Mirė ilgametė choro „Ave Vita“ vadovė M. Gedvilaitė

Eidama 90-sius metus mirė muzikė, ilgametė choro „Ave Vita“ vadovė Margarita Gedvilaitė.

Dar studijų metais Vilniaus 3-uosiuose vaikų namuose M. Gedvilaitė subūrė berniukų chorą, mokytojavo ir vadovavo chorui 21-ojoje vidurinėje mokykloje, vadovavo Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto ir Valstybinio pedagoginio instituto Istorijos fakulteto studentų mišriesiems chorams bei Lietuvos mokslų akademijos moterų vokaliniam ansambliui.

Nuo 1948 metų ji pradėjo dirbti Vilniaus valstybinio pedagoginio instituto Akademinio choro chormeistere, 1961-1964 metais buvo Respublikinių mokytojų namų berniukų ir jaunuolių choro „Ąžuoliukas“ chormeisterė, kurį laiką vadovavo Vilniaus 2-osios profesinės technikos mokyklos vaikinų chorui. Nuo 1958 metų rudens - Vilniaus valstybinio pedagoginio instituto Estetinio lavinimo katedros asistentė, nuo 1964 metų - dėstytoja, nuo 1986 metų - docentė.

Vaisingiausias ir ilgiausiai trukęs M. Gedvilaitės darbas buvo su Vilniaus valstybinio pedagoginio instituto studentų mišriuoju choru „Ave Vita“. Atgaivinusi 1962 metais iširusį kolektyvą, daugiau kaip tris dešimtmečius buvo jo meno vadovė ir dirigentė. Chorą išmokė apie 400 įvairių kūrinių ir surengė per 500 koncertų Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Moldavijoje, Ukrainoje, Rusijoje, Gruzijoje, Armėnijoje, Čekoslovakijoje, Vokietijoje.

M. Gedvilaitė - bemaž visų tuometinių Baltijos šalių studentų dainų švenčių „Gaudeamus“ Latvijoje, Estijoje ir Lietuvoje dirigentė, Lietuvos studentų dainų švenčių dirigentė. Buvo Vilniaus miesto chorvedžių tarybos narė, chorų apžiūrų ir konkursų žiuri narė, Vilniaus pedagoginio instituto Pedagogikos ir psichologijos fakulteto tarybos narė ir šios aukštosios mokyklos senato narė. 1978 metais jai suteiktas nusipelniusios artistės garbės vardas, o 1995 metais ji buvo apdovanota Gedimino ordino Riterio kryžiumi.

Lietuvos edukologijos universiteto Alumnų draugija paskelbė, kad atsisveikinti su M. Gedvilaite trečiadienį galima nuo 17.30 val. iki 20.00 val. ir ketvirtadienį nuo 9.00 val. Laidojimo namuose prie Šv. Petro ir Povilo bažnyčios.

Urna išnešama 12.00 val. Laidojama Sudervės kapinėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių