Kviečia rudens darganas pasitikti pirtyje

  • Teksto dydis:

Jei vaikštai į pirtį, įklimpti į slogių rudeniškų nuotaikų pelkę negresia. Juo oras niūresnis – juo jaukesnė pirties šiluma. Kad ir ką siųs dangus, rugsėjo 9 d. Rumšiškėse vyksiančioje nemokamoje šventėje „Pirties diena“ nepristigs nei garo, nei šilumos, nei vantų!

Didelio krūvio, skubėjimo, streso išvargintiems žmonėms pirtis – tarsi ramybės eliksyras, sutvertas gamtos ir žmogaus galių.  Tai lyg mini atostogos šiltuose kraštuose, kurios padeda lengviau ištverti ne tik asmeninius sunkumus, bet ir pakelti drėgnus, vėsius orus. Pirties šiluma padeda kompensuoti vis žemiau bepakylančios saulės šilumą, o maudynės atviruose vandens telkiniuose akimirkai sugrąžina vasaros malonumus. Neabejojama, kad pirtis talkina ne vien fizinei, bet ir dvasinei sveikatai.

Subjurus orams, pirtininkai nekeiksnoja jų, bet priešingai –su džiaugsmu skelbia naujo pirties sezono pradžią. Šaltis, drėgmė, purvas – tai atributai, kurie pirtį padaro dar malonesnę. Tradiciškai Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse, Dvaro pirties kieme, jau aštuntą kartą vyks edukacinė šventė prasmingu pavadinimu „Pirties diena“. Taip mūsų protėviai vadino švarinimosi dieną. Įveikę darbus, kas tik gali atsiduodavo garo malonėms.

Mūsų protėviai į pirtis dažniausiai eidavo ne vien šeimomis, bet ir su savo pavaldiniais, kaimynais. Pirtis puoselėjo bendruomeniškumo jausmą. Eisi vienas – kas nugarą pakasys? Pirties siautulį itin vaizdžiai 1939 m. išleistoje novelėje „Devintas prakaitas“ aprašė Petras Cvirka. Kūrinio herojus tėvukas Budzikas buvo tikras pirties „diktatorius“, garinę paversdavęs kone pragaru.

„Po septinto ir aštunto dar vis buvo smarkuolių, kurie, nors ir braškėdami, stengėsi su tėvuku palubės suole laikytis draugystės, tačiau jam nulipus paduoti „už dūšias“, kas gyvas, keikdamies ir prunkšdami rangėsi į prieangį“. „...Budziką trindavo visuomet jo bernas, gerai žinąs, kur galima paspausti, kur neliesti. Švelniai ir smagiai trindavo, lyg glostyte glostydavo, ir tėvukas vėl be jausmų nuleipdavo, sakytum kasomas meitelis“.

Ateinantį šeštadienį „Pirties dienoje“ garo diktatorių nebus – pirtininkai pasirūpins, kad kūnus laižytų maloni, palaipsniui stiprėjanti šiluma. Kad atsivertų durys į garo buveines, reikės turėti bent vieną kokybišką vantą. Norite būti pirmieji? Atvykite pasipuošę vantomis. Vantų taip pat bus galima prisirišti šventės vietoje iš tam specialiai paruoštos žaliavos. Skinti šakas Muziejaus teritorijoje griežtai draudžiama! Lankytojai prašomi būti supratingais ir mandagiais. Pirtyse turi tvyroti ramybė, pagarba.

Kaip ir pernai, šventės metu dėmesys bus sutelktas ne į pirtininkų pasirodymus, o į pirčių lankymą. Bus siekiama, kad kiek įmanoma daugiau lankytojų turėtų galimybę svaigti iš malonumo gurmaniškame Dvaro pirties gare, mėgautis šiluma Vanotuvėje bei kitose pirtelėse.

Mokėti tradicine valiuta už garą nereikės, bet teks įsigyti bilietą į Lietuvos liaudies buities muziejų.

„Pirties dieną“ organizuoja Lietuvos liaudies buities muziejus  ir viešoji įstaiga „Pirties kelias”, rengianti pirties edukacijas Dvaro pirtyje. Oficiali renginio pradžia – 13 val., garo vaišės truks iki 18 val.


Šiame straipsnyje: pirties dienapirtisRumšiškės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių