Londono knygų mugė atverčia naujus lietuviškos literatūros puslapius

  • Teksto dydis:

Šiandien poetai Giedrė Kazlauskaitė, Aušra Kaziliūnaitė ir Marius Burokas savo kūryba pradeda Lietuvos prisistatymą Londone vykstančiame Europos poezijos festivalyje. Tai – vienas iš Londono knygų mugės plačios kultūros programos renginių, kurie dar iki oficialaus mugės atidarymo supažindins su trijų Baltijos šalių literatūra.

Balandžio 10–12 d. vykstančioje Londono knygų mugėje Lietuvai kartu su Latvija ir Estija suteiktas išskirtinis viešnių statusas – skirta speciali programa „Market Focus“. Tai puiki proga supažindinti su Lietuvos literatūra, kultūra, istorija, mūsų valstybės atkūrimo šimtmečiu.

„Tai ilgiausiai ir itin nuosekliai rengtas Baltijos šalių 100-mečio projektas užsienyje – reikėjo laiko, kol knygos bus išverstos į anglų kalbą ir išleistos, – sako kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson.– Lietuva dalyvaudama šioje mugėje pirmą kartą tokiu mastu Jungtinėje Karalystėje pristato savo literatūrą ir turi galimybę rasti savo nišą didžiausioje pasaulyje anglakalbėje rinkoje“.

Ministrė pažymėjo, kad šis projektas Baltijos šalis sutelkė dar glaudesniam bendradarbiavimui ir padidino susidomėjimą viena kitos literatūra.

Pasirengimas Londono knygų mugei vyko ketverius metus. Per tą laiką atrinkta ir išversta į anglų kalbą 19 naujų knygų, inicijuoti bendradarbiavimo projektai, parengti profesionalams skirti seminarai, literatūros renginiai mugėje ir Londono mieste. Atsirado naujų vertėjų į anglų kalbą. Sėkmingai įgyvendintas bendras iliustruotojų projektas „Pop Up“.

Lietuvai Londono knygų mugėje atstovauja keturi rašytojai. Romanų ciklo „Silva rerum“ autorė Kristina Sabaliauskaitė dalyvaus specialioje „Dienos autoriaus“ programoje. Nemažai britų dėmesio jau sulaukė poetas Tomas Venclova, anglų kalba išleidus jo pokalbių su Ellen Hinsey knyga „Magnetic North: conversations with Tomas Venclova“. Kiti Lietuvos atstovai knygų mugėje –tarptautinį pripažinimą pelniusi prozininkė, 2015-ųjų Europos Sąjungos literatūros premijos laureatė Undinė Radzevičiūtė ir rašytojas, režisierius Alvydas Šlepikas. Jie dalyvaus įvairiose diskusijose, pristatymuose ir literatūriniuose pokalbiuose

Tai ilgiausiai ir itin nuosekliai rengtas Baltijos šalių 100-mečio projektas užsienyje.

Mugės kultūros programa praplės pažintį su Lietuvos kūrėjais. Balandžio 8 d. Londone rengiama Baltijos poezijos naktis ir Eglės Vertelytės filmo ,,Stebuklas“ premjera. Balandžio 9 d. Baltijos šalių Dienos autoriai: Kristina Sabaliauskaitė, Nora Ikstena ir Mihkelis Muttas Britų bibliotekoje dalyvaus diskusijoje ,,Būti baltais: įtakų kryžkelės“.

Specialiai šiai progai išleistą knygą  „Imagining Lithuania: 100 Years, 100 Visions, 1918-2018“ Lietuvos ambasadoje pristatys jos sudarytoja dr. Marija Drėmaitė ir dr. Mindaugas Kvietkauskas. Taip pat vyks Jonui Mekui skirti renginiai, pokalbiai rašytoja U. Radzevičiūte. Lietuvių poezijos antologijos anglų kalba sudarytojas, vertėjas Rimas Užgiris ir poetas M. Burokas iš Londono persikels į poezijos festivalį Mančesteryje.

,,Baltic Countries Market Focus“ paviljone Lietuva, Latvija ir Estija savo stenduose pristatys pastaraisiais metais išleistų reikšmingiausių knygų kolekcijas. Lietuvos stende bus apie 200 knygų – grožinė ir vaikų literatūra, humanitarika, knygos apie Lietuvą, meno leidiniai, vertimai iš lietuvių kalbos bei informaciniai literatūrai ir leidybai skirti leidiniai. Čia dirbs 26 leidėjai iš Lietuvos.

Londono knygų mugė – dalykinių kontaktų ir derybų erdvė, skirta industrijos profesionalams. Ši mugė pasižymi stipria seminarų, konferencijų, diskusijų programa. Į ją kasmet susirenka daugiau kaip 25 tūkst. dalyvių iš 120 šalių.

Mugės atidaryme dalyvaus Lietuvos kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson, Latvijos kultūros ministre Dace Melbarde ir Estijos kultūros ministras Saaras Indrekas, Londono knygų mugės direktorė Jack Thomas ir Jungtinės Karalystės Leidėjų asociacijos direktorius Stephen Lotinga.

Pirmą mugės dieną tradiciškai paskelbiami apdovanojimai už išskirtinius pasiekimus 17 kategorijų. Kandidatų sąraše – kaip niekad daug Lietuvos nominantų, tarp kurių – tarptautinis poezijos festivalis „Druskininkų ruduo“, leidyklos ,,Šviesa“ ir „Alma Littera“, prekės ženklas „Kakė Makė“ bei kiti.

47-ą kartą organizuojama Londono knygų mugė kartu su Frankfurto ir Bolonijos vaikų knygų mugėmis laikomos svarbiausiomis profesionalams skirtomis knygų mugėmis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių