Ko šiemet tikėtis iš karališko dzūkų renginio – Grybų šventės?

  • Teksto dydis:

Varėniškiai, puoselėdami gražią tradiciją, paskutinį rugsėjo šeštadienį kviečia į didžiausią Varėnos krašto renginį – Grybų šventę. Rugsėjo 24-ąją visų laukia šventė skambiu dzūkišku pavadinimu „Per dzidį dvarų saulė tekėjo“.

Jau dvidešimt pirmąjį kartą vyksiantis renginys prasidės Lietuvos grybavimo čempionatu Varėnos rajono savivaldybės mero Algio Kašėtos taurei laimėti Marcinkonių kaimo miškuose. Azartiškiausius šiemet jau keturioliktojo čempionato dalyvius į mišką palydės, o po keleto valandų su liaudiškomis dainomis sutiks ir dzūkiška grybiene bei kitais patiekalais iš dzūkiško paveldo lobyno vaišins Marcinkonių etnografinio ansamblio dainininkai.

Daugiausia grybų radusi grybautojų komanda į namus išsiveš įspūdingą Varėnos krašto juodosios keramikos meistro Petro Pretkelio sukurtą juodosios keramikos taurę. Ji jau laukia savojo šeimininko. Be originalių dovanų, žinoma, neliks ir kiti čempionato dalyviai.

Šventėje nebus pamiršti geležinkelis ir traukinys, nes nuo jų prieš 154-erius metus, kai Varėnoje 1862 m. rugsėjo 5 d. sustojo pirmasis traukinys, prasidėjo ir šio miesto istorija. Tad visus norinčius apsilankyti Grybų šventėje iš Vilniaus į Varėną veš šventinis traukinys. Iš Vilniaus geležinkelio stoties jis išvyks 8 valandą 28 minutės.  Keliaujančius šventiniu traukiniu linksmins dzūkų muzikantai. Ir šio šventinio, ir kitų tądien vykstančių iš Vilniaus į Varėną bei atgal traukinių bilietams bus taikoma 50 procentų nuolaida. Paskutinis traukinys iš Varėnos į Vilnių išvyks vakare – 19.50 val.

Naujas šių metų šventės akcentas – teatralizuota šventinė eisena, kurioje nuo Varėnos geležinkelio stoties iki šventės vietos legendų parke bruzdės rajono meno kolektyvai, įmonių ir įstaigų darbuotojai bei visi norintys varėniškiai ir svečiai.

Varėnos miesto parkas, kitaip dar vadinamas legendų parku, nes jį puošia Varėnos krašto legendų motyvais sukurtos medžio skulptūros, tądien taps tarsi miestu mieste, kuriame bus galima orientuotis pagal Baravykų, Makavykų, Voveraičių ir kitus „grybiškus“ gatvelių pavadinimus.

Šventės lauks ne tik renginių gausa, bet ir malonūs, svetingi ir vaišingi Varėnos krašto žmonės. Juk, kaip sakoma, „dzūkas – daugiau nei etnosas, daugiau nei tautybė, daugiau nei partija ir daugiau nei politika“.

Varėnos rajono savivaldybės meras A. Kašėta sako, jog dvidešimt pirmąjį kartą vykstanti Grybų šventė, kurioje kasmet dalyvauja ir linksminasi daugybė žmonių iš visos Lietuvos ir net miestų partnerių užsienyje – puikiausias įrodymas, jog ji labai laukiama ir reikalinga. „Mūsų Grybų šventė – Varėnos krašto žmonių darbštumą, išsaugotą senolių etnokultūros palikimą: dzūkų tradicijas, amatus, verslus, dainingumą bei išskirtinį dzūkų bruožą – svetingumą ir vaišingumą – liudijanti šventė. Tai drauge ir derliaus šventė, kurioje galima pamatyti, kokį puikų derlių išaugino darbštūs dzūkai. Ji puoselėja gražias tradicijas, mes stengiamės išsaugoti jos savitumą ir originalumą“, – kalbėjo meras.

Grybų šventėje dalyvaus kolektyvai iš visų Lietuvos regionų, tačiau dzūkų tarmė joje, be abejonės, skambės dažniausiai. Išpuoštuose seniūnijų kiemeliuose visą dieną koncertuos saviveiklininkai, bus demonstruojami senieji dzūkų amatai ir verslai: verpiama, audžiama, liejamos žvakės, kalama geležis, pinami šiaudiniai dirbiniai, krepšiai iš balanų ir šaknų. Šių čia pat vietoje sumeistrautų gaminių bus galima nusipirkti, o demonstruojamų amatų – ir pasimokyti. Visa šventė kvepės dzūkiškais valgiais – kas norės, jų galės vietoje paskanauti arba nusipirkti lauktuvėms.  Grybų šventėje vyks tautodailininkų ir amatininkų darbų ir prekybos mugės, gamtos kūrinių parodos, vaikus džiugins įvairiausios pramogos kiemelyje ,,Meistrų miestas“, įvairios sportinės varžybos, automobilių paroda, vyks ekstremali dviračių šou programa „Green trials“.

Koncertuos rajono vaikų, jaunimo ir pagyvenusių žmonių bei aplinkinių rajonų meno kolektyvai. Didžiojoje legendų parko scenoje koncertuos Varėnos šokių studijos „Mikitukas“ šokėjai, Šakių kultūros centro cirko mokykla „Šypsena“, gatvės cirkas „Le artist“, vyks Varėnos rajono jaunųjų talentų koncertas. Žiūrovų dėmesio ir aplodismentų neabejotinai sulauks moterų choro „Wild birds“  iš Norvegijos koncertas. Žiūrovus linksmins geriausios Lietuvos humoro grupės:  Vilkaviškio rajono policijos komisariato humoro grupė „02“, Šeduvos kultūros centro humoro grupė „Sprandžina“, Nevarėnų kultūros centro humoro grupė „Barboros“. Koncertuos Varėnos krašto muzikantai ir Kelmės rajono Užvenčio kultūros centro kvartetas „Kūn saką“. Taip pat numatomas Lietuvos kapelų koncertas: Nevarėnų kultūros centro kaimiškos muzikos kapela „Trūkt už vadžių“, Daugų kultūros centro kaimiškos muzikos kapela „Strauja“.

Vakarop didžiojoje scenoje koncertuos grupė „Tequila“, smagią sportinių šokių programą parodys šokių studija „Dosado“. Vėliau koncertuos talentingieji jaunieji varėniškiai: Marija Vakarė Kisieliūtė, Goda Debesiūnaitė, Patricija Mickutė ir Ugnė Martusevičiūtė bei grupė „The Groovy Group“. Vyks Igorio Berino ir grupės „Huge soul“ koncertas.

Šventę vainikuos įspūdingi grupės „E.G.O“ ir Vaido Baumilos gyvo garso koncertai bei įspūdingi fejerverkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių