Lietuvos knygų spalvos – Bolonijoje

  • Teksto dydis:

Kovo 30–balandžio 2 d. Italijoje vyks jau 53-ioji tarptautinė Bolonijos vaikų knygų mugė. Renginyje, kuriame atsiskleidžia pagrindinės šių dienų vaikų knygų leidybos tendencijos, prisistatys ir Lietuva.

Kovo 30–balandžio 2 d. Italijoje vyks jau 53-ioji tarptautinė Bolonijos vaikų knygų mugė. Renginyje, kuriame atsiskleidžia pagrindinės šių dienų vaikų knygų leidybos tendencijos, prisistatys ir Lietuva.

Naujausios ir geriausios

Mugės programoje mūsų šalis dalyvauja nuo 1989 m., o prieš ketverius metus yra prisistačiusi garbės viešnios teisėmis. Lietuvos kultūros institutas šiemet supažindins vaikų literatūros leidybos ir su ja susijusių kūrybinių industrijų auditoriją su geriausiomis lietuvių autorių ir iliustruotojų knygomis vaikams. Kartu keliauja autorius ir iliustruotojas Tomas S.Butkus ir pradedančioji iliustruotoja Aušra Kiudulaitė.

Lietuvos stende vaikų knygų leidybos specialistai galės susipažinti su gražiausių pastaruoju metu Lietuvoje išleistų knygų vaikams kolekcija. Ją sudarys 2011–2013 m. geriausios knygos vaikams, pelniusios Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos IBBY Lietuvos skyriaus skiriamas premijas ir kitus vaikų knygų autorių apdovanojimus. Specialiai mugei pasirodys Lietuvos kultūros instituto kartu su IBBY Lietuvos skyriumi išleistas katalogas, pristatantis minėtas knygas.

Užsienio leidybos ir iliustracijos ekspertai Lietuvos stende galės susipažinti ir su gražiausiomis 2014 m. knygomis, tarp jų – knygos meno konkurse apdovanotomis: naujausia, itin kūrybiška autorine Ievos Babilaitės knyga "Skrisiu" (leidėja – I.Babilaitė), rašytojos Audros Baranauskaitės ir dailininko Rimvydo Kepežinsko knygele mažiesiems "Pelikanas Pranas ir taksas Antanas" ("Apostrofa"), naujausia Kęstučio Kasparavičiaus knyga "Drebantis riteris" ("Nieko rimto"), poeto Juliaus Kelero ir iliustruotojos Aistės Papartytės trumpų istorijų knyga "66 istorijos nesibaigia" ("Kitos knygos"), vaikų poetės Almos Karosaitės ir dailininko Richardo Smythe šiuolaikine pasaka "Lapės paso paieška" ("Charibdė").

Dėmesys klasikams

Lietuvos kultūros institutas Bolonijoje pristatys ir Lietuvos vaikų knygų iliustravimo klasikus Algirdą Steponavičių ir Birutę Žilytę, kurie savo laiku pelnė svarbių tarptautinių apdovanojimų. Mugės lankytojai bus supažindinti su pernai R.Paknio leidyklos išleistu B.Žilytės albumu "Paslaptingas būties švytėjimas".

Pastarųjų menininkų kūryba ir šiandien domisi užsienio iliustracijos specialistai, ypač – po sėkmingos parodos "Sovietų Lietuvos vaikų knygų iliustracijos" Bolonijos vaikų knygų mugėje 2011 m. ir Tarptautinėje jaunimo bibliotekoje Miunchene 2012–2013 m. Šiuo metu su leidykla "Tara books" yra kalbama apie galimybę pristatyti šių autorių parodą, galbūt perleisti kažkurias ano laikotarpio knygas anglų kalba.

Šiemečiai ambasadoriai

Lietuvos stendo ekspozicijoje bus ir architekto, urbanisto, poeto, knygų dailininko ir kūrybinių dirbtuvių "Vario burnos" meistro T.S.Butkaus pirmoji knyga vaikams "Bumba Dumba ir Visatos sukūrimas". Pernai ši knyga Metų knygos konkurse buvo pagerbta diplomu ir apdovanota IBBY Lietuvos skyriaus premija už reikšmingiausią metų vaikų literatūros debiutą.

Į mugę knygelę lydėsiantis T.S.Butkus jau yra parengęs ir antrąją jos dalį bei ketina pristatyti net kelių dalių projektą užsienio leidėjams. Autorių įkvėpė neseniai Vilniaus knygų mugėje kartu su kitais Lietuvos kultūros instituto ir Lietuvos kultūros atašė Didžiojoje Britanijoje pakviestais britų leidybos ir literatūros ekspertais lankęsis Christopheris MacLehose'as. Britų leidybos legenda negailėjo gerų žodžių ne tik debiutinei T.S.Butkaus knygai vaikams, bet ir jo leidybos projektams, įgyvendinamiems idėjų dirbtuvėse "Vario burnos".

Pradedanti iliustruotoja A.Kiudulaitė kelionei į mugę buvo atrinkta Lietuvos kultūros institutui paskelbus kvietimą pradedantiems vaikų knygų kūrėjams. Anot lietuvių iliustruotojo Rimanto Rolios, pernai taip pat viešėjusio Bolonijos vaikų knygų mugėje, tokiuose triukšminguose renginiuose kaip mugės, bendros parodos, gali išvysti, kaip siautulingai pasaulis liepsnoja kūrybos ugnimi. "Tai puiki vieta pasitikrinti, ar lietuviški kūrybos degtukai dar užtektinai kaitrūs. Tokia išties ir yra šių globalių renginių lankymo nauda – pasigėrėti kitų darbais, palyginti savo įdirbį bendrame kontekste. Parsivežti įspūdžiai ir mintys netrukus tampa kokio nors naujo darbo pradžia", – sako R.Rolia.

Gyvybės vanduo iš Kroatijos

Šiemet mugės garbės viešnios teisės atiteko Kroatijai. Vienas iš pagrindinių šios šalies prisistatymo aspektų – atkreipti dėmesį į vaikystės patirčių unikalumą ir kaip jis keičiasi skirtingose kultūrinėse ir istorinėse aplinkybėse.

Kroatai nori priminti mitologinę gyvojo vandens figūrą, nuraminančią ir atkuriančią regėjimą, kitais atvejais – atjauninančią. Norint rasti gyvąjį vandenį, pasak legendos, reikia klausyti kalbančių gyvūnų – vilko, mėlynojo jaučio, nukreipiančio ieškantįjį nuo vieno pas kitą. Anot kroatų, gyvasis vanduo – kaip ir literatūra vaikams – sukuria visą gyvenimą trunkančią sąjungą, literatūros atveju – tarp skaitytojo ir pasakotojo. Būtent dėl to pasakas ir pasakojimus mes priimame kaip pedagoginę, artistinę, etinę, socialinę ir net politinę veiklą. Norėdami aprėpti visas sudedamąsias dalis, kroatai kvies į tarpdisciplininių renginių seriją.

"Bus įdomu pamatyti Bolonijoje prisistatančius kroatus, palyginti šiemetį jų ir ypač sėkmingą Lietuvos prisistatymą 2011-aisiais, – teigia Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė. – Žinoma, taip pat susitiksime su potencialiais partneriais leidybos srityje, pristatydami jiems ne tik literatūrą vaikams, bet ir lietuvių literatūros vertimus į vokiečių ir anglų kalbas, ruošdamiesi prisistatyti garbės viešnių teisėmis 2017 m. Leipcigo ir 2018 m. Londono knygų mugėse."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių