Mirė televizijos legenda G. Dauguvietytė

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Vilniuje, eidama 89-uosius metus, mirė iškili Lietuvos aktorė, režisierė, scenarijų ir knygų autorė Galina Dauguvietytė.

Svarus indėlis

G. Dauguvietytė gimė 1926 m. lapkričio 25 d., tėvai Borisas Dauguvietis ir Petronėlė Vosyliūtė. 1943–1944 m. vaidino (slapyvardis Galina Daugaitė) Žemaičių teatre Telšiuose. 1947–1949 m. lankė Lietuvos dramos teatro vaidybos studiją, 1948–1952 m. vaidino šiame teatre. 1951–1958 m. studijavo Lietuvos konservatorijoje. 1952–1958 m. ansamblio „Lietuva“ artistė. 1960–1989 m. Lietuvos radijo ir televizijos režisierė.

G. Dauguvietytė - TV serialų, pirmosios lietuvių situacijų komedijos „Petraičių šeimoje“ (1964–1972 m., nuo 1969 m. su Kaziu Bagdonavičiumi), „Sveika, Irena“ (1984–1985 m., su K. Bagdonavičiumi) ir TV laidų „Mudu abudu“ (1992–1993 m.), „Mudu abudu ir kiti“ (1993–1997 m.) scenarijų autorė, režisierė.

Įgarsino daugiau kaip 50 animacinių filmų. 2004 m. buvo apdovanota Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžiumi.

Pareiškė užuojautą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą dėl G. Dauguvietytės mirties, pranešė prezidentės spaudos tarnyba.

Pasak prezidentės, Lietuvai buvo svarbi G. Dauguvietytės asmenybė, savyje talpinusi didelį Lietuvos kultūros klodą, formavusi geriausias Lietuvos televizijos tradicijas.

„G. Dauguvietytė visada puoselėjo aukščiausias moralės vertybes, mokėjo jas drąsiai ginti, žavėjo nuomonės nepriklausomumu ir menininko savitumu“, – rašoma šalies vadovės užuojautoje.

Dėl šios skaudžios netekties prezidentė pareiškė nuoširdžią užuojautą G. Dauguvietytės artimiesiems, draugams ir kultūros bendruomenei.

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė savo užuojautoje teigia, kad Lietuvos kultūros ir meno pasaulis neteko išskirtinės asmenybės, kurios talentas žymėjo visą Lietuvos kino ir televizijos epochą.

„Ryški, gaivališka, atvira, trykštanti optimizmu ir be galo mylinti gyvenimą – tokia G.Dauguvietytė visada liks Lietuvos žmonių atmintyje“, – teigia Seimo vadovė.

Premjeras Algirdas Butkevičius savo ruožtu pažymėjo, jog G.Dauguvietytė protingai ir žaismingai mokė aplinkinius išminties.

„Ji visa savo esybe rodė kultūros pranašumus – išsilavinęs žmogus geriau supranta pasaulį ir paprasčiau priima likimo smūgius. Ji mokė savo bendraamžius orumo, primindama, jog kiekviena karta įnešė savo indėlį į tautos rūmą. Ji kiekvienam aiškino, kaip rasti džiaugsmus net savo buityje – kaip toje daugeliui įsiminusioje „Petraičių šeimos“ laidoje. Tą Ji mokėjo daryti, nes buvo puiki režisierė ir aktorė“, – sakoma premjero užuojautoje.

„Ji buvo drąsi"

Aktorė Eglė Gabrėnaitė be galo drąsiu ir fantastiško gyvybingumo žmogumi pavadino mirusią televizijos režisierę, scenaristę ir aktorę.

„Šiais laikais nedaug sutinku drąsių žmonių, o Galia buvo be galo drąsi savo knygose, savo interviu. Todėl ją taip mylėjo žmonės, todėl aš ją mylėjau. Ji buvo drąsi, o drąsa yra talentas“, - BNS ketvirtadienį sakė E.Gabrėnaitė.

Ji pasakojo G. Dauguvietytę pažinusi prieš maždaug 40 metų, kai atėjo dirbti į Lietuvos dramos teatrą.

„Mūsų teatro kolektyvas atostogaudavo Žaldokynėje, Šventojoje. Aš ten ir susibendravau su Galia, ji baisiai mylėjo mano sūnų. Tas bendravimas išliko visam gyvenimui. (...) Kai iš gyvenimo pasitraukia labai artimi žmonės, gaila ne tiek jo – jie išsineša su savimi ir tave. Galia išsinešė visą jaunystę – Šventąją, mūsų pasisėdėjimus prie laužo, kavos gėrimus drėgną dieną prie jūros“, – pasakojo aktorė.

„Dažnai mes ginčydavomės dėl spektaklių, dėl menų. Ji man sakydavo: „Eik tu, pacanke, dar geriau tu paauk, tada aš su tavimi kalbėsiu“, – prisiminė E.Gabrėnaitė. – Kai tau 60 metų ir tave vadina pacanke... Nebelieka tų žmonių, kuriems aš esu pacankė“.

Spalvinga LRT asmenybė

Nuo 1960 iki 1989 metų Lietuvos radijo ir televizijos režisiere dirbusią G.Dauguvietytę nacionalinio transliuotojo generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius apibūdino kaip vieną spalvingiausių, labiausiai įsimenančių asmenybių per visą LRT istoriją.

„Tai buvo viena spalvingiausių asmenybių per visą LRT istoriją, kuriai jau ateina devyniasdešimtmetis – tai ji buvo LRT vienmetė, ilgą savo gyvenimo tarpsnį praleidusi LRT. Ji buvo LRT legenda ir visapusiško talento žmogus“, – kalbėjo LRT generalinis direktorius.

Pasak A.Siaurusevičiaus, G.Dauguvietytė visiems, kas ją kada nors sutiko, palikdavo neišdildomą įspūdį.

„Tai buvo vienas linksmiausių žmonių. Jos kai kurios frazės iki šiol sklando koridoriais. Ji visada pasakydavo taikliai ir turėjo nepaprastą humoro jausmą“, – kalbėjo A.Siaurusevičius.

Prieškario aktorių šeimoje augusi G.Dauguvietytė, pasak jo, žinojo begales istorijų, pažinojo daug iškilių Lietuvos žmonių.

„Jos gyvenimo istorija yra ir Lietuvos istorija: jos tėvai aktoriai, ji prisiminė prieškario Kauno teatrą, jos krikšto tėvas buvo Kazys Binkis, kurį irgi prisiminė. (...) Ji pažinojo ištisas kartas – arba kaip vaikas ar paauglė būdama - kaip tėvų draugus, po to – kaip savo draugus“, – prisiminė jis.

Prieš kelias savaites paskutinį kartą su režisiere kalbėjęs A.Siaurusevičius teigė, kad, nors ir užsiminusi apie sušlubavusią sveikatą, G.Dauguvietytė buvo nusiteikusi optimistiškai, kaip visad pakilios nuotaikos ir ruošėsi tolesnei veiklai, planavo savo 90–ąjį jubiliejų.


Kviečiame prisiminti režisierę, aktorę G. Dauguvietytę.

Veidai. Pokalbis su režisiere G. Dauguvietyte.

Vakaro autografas. TV režisierė ir aktorė G. Dauguvietytė.

Kultūra. TV režisierė G. Dauguvietytė.

Rytas su G. Dauguvietyte.

Post scriptum. G. Dauguvietytės kūrybos vakaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA   NA portretas
atrodo , taip neseniai Dauguvietytė rašė savo knygoje , "atrodo skrisčiau ,skrisčiau jei galėčiau ,paukščio sparnus jei turėčiau "."sparnai jau pakirpti liko vienas skrydis ,tik vieni išskris žinodami ,kad skrenda ,kiti nežinodami ",,,,,,,,,manau nesvarbu kiek metų atskaičiavai ,svarbu ,kad supratai ar verta gyventi be prasmės ,"nėra kelio į laimę ,laimė ir yra kelias ,,,sėkmės ,gyventi čia ir dabar ,nes tai irgi praeis ,,,

nu va

nu va portretas
cia ji palyginimui numire....povilaitis gere ir ruke malboro.iki 69....ji zymiai daugiau isgere ir ruke prima iki 89
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių