Lietuvių skulptorius ir vėl susižėrė visus įmanomus apdovanojimus JAV

  • Teksto dydis:

Skulptorius Andrius Petkus, garsėjantis savo laikinų medžiagų skulptūromis (smėlis, ledas, skulptūrinės instaliacijos) prieš mėnesį jau buvo tapęs Pasaulio čempionu pačiame didžiausiame 40-ajame Neptūno festivalyje JAV.

Tačiau, spėjęs suskraidyti į Japoniją, jis vėl grįžo į JAV išbandyti savo jėgas dar viename pasauliniame smėlio skulptūrų festivalyje Siesta Key, Floridoje. Po nepilnos savaitės trukusių darbų Andrius iškovojo net tris apdovanojimus. Pagrindinis prizas buvo skirtas specialios žiuri, sudarytos iš šešių profesionalių vietos menininkų. „Skulptorių prizas“ tai dar viena gauta pirma vieta, kuri buvo išrinkta tarp pačių skulptūras kūrusių menininkų. Ir galiausiai – lankytojų prizas. Žiūrovai, galėję balsuoti už jiems labiausiai patikusį darbą, lietuvio kurtą kompoziciją taip pat išrinko kaip geriausią.

Devintasis tarptautinis smėlio skulptūrų festivalis Siesta Key paplūdimyje skulptoriams iš viso pasaulio kasmet duoda visišką kūrybinę laisvę. Šiais metais dalyvių būta iš Olandijos, Kanados, JAV, Singapūro, Didžiosios Britanijos, Čekijos, Pietų Korėjos.

Skulptoriaus darbas „Alisa pro laiko angą“, žinomos pasakos motyvais, buvo sukurtas per tris su puse dienos. Dar viena diena prieš tai buvo skirta paruošti formas bei nuolat laistant vandeniu kastuvu perkrauti 22 tonas vietinio paplūdimio smėlio. A. Petkus jau seniai mąstė sukurti kažką įdomaus panaudojant knygą kaip pagrindinę skulptūros ašį. Laiko sąvoka buvo pagrindinė skulptūros koncepcija. Kompozicijoje Alisa bando pralįsti pro atverstos knygos puslapyje esančią angą (pasakoje Alisa lindo į triušio olą, dar viename epizode su kambariu, kuriame per buvusias mažas dureles galėjai patekt tik išgėrus skysčio iš mažo buteliuko). Skulptoriaus sumanymu, kitoje skulptūros pusėje knygos herojė Alisa bando išlįsti jau pro elektroninę skaityklę.

Siesta Key paplūdimys garsėja unikaliu smėliu, kuris 99 proc. sudarytas iš kvarco. Ypatingai baltos spalvos smėlis net karščiausią vasarą neįkaista dėl savo struktūros, mat atspindi saulės svilinamą karštį. Paplūdimys ne kartą buvo pripažintas pačiu gražiausiu pasaulyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių