L. Mažylis: kad užbaigčiau knygą, teko peržengti visas baimes

  • Teksto dydis:

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius politologas Liudas Mažylis šiemet Vilniaus knygų mugėje pristatys savo knygą „99 metai po įvykio“.

Tai – jo pirmoji grožinės literatūros knyga. Paprašytas apibūdinti knygos žanrą, rašytojas sako, jog tai – veiksmo dokumentika. Pasitelkęs fantaziją, L. Mažylis drąsiai kalba apie Vasario 16-osios Akto suradimo aplinkybes, rašoma pranešime spaudai.

– Kodėl pasirinkote būtent tokį knygos žanrą?

– Manau, kad sumanymui jis tiko geriausiai. Kitu būdu skaitytojui pristatyti Akto suradimo aplinkybes, atrodė, būtų sudėtinga – neaišku, nei kodėl jo reikėjo ieškoti, nei kodėl jis atsirado. 

– Ar buvo didelis iššūkis rašyti ne istoriniu stiliumi, kuris jums, tikėtina, artimesnis?

– Taip, nes tai pirmoji mano literatūrinė knyga, tačiau tikrai ne paskutinė – esu suplanavęs ir toliau rašyti šiuo stiliumi. Suvokiu, kad šiuo atveju esu debiutantas, tačiau jei skaitytojai naujojo kūrinio nelygins su anksčiau mano parašytomis knygomis, manau, jog priims viską taip, kaip aš sudėliojau.

– Kada atsirado pirmieji knygos fragmentai?

– Pernai metų sausį mano socialiniame tinkle „Facebook“. Tuomet man net pačiam dar nebuvo aišku, ar kas nors iš to gims.

– Kas buvo sunkiausia rašant?

– Suvaldyti laiko trajektorijas. Juk čia knyga apie laiko tėkmę. Rašydamas turėjau aiškų norą ankstesnius įvykius priešpastatyti dabartiniams. Sunkiausia galbūt buvo įsivaizduoti, kaip tai priims skaitytojas. Juk aš pats žinojau, kuo knyga prasidės ir kuo baigsis, o skaitančiam svarbu nepamesti koncentracijos ir sekti viską iš eilės. Norėjau taip sudėlioti, kad skaitytojas būtų ne tik nustebęs, bet ir išlaikytų dėmesį iki pat knygos pabaigos.

Norėjau taip sudėlioti, kad skaitytojas būtų ne tik nustebęs, bet ir išlaikytų dėmesį iki pat knygos pabaigos.

– Ar manote, kad jums pavyko?

–Dar turiu gana nedaug reakcijų iš skaitytojų, bet man jos, kaip debiutantui, labai svarbios. Recenzentai irgi daugiau klausia nei patys vertina. Jiems rūpi pats knygos rašymo procesas.

– Kiek laiko prireikė knygai užbaigti?

– Apie pusmetį. Jei nebūtų spaudę antrosios knygos „Lietuvos valstybės atkūrimo procesas. 1917 m. liepa–gruodis. Dokumentų rinkinys“ darbai, gal būčiau ir ilgiau užtrukęs. Taigi, peržengiau visas baimes ir atidaviau spaudai.

– Leidyklos ieškojote pats ar ji rado jus?

– Atsakysiu išdidžiai – leidykla pati mane susirado. Man buvo atrištos rankos laisvai rinktis, kaip rašyti.

– Ko tikitės dabar, kai knyga jau skaitytojų rankose?

– Tikiuosi, kad ji bus skaitoma, kad kils klausimų, abejonių. Labai svarbu, kad būtų skirtingų vertinimų.

Vilniaus knygų mugėje prof. Liudas Mažylis pristatys dvi knygas:

Diskusija „Apie mus prieš 100 metų ir dabar“ (ved. VDU rektorius prof. Juozas Augutis), knygos „Lietuvos valstybės atkūrimo procesas. 1917 m. liepa–gruodis. Dokumentų rinkinys“ pristatymas, vasario 23 d., penktadienį, 16 val., 5.1 konferencijų salėje. Knygos sudarytojai: Liudas Mažylis ir Rasa Zozaitė. Leidinį bus galima įsigyti VDU stende Nr. 3.11.

„99 metai po įvykio“, vasario 24 d., šeštadienį, 17 val., 5.1 konferencijų salėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių