Japonijoje apdovanotas lietuvių kompozitorius

  • Teksto dydis:

Bendras kompozitoriaus Karolio Biveinio ir dainininkės Mónica de Nut (Ispanija) projektas buvo apdovanotas Silver Award prestižiniame Tarptautiniame Sapporo Meno Festivalyje 2014 (Japonija).

Kompozicija pelniusi apdovanojimą "Voicing (III dalis)" buvo sukurta ir įrašyta 2008 metais. Kviestinis Festivalios direktorius, garsus japonų kompozitorius Ryuichi Sakamoto pareiškė: "Manau, kad šis kūrinys turi stipriausią poveikį ir modernaus meno koncepciją, kaip tik todėl tai yra puikus pasirinkimas atitinkantis SIAF reikalavimus.". Kompozicija "Voicing (III dalis)" randasi tarp trijų pirmųjų vietų ir kaip paminėjo pats Sakamoto: "Buvo sunku priimti sprendimą tarp trijų geriausių darbų".

Tarptautinis Sapporo Meno Festivalis (Japonija) – Miesto Garsovaizdžio Konkursas 2014

Tarptautinio Sapporo Meno Festivalio (Sapporo International Art Festival) žiūri paskelbė pasaulinį garsovaizdžių susijūsių su SIAF 2014 tema konkursą. Garsovaizdžiai turėjo atitikti sąlygas idant jų reprodukcija būtų galima viešuose miesto vietose. Į konkursą buvo pristatyti 578 kūriniai iš viso pasaulio. Kviestinis SIAF 2014 direktorius Ryuichi Sakamoto nešališkai ir atidžiai perklausė visus pasiūlymus ir išrinko vieną Grand Prix, vieną Golden Award ir keturis Silver Award apdovanojimus. Grand Prix (garso logotipas) skambės SIAF 2014 internetinėse svetainėse ir Sapporo mieste Festivalio metu. Kiti 6 geriausi darbai (pilnos versijos) skambės senąjame Sapporo miesto Apeliacinio Teismo (Shiryokan) įėjime.  

Kviestinio SIAF 2014 Direktoriaus Ryuichi Sakamoto kritika

Buvo labai maloni staigmena gauti virš 500 dalyvių paraiškų tiek iš Japonijos, tiek iš užsienio. Vertindamas kūrinius aš krepiau dėmesį į paprastumą, garsinio logotipo bruožus klausymo atžvilgiu, garso grožį, kaip kūrinys atspindi "Sapporo" ir "SIAF" bei jo savitumą. Būtų buvę sunku paaiškinti visus šiuos aspektus, tačiau kūriniai užimantys pirmąsias vietas, ypač trys geriausieji, Grand Prix [Song of the planet (planetos daina)], Golden Award [Seed of an urban tree (miesto medžio sėkla)] ir Silver Award [Voicing (III dalis)], pareikalavo nemažai pastangų prieš priimant galutinį sprendimą. Esu labai dėkingas, kad tiek daug žmonių dalyvavo šiame konkurse. SIAF metu šie garsiniai logotipai skambės visame mieste, na, o pirmųjų šešių kūrinių ilgosios versijos skambės senąjame Sapporo miesto Apeliacinio Teismo (Shiryokan) įėjime. Taip kad tikiuosi, kad Sapporo miesto gyventojai stabtels ir pasiklausys. 

Voicing (III dalis) aprašymas

Balsas – tai turbūt seniausias instrumentas žmonijos istorijoje. Ši minimalistinė kompozicija sudaryta iš trijų dalių, kuriose naudoju tris pagrindines, šiuo atveju, moteriško balso galimybes – šnabždesį, kalbėjimą ir dainavimą. Kanonai, slankiojantys sluoksniai ir melodiniai modeliai garso kilpose – tai kompozicinės technikos panaudotos šioje pjesėje. Konkrečiai trečią šio kūrinio dalį sudaro 13 skirtingų melodinių modelių panaudotų kaip besikartojančios garso kilpos – augančios iki kulminacijos, šiek tiek atitolstančios reekspozicijai ir galutinai išnykstančios visai kaip kūrinio pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių