Krikščionių lyderiai Kalėdų išvakarėse neslėpė liūdnų nuotaikų

  • Teksto dydis:

Krikščionių lyderiai nuo Vatikano iki Betliejaus per Kūčias neslėpė liūdnų nuotaikų ir kalbėjo apie karą, baimę ir susiskaldymą, o Europos miestai sustiprino saugumą po išpuolio Berlyne.

Kūčių vakaro mišiose popiežius Pranciškus 1,2 milijardo katalikų pasaulį paragino užjausti vaikus, ypač karo, migracijos aukas ir benamius.

Kreipdamasis į 10-tūkstantinę minią šeštadienį vėlai vakare, popiežius paragino tikinčiuosius pagalvoti apie vaikus, kurie „slapstosi požemiuose nuo bombardavimo“.

Izraelio okupuoto Vakarų Kranto mieste Betliejuje 2 500 palestiniečių ir turistų susirinko naktinėms Piemenėlių mišioms Prakartėlės aikštėje netoli Kristaus Gimimo bazilikos, pastatytos toje vietoje, kur, pasak tradicijos, gimė Jėzus.

Kaip ir popiežius Pranciškus, arkivyskupas Pierbattista Pizzaballa (Pjerbatista Picabala) savo pamoksle ragino užjausti pabėgėlius bei nutraukti smurtą, krečiantį Viduriniuosius Rytus.

„Bijome nepažįstamojo, kuris beldžiasi į mūsų namų duris ir mūsų šalių sienas“, – sakė jis per mišias, kuriose dalyvavo ir Palestinos prezidentas Mahmudas Abbasas (Mahmudas Abasas) bei kiti aukšti pareigūnai.

„Uždarytos durys, saugomos sienos, prieš asmeninius ir politinius pasirinkimus, yra neišvengiamai šių laikų žiaurumo dinamiką skatinančios baimės metafora “, – sakė jis.

Saugumas buvo sustiprintas visame Izraelyje, kur Kalėdos šiemet sutapo su žydų šventės Chanukos pradžia.

Savo ruožtu pasaulio anglikonų lyderis pažymėjo, kad 2016 metai paliko pasaulį „užtvindytą baime ir susiskaldymu“.

„2016 metų pabaigoje mes atsidūrėme kitokiame pasaulyje: mažiau nuspėjamame ir užtikrintame, labiau užtvindytame baime ir susiskaldymu“, – per Kalėdų mišias sekmadienį sakė Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby (Džastinas Velbis).

Žvakutės ir gėlės Berlyne

Tuo tarpu Europoje šventėms rengiamasi vis dar neatsitokėjus po pirmadienio išpuolio, kai sunkvežimis įsirėžė į minią žmonių Berlyno Kalėdų mugėje.

Vokietijos pareigūnai dirba per šventes ieškodami galimų tunisiečio Aniso Amri (Aniso Amrio) bendrininkų. Berlyno atakos galimas kaltininkas buvo nukautas penktadienį per susišaudymą su Italijos policija netoli Milano.

24 metų A.Amri greičiausiai pagrobė sunkvežimį ir nukreipė jį į minią šventiškai nusiteikusių žmonių, susirinkusių Berlyno Kalėdų mugėje. Per pirmadienio incidentą, už kurį atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybės“ džihadistai, žuvo 12 žmonių.

Tunisas šeštadienį informavo, kad areštuoti trys ryšiais su A.Amri įtariami vyrai, tarp kurių yra ir jo sūnėnas.

Berlyno gyventojai ir turistai lankė per ataką nukentėjusią Kalėdų mugę bei atnešė gėlių ir žvakučių pagerbti žuvusiųjų atminimą.

„Labai smagu, kad čia yra tiek daug žmonių ir kad ji vis dar atidaryta“, – sakė 56 metų Marianne Weile (Marianė Veile) iš Kopenhagos.

„Taigi, net jei tau liūdna dėl to, kas nutiko, vis dar gali turėti Kalėdas. Nėra taip, kad tas pamišęs vyrukas sugadino jas visiems“, – sakė ji.

Apsauga buvo sustiprinta ir šalia Milano katedros, kur dislokuotos didelės policijos pajėgos, o istorinę Katedros aikštę juosė betoninės barikados.

Tuo tarpu Prancūzijoje bažnyčias, muges bei kitas viešas vietas saugo 91 000 policijos pareigūnų, žandarų ir karių.

Maudynės lediniame vandenyje ir mėsos aukcionas

Nesibaimindami dėl saugumo Slovakijoje daugybė šalčio neišgąsdintų žmonių dalyvavo tradicinėse linksmybėse.

Apie 30 užsigrūdinusių slovakų dalyvavo žiemos maudynėse Bratislavos Zlate Peskų ežere. Kai kurie dalyviai, būdami stingdančiame vandenyje, gėrė alų.

Londone mėsos mėgėjai susirinko Smitfildo turguje, kur vyko tradicinis Kūčių aukcionas. Pirkėjai mojavo banknotais norėdami įsigyti kalakutų, kiaulienos pjausnių bei jautienos kepsnių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių