, dramos, trijų eseistinės publicistikos knygų autorė ir įvairių premijų laureatė bei nominantė. Viena pagrindinių D. Zelčiūtės kūrybinės biografijos temų – teatras. Teatro pasaulis atsispindi beveik visuose autorės poezijos rinkiniuose, jai skirtas ir romanas „Gastrolės“, o bene plačiausiai atsiskleidžia vos ne vadovėliu studentams tapusioje pokalbių ir esė knygoje „Po repeticijos“.

Su rašytoja D. Zelčiūte bei teatro OKT režisieriumi O. Koršunovu skaitytojai turės galimybę susitikti spalio 23 d., ketvirtadienį, 18 val. Vilniuje, prekybos centro „Akropolis“ II a. Susitikimo metu rašytoja kalbins režisierių bei OKT teatro vadovę Audrą Žukaitytę. Renginį moderuos teatrologė Rūta Oginskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių