Latvijos muzikantai pabėgo iš koncerto Lietuvoje, nes buvo per šalta

Ketvirtadienį planuotas iškilmingiausias 35-ojo tarptautinio muzikos festivalio „Rezurrexit“ koncertas šiauliečius nuvylė. Jame atsisakė groti festivalio svečiai – Liepojos simfoninis orkestras.

Didžiajame festivalio koncerte turėjo skambėti švedų kompozitoriaus Sveno Sandstromo oratorija „Mesijas“. Ją repetavo trys profesionalūs chorai – valstybinis kamerinis „Polifonija“ ir „Vilnius“, Latvijos valstybinis choras „Latvija“ bei Liepojos simfoninis orkestras. Tačiau pastarasis groti atsisakė – esą su profsąjunga sudarytoje sutartyje numatyta, kad muzikuoti jie gali tik tada, kai patalpoje ne mažiau nei 18 laipsnių šilumos. Šiaulių katedroje termometras rodė mažiau. Todėl orkestrantai susėdo į autobusą ir išvažiavo.

„Repeticijos metu jie sakė, kad jeigu bus tokia žema temperatūra, o tuo metu buvo 15 laipsnių, tai mes groti negalime. Temperatūra vėliau buvo pakilusi iki 17,5, tačiau latvių muzikantai net nesiteikė pranešti, kad išvažiuoja“, – pasakojo Šiaulių valstybinio kamerinio choro „Polifonija“ vadovė Nijolė Saimininkienė. 

Pasak dirigento, šv. Kristoforo orkestro vadovo Donato Katkaus, jeigu būtų išvažiavęs Lietuvos orkestras, būtų akibrokštas. Dabar tai gali būti precedentas labiau atkreipti dėmesį į sąlygas, kuriomis koncertuoja klasikinės muzikos atlikėjai.

„Jų toks poelgis nebuvo labai gražus. Bet aš galiu pasakyti kitą dalyką, kad šitas orkestras turi sutartį su organizatoriais, tiksliau sakant su direkcija, kad orkestras negros patalpose, kur yra mažiau nei 18 laipsnių“, – kalbėjo dirigentas D. Katkus.

„Sutartis yra bendro pobūdžio ir apie jokius temperatūrų ar dar kažkokius ypatingus reikalavimus sutartyje nieko nėra parašyta“, – teigė N. Saimininkienė.

Velykinės muzikos festivaliai Šiauliuose vyksta kone 40 metų, tačiau pasak organizatorių, tokio akibrokšto dar nebuvę.


Šiame straipsnyje: koncertasmuzikantai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių