Kodėl lietuviai užima „prizines“ vietas tarp pirataujančių?

Didžiausių šalies miestų mokyklose nuo balandžio vidurio vyksta pamokos apie autorių teises, kurias veda žinomi šalies kūrėjai. Asociacijos LATGA projekte, skirtame balandžio 26 d. švenčiamai Pasaulinei intelektinės nuosavybės (PIN) dienai pažymėti, dalyvauja garsūs šalies režisieriai, muzikos autoriai, rašytojai, dailininkai, teigiama LATGA pranešime.

Projektas „PIN diena mokyklose: LATGA autorių pamokos jaunajai kartai apie intelektinę nuosavybę“ organizuojamas jau antrus metus. Šiemet į savo mokyklas grįžta ir nevogti kūrybos bei gerbti autorių teises kartu su Asociacijos LATGA specialistais skatina dainų autoriai Leonas Somovas, Justė Arlauskaitė-Jazzu, Saulius Prūsaitis, Vytautas Bikus, Robertas Semeniukas (iš grupės „Žalvarinis“), Giedrė Kilčiauskienė ir Juozas Liesis, kino režisieriai Giedrė Beinoriūtė, Emilis Vėlyvis ir Kristina Buožytė, teatro režisierius Oskaras Koršunovas, dailininkai Antanas Obcarskas ir Eimutis Markūnas, rašytojai Rimantas Kmita, Ugnė Barauskaitė ir Rebeka Una (tikrasis vardas – Jurga Šalaševičiūtė) bei kt. žinomi autoriai.

Pasakoja apie vagystes

„Visuomenėje įsivyravęs požiūris, kad siųstis filmus, muziką ar knygas iš piratinių svetainių yra „nieko tokio“. Daugelis mano, kad nieko bloga yra ir naudoti dailės kūrinius bei fotografijas neturint jų autorių leidimo. Taigi nenuostabu, kad pasaulyje garsėjame kaip kūrinių vagys ir užimame „prizines“ vietas labiausiai pirataujančių šalių topuose. Tai neigiamai veikia mūsų šalies kūrybinį potencialą, nes daugelis autorių yra priversti griebtis kitų veiklų, kad galėtų gyventi bent jau padoriai. Kad pagaliau išeitumėme iš šio užburto rato, neužtenka su piratais kovoti teismuose, būtina skatinti pagarbą intelektinei nuosavybei. Ir ne tik tam tikromis progomis, o kasdien“, – sako projekto sumanytoja, Asociacijos LATGA viešųjų ryšių specialistė Jurgita Kviliūnaitė.

Pasak jos, pamokų metu autoriai ne tik pasakoja apie atvejus, kai patys susidūrė su intelektinės nuosavybės vagystėmis, bet ir ragina naudoti jų kūrinius atsakingai, nepažeidžiant tiek neturtinių, tiek turtinių autorių teisių. Pamoku metu mokiniai sužino, kaip surenkamas Tuščios laikmenos mokestis, kurio dalis atitenka autoriams, taip pat jiems paaiškinama, kodėl šis mokestis nesuteikia teisės siųstis kūrinių iš nelegalių šaltinių, t. y. piratinių svetainių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių