Kūrinį „Sodai“ JAV pristatęs R. Bartkus: norėjosi moderniai supažindinti su klasika

Vašintgone, Junion stotyje priešais Jungtinių Valstijų (JAV) kongreso pastatą trečiadienį pristatyta Ray Bartkaus instaliacija „Sodai“.

Pats menininkas sako siekęs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio proga moderniai pristatyti JAV publikai lietuvių liaudies meno klasiką.

„Šimtmečio proga norėjome pristatyti Lietuvą Amerikoje, kad žmonės daugiau žinotų apie Lietuvą. Vienas geriausių pristatymų yra menas. Buvo sugalvotas projektas, kuris galėtų važinėti po skirtingus Amerikos miestus, būtų lengvai išardomas, lengvas, bet kartu ir didelis, patrauktų akį (...). Visi tie žmonės matys instaliaciją, matys Lietuvą“, – BNS telefonu iš JAV sostinės sakė R. Bartkus.

„Tai yra moderni lietuviškos klasikos interpretacija “, –  pridūrė jis.

Iš aliuminio konstrukcijų ir spalvas keičiančių šviesos diodų pagaminta šešių metrų aukščio instaliacija istoriniame Junion stoties pastate išbus parą, vėliau ji keliaus į Filadelfiją, Čikagą, aplankys bent porą erdvių Niujorke. Darbą įsigijo Viktoro Butkaus Mo muziejus Vilniuje, jis vėliau čia bus eksponuojamas nuolat.

Tikimasi, kad kūrinį Vašingtone išvys mažiausiai šimtas tūkstančių amerikiečių, kasdien praeinančių pagrindinę salę svarbiausiame Vašingtono transporto susikirtimo taške.

Menininkas sako siekęs rasti reprezentatyvias formas, kurios būtų lengvai suprantamos ir patraukiančios akį JAV publikai.

Atidarant instaliaciją ceremonijoje taip pat dalyvavo Lietuvos ambasadorius JAV Rolandas Kriščiūnas.

R. Bartkaus teigimu, „Sodų“ kompozicija įkūnija ilgaamžę tradicinio Lietuvos meno prigimtį ir parodo jo atsparumą net ir šiuolaikinėje aplinkoje, kartu simbolizuodama Lietuvos valstybingumo tvirtumą.

R. Bartkus nuo 1991 metų gyvena ir kuria Niujorke. Jis rengia asmenines parodas ir dalyvauja grupinėse parodose JAV, Lietuvoje, Austrijoje, Lenkijoje, Šveicarijoje ir kitose šalyse. Menininko darbai įtraukti į JAV Nacionalinės portretų galerijos, Lietuvos nacionalinės dailės galerijos kolekcijas, jo darbų yra įsigiję daug privačių meno kolekcininkų bei MO muziejus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių