Leonardo Da Vinci vienodai gerai valdė abi rankas

  • Teksto dydis:

Florencijoje esančios Uffizi (Uficių) galerijos mokslininkai įrodė, kas jau seniai buvo įtariama, kad Renesanso genijus Leonardo Da Vinci (Leonardas Da Vinčis) galėjo vienodai gerai rašyti, piešti ir tapyti abiem rankomis.

Muziejaus tyrimų ir restauravimo institutas tai patvirtino išanalizavęs piešinį „Peizažas (8P)", laikomą ankstyviausiu jo darbu. Piešinys, kuriame pavaizduota per Florenciją tekanti Arno upė ir Montelupo pilis, datuojamas 1473 metais, kai menininkui buvo 21-eri.

Piešinyje taip pat yra du ranka įrašyti įrašai: vienas jų parašytas atvirkščiai, o antras, esantis kitoje piešinio pusėje – iš kairės į dešinę.

Tyrėjai pademonstravo, kad abu įrašus padarė L. Da Vinci, kuris „kaire ranka įrašė „veidrodinį įrašą“ priekyje, o kitoje pusėje dešine ranka įprastu raštu užrašė įrašą“, sakoma Uffizi galerijos pareiškime.

„Leonardo gimė kairiarankis, bet labai jauname amžiuje buvo „perauklėtas“ naudotis dešine ranka“, – sakė meno istorikė Cecilia Frosinini (Sesilija Frosinini).

„Jo rašto, įskaitant įrašus ant šio piešinio, stebėjimai aiškiai parodo, kad rašymas dešine ranka buvo išvystytas, – sakė ji. – Leonardo puikiai galėjo naudotis dešine ranka... Pagal mūsų hipotezę, ši idėja jam kilo stebint atvirkščią raštą kitoje kalkinio popieriaus, kurį jis savo piešiniams naudodavo apvertęs, pusėje.“

Tyrimas buvo baigtas prieš sugrąžinant piešinį į Leonardo gimtąjį Vinčio miestelį drauge su paroda, skirta 500-osioms menininko mirties metinėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių